Tupakkalaki tiukentui – Miten se vaikuttaa salakuljetukseen? – Tullimiehet paljastavat kuinka luvaton tuonti ei ainakaan onnistu

Jaa artikkeliLähetä vinkki
tupakka
Kaakkoisrajalla tupakan salakuljetustapauksia paljastuu jopa päivittäin. © Mikko Nikkinen
Seuran arkistosta: Tupakkalain tiukennus astui voimaan 15.8.2016. Tupakan halpa hinta itärajan takana on vietellyt ihmisiä rikkomaan lakia kautta aikojen.

Kutkuttaako tupakan laiton tuonti itärajan yli? Ei ehkä kannata yrittää edes pieniä määriä. Jos kärähdät, yhden ylimääräisen kartongin hinnaksi tulee jo 53 euroa.

Tullivirkailijat osaavat kyllä etsiä. Auton penkkien alle, takakontin vararengastilaan, matkatavaroiden sekaan, saappaanvarteen tai repun piilotaskuun on turha tunkea salaista tavaraa.

Tullivirkailijat törmäävät myös eksoottisempiin piiloihin.

Tulli on löytänyt askeja alla olevien renkaiden sisältä, polttoainetankista, autojen konehuoneista, katoista ja lattioista.

Jokunen vuosi sitten oli suosittua kätkeä tupakat ontoiksi porattujen tukkipuiden sisään.

Käyvät venäläisellä autopajalla?

Kaakkoisrajalla paljastuu tupakan salakuljetustapauksia viikoittain, pieniä määriä jopa päivittäin.

Tulli törmää sekä ammattimaisesti organisoituun että harrastelijamaiseen salakuljetukseen. Taannoin Imatran tullissa jäi kiinni suomalaismies, joka yritti tuoda maahan 23 tupakkakartonkia. Tupakat oli kätketty pakettiauton ohjaamon ja tavaratilan väliseen seinään.

23 kartonkia eli vajaa 400 savuketta on pieni määrä ammattimaisesti organisoidun salakuljetuksen rinnalla. Silloin puhutaan jopa miljoonan savukkeen eristä.

”Mutta kyllä tällaisella 23 kartongin satseillakin elantonsa ansaitsee, jos tekee keikkaa parin viikon välein”, tulliylitarkastaja Jarno Alajärvi Imatran tullista sanoo.

”Jossakin vaiheessa huhuttiin, että Venäjällä olisi paja, joka tekisi autoon kätköjä. Jos jäi kiinni salakuljetuksesta, sai takaisin ne rahat, jotka olivat menneet kätkön rakennuttamiseen.”

Salakuljetus lentorahtina

Itäraja on aina ollut yksi ammattimaisen salakuljetuksen pääreitti. Hiljalleen ammattimaisen salakuljetuksen painopiste on kuitenkin siirtymässä itärajalta Baltian maihin. Uusi ilmiö on myös lentorahti.

”Meillä ei ole viime aikoina paljastunut tuhannen kartongin kätköjä. Työn alla on kuitenkin juttuja. Maalinamme ovat isot organisaatiot”, Tullin tutkinnanjohtaja Vesa Ruotsalainen sanoo.

Suomeen ammattimaisesti salakuljetettu tupakka jää harvoin itärajan tuntumaan. Itärajalla ei ole kysyntää, sillä paikalliset hakevat halpaa tupakkaa itse Svetogorskista ja Rättijärveltä.

Toukokuussa saattaa tulla uuden tupakkalain myötä voimaan 20 tunnin aikarajoitus. Se tarkoittaa sitä, että 200 savuketta eli noin kartongin saisi tuoda Suomeen vasta, kun matka kestää yli 20 tuntia.

Imatran ja Lappeenrannan tullissa arvellaan, että 20 tunnin aikaraja saattaa ainakin aluksi aiheuttaa sen, että tupakan salakuljetus kiihtyy.

Juttu on ilmestynyt alun perin Seura.fi:ssä 20.12.2015

 

FB_logo   Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon   Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

  Tilaa Seura

Halpaa itätupakkaa

Kartonki sinistä L&M:ää maksaa Venäjällä 780 ruplaa eli 11 euroa. Askin hinnaksi jää reilu euro.

Suomessa tupakka-askin hinta on 5,50– 6,30 euroa.

X