Uskaltaako lentokoneessa ottaa selfien? Näin lentoyhtiöt suhtautuvat lennoilla kuvaamiseen

Jaa artikkeli
Lentokoneessa kuvaaminen on esimerkiksi Finnairin lennoilla sallittuja, jos se ei loukkaa muita matkustajia tai häiritse henkilökunnan työskentelyä.
Lentokoneessa kuvaaminen on esimerkiksi Finnairin lennoilla sallittuja, jos se ei loukkaa muita matkustajia tai häiritse henkilökunnan työskentelyä. © iStock
Sara Sieppi kertoi joutuneensa lennon aikana salakuvauksen kohteeksi. Saako lennolla ottaa selfieitä tai muita kuvia? Lentoyhtiöt suhtautuvat asiaan eri tavoin.

Vuoden 2011 Miss Suomi Sara Sieppi, 28, kertoi viikonloppuna joutuneensa salakuvauksen kohteeksi lentomatkan aikana. Sieppi oli palaamassa Dubaista Suomeen, kun hänen mukaansa raitapaitainen mies kuvasi häntä koneessa.

Somevaikuttaja kertoi ahdistuneensa tilanteesta niin, ettei pystynyt nukkumaan.

Sara Sieppi koki joutuneensa salakuvauksen kohteeksi lentomatkansa aikana.

”Ja kyllä, niitä oli useampia ja kyllä, en pystynyt nukkumaan koko kuuden tunnin lennon aikana, koska teit olostani erittäin epämukavan”, Sieppi kirjoitti Instagram-tilillään.

Raitapaitamies-kuvauksesta itsensä tunnistanut matkustaja kertoi oman näkemyksensä Iltalehdelle. Miehen mukaan hänellä ei ollut tarkoitus salakuvata Sieppiä, vaan hän otti itsestään selfieitä pariin kertaan.

Saako lentokoneessa kuvata saati ottaa selfieitä?

Selfie lennolla – saako lentokoneessa kuvata?

Lentoyhtiöiden suhtautuminen matkustajien valokuvaamista kohtaan vaihtelee huomattavasti.

Esimerkiksi amerikkalaisyhtiö American Airlinesin lennoilla valokuvaus on sallittu vain henkilökohtaista käyttöä varten, kertoo The Sun.

Henkilökunnan, muiden matkustajien ja jopa koneen laitteiden kuvaaminen on kielletty.

Suomessa ei olla aivan yhtä tiukkia. Finnairin viestintäpäällikkö Mari Rouvi kertoo, että Finnairin lennoilla matkustamo katsotaan puolijulkiseksi tilaksi. Lentokoneessa ei siis saa kuvata muita matkustajia ilman heidän suostumustaan, jos kuvaaminen voi loukata heidän yksityisyyttään.

”Matkustaja voi toki kuvata omaa matkustuskokemustaan ja julkaista tästä kuvia sosiaalisessa mediassa. Jos toinen matkustaja kokee kuvaamisen epämiellyttävänä, hän voi pyytää matkustamohenkilökunnan apua”, Rouvi kertoo.

Finnairin lennoilla kuvaaminen ei saa häiritä muita matkustajia tai matkustamohenkilökunnan työtä. Lisäksi matkustamossa kuvaajien tulee kunnioittaa muiden matkustajien yksityisyyttä.

Rouvin mukaan ongelmatapaukset pyritään ratkomaan ensisijaisesti keskustelemalla kuvaavan matkustajan kanssa.

Lue myös: Lentokoneissa on eroja – Näin paljon Finnairin konetyypit tuottavat ilmastopäästöjä

X