Jalkapallon MM-kisoja Venäjällä värittivät videotarkastukset ja lukuisat rangaistuspotkut – Nämä 10 urheilufaktaa jäävät historiaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
© iStock
Venäjän MM-kisoissa on sivuutettu paljon uusia ennätyksiä ja tilastoja. BBC:n mukaan kisojen budjettiin on käytetty euroissa noin 16,1 miljardia, joista pelkästään stadioneiden rakentamiseen on kulunut 40 prosenttia.

Venäjän MM-kisoissa on annettu tähän mennessä 28 rangaistuspotkua. Määrä on suurin MM-kisojen historiassa.

Merkittävä uudistus on ensimmäistä kertaa arvokisoissa käytettävä videotuomarijärjestelmä, VAR. Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan mukaan alkulohkojen aikana pelitilanteita tarkistettiin 335 kertaa videolta.

Meksikon ja Ruotsin välisessä alkulohkon ottelussa nähtiin MM-historian nopein rike, joka johti keltaiseen korttiin. Meksikon Jesus Gallardo näki keltaista 15 sekuntia ottelun avausvihellyksestä. Aikaisemman ennätyksen haltija oli Uruguayn Jose Alberto Batista, joka sai vuoden 1986 kisoissa keltaisen kortin 54 sekuntia pelin aloituksesta.

Joukkue ja pelaajakohtaiset ennätykset

Saksa koki katastrofin MM-kisoissa, kun maa jäi oman alkulohkonsa viimeiseksi. Maa keräsi alkulohkossa vain kolme pistettä. Tämä ei riittänyt jatkopeleihin ja näin Saksa joutui jäämään ensimmäistä kertaa historian aikana pudotuspelien ulkopuolelle.

Saksan ansiosta nyt kolmessa peräkkäisissä MM-kisoissa ollaan nähty hallitsevien mestareiden tippuminen alkulohkossa. Aikaisempia floppaajia ovat olleet Italia (2010) ja Espanja (2014).

Ranskan keskushyökkääjästä, Kylian Mbappesta, 19 tuli viides teini-ikäinen pelaaja MM-kisoissa, joka on tehnyt useamman maalin yhdessä ottelussa. Vastaavan teon ennen Mbappea on saavuttanut kaikkien aikojen parhaana pelaajana pidettävä Pelé, 60 vuotta sitten. Hän onnistui tekemään Ruotsin MM-kisoissa hattutempun välierissä Ranskaa vastaan vain 17 vuotiaana.

Ronaldo rikkoi maaliennätyksen

Portugalin hyökkääjä Cristiano Ronaldo rikkoi useamman maaliennätyksen kisoissa. Hän teki turnauksen ensimmäisen hattutempun Espanjaa vastaan, ja myöhemmin Marokkoa vastaan Ronaldo heilutti verkkoa kerran. Hän on nyt tehnyt enemmän maaleja maajoukkuetasoilla, kuin kukaan muu pelaaja omalle maalleen.

Englanti on ollut tähän mennessä historian huonoiten arvokisojen rangaistuspotkuissa menestynyt maa. Tilastoon saatiin muutos, kun Englanti voitti historiallisesti ensimmäistä kertaa rangaistuspotkukilpailun Venäjän MM-kisoissa Kolumbiaa vastaan.

Kaikkien aikojen vanhin pelaaja

Egyptin maalivahti Essam El-Hadarysta tuli kaikkien aikojen vanhin MM-kisoissa esiintynyt pelaaja. Maalivahdilla on ikää 45 vuotta ja viisi kuukautta. Aikaisemman ennätyksen hallitsija oli Kolumbian Faryd Mondragon, joka pelasi Rion MM-jalkapalloissa 2014, 43 vuoden ikäisenä.

Egyptin El Hadary ei suinkaan ole ainoa ikääntyneempi pelaaja kisoissa. Venäjällä 2018 pelaajien keski-ikä on korkeampi kuin koskaan, 28 vuotta.

Lähde: Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa, https://www.fifa.com/worldcup/

X