Yksinäisensä teininä oikeistokonservatiiveja ihaillut Johannes, 21, teki täyskäännöksen − Viha ja masennus vaihtuivat ymmärrykseen ja rakkauteen

Yksinäinen ja koulukiusattu Johannes tutustui Youtubessa videoihin, joiden puhujien aggressiivinen tyyli puhutteli häntä. Puhujat kertoivat, ettei Johannes ollutkaan yksin, vaan häntä ymmärrettiin ruudun toisella puolella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Johannes Horila lempiharrastuksensa parissa rumpupatteriston takana.

Yksinäinen ja koulukiusattu Johannes tutustui Youtubessa videoihin, joiden puhujien aggressiivinen tyyli puhutteli häntä. Puhujat kertoivat, ettei Johannes ollutkaan yksin, vaan häntä ymmärrettiin ruudun toisella puolella.
Teksti:
Jukka Vuorio

Pysyvää on vain muutos.

Jokainen ihminenkin muuttuu alati, tosin jotkut niin hitaasti, että muutosta on vaikea hahmottaa.

Muutos on helpompaa huomata silloin, kun henkilön ajattelu tekee selvän heilahduksen laidalta toiselle, vaikkapa muuttuu esimerkiksi arvokonservatismista arvoliberalismiksi.

Juuri niin kävi Pohjanmaalta Jyväskylään muuttaneelle 21-vuotiaalle yliopisto-opiskelija Johannes Horilalle.

Hän kirjoitti muutoksestaan Twitteriin viiden twiitin mittaisen ketjun heinäkuun alussa.

”Kerronpa pienen kertomuksen 13-16-vuotiaasta Johanneksesta. Hän oli vihaa, masennusta ja ahdistusta täynnä oleva syrjäytynyt nuorimies. Hän haki lohtua internetin oikeistolaisista mieshahmoista, kuten Ben Shapiro ja Jordan Peterson”, Johannes Horila aloitti ketjun.

Kirjoitus sai merkittävää huomiota. Aloitustwiitti on luettu lähes satatuhatta kertaa.

”Häpeän sitä, millainen ihminen olin, ja millaisia asioita laitoin internettiin ja sanoin ääneen. Onnistuin kuitenkin perheeni ja läheisten ihmisten tuella löytämään paikkani sen kuplan ulkopuolelta”, Horila kirjoittaa.

Henkilöt, joihin Horila kirjoituksessaan viittaa, ovat internetissä hyvin tunnettuja oikeistolaisia kirjailijoita ja puhujia.

Yhdysvaltalainen Ben Shapiro on tehnyt uransa kolumnistina, kirjailijana, lakimiehenä ja yrittäjänä. Hänen ajatteluaan on kuvattu oikeistokonservatiiviseksi ja esimerkiksi New York Times on kuvaillut Shapiroa äärimmäisen konservatiiviseksi. Shapiro muun muassa vastustaa aborttia ja kannattaa kuolemanrangaistusta ja hän on esittänyt, että transsukupuolisuudessa on kyse mielen sairaudesta.

Yksi hänen keskeisistä väittämistään on, että amerikkalaiset yliopistot sekä Hollywoodin viihdeteollisuus viljelevät ”vasemmistopropagandaa” ja toisaalta myös vähättelevät oikeistolaisia arvoja.

Kanadalainen Jordan Peterson on Toronton yliopiston psykologian professori, menestyskirjailija sekä tunnettu YouTube-persoona eli tubettaja, jota on kuvailtu ”oikeiston suosikkiälyköksi”. Hän puhuu mielellään poliittista korrektiutta vastaan esimerkiksi vastustamalla sukupuolettomia persoonapronomineja.

Sukupuolten välinen tasa-arvo tai intersektionaalinen feminismi istuvat hänen ajatteluunsa huonosti. Yksinäisille nuorille miehille hänen viestinsä on, että miehet ansaitsisivat naisen, ja jos sellaista ei löydy, se on jonkun syytä. Yksi hänen teoksistaan käsittelee elämänohjeita miehille, ja sisältää toki paljon muutakin kuin naisten syyllistämistä.

Miljoonia seuraajia

Yhteistä kummallekin ajattelijalle on, että he vaativat yhteiskuntaan järjestystä ja antavat mielellään ohjeita. Ja ihmiset pitävät järjestyksestä ja ohjeista, eikä se alati sirpaloituvassa kulttuurissa ja yhteiskunnassa ole ihme.

Joka tapauksessa sekä Shapirolla että Petersonilla on hyvin laaja joukko kannattajia. Shapirolla on YouTubessa yli kuusi miljoonaa tilaajaa, Petersonilla yli seitsemän miljoonaa.

”Heidän reaktioita herättävä esiintymistapansa varmasti vetoaa moniin nuoriin miehiin.  Monista videoistahan tulee sellainen vaikutelma, että he vain hiljentävät vastustajansa kovilla faktoillaan ja sanovat mitä haluavat riippumatta siitä, onko se suosittua vai ei”, Johannes Horila kertoo nyt Seuralle.

Shapirosta ja Petersonista jälkimmäinen on Suomessa huomattavasti tunnetumpi hahmo, ja muun muassa Helsingin Sanomat teki vuonna 2018 Petersonin laajan henkilöhaastattelun. Horila ei edelleenkään ajattele Petersonin puhuvan pelkkää potaskaa, mutta sanoo professorin kompastuvan muun muassa liikaan populismiin ja liialliseen monialaisuuteen.

”Petersonilla on ihan hyviäkin ajatuksia itsensä kehittämisestä ja vastuun ottamisesta omasta elämästään. Mutta se, missä hän menee vikaan, on se, että hän puhuu paljon asioista, joita ei ymmärrä. Mielestäni esimerkiksi hänen näkemyksensä transsukupuolisuudesta eivät perustu todellisuuteen.”

YouTuben ehdotusten mukaan

Näkemyksiä keulahahmoilla on moneen asiaan.

”Shapirolla ja Petersonilla on kärjistettynä sellainen ajatus, että kaikkea mikä on vähänkin kallellaan vasemmalle, on automaattisesti väärin ja sitä täytyy vastustaa ja liittää se kommunismiin ja sosialismiin.”

Yksi suosituista aiheista on miesten ja naisten väliset sosiaaliset suhteet ja hierarkiat.

”Peterson esimerkiksi esittää asiat jokseenkin niin, että kun on ahkera nuorimies, hän ansaitsee romanttisen naissuhteen, ja jos sitä ei saa, se on jollain lailla naisten vika. Minäkin luulin jossain kohtaa niin, vaikka eihän rakkauden puute kenenkään vika ole. Luulin myös olevani ahkera nuorimies, vaikka tosiasiassa olin todella laiska ja odotin kaiken vain putoavan syliin ylhäältä annettuna”, Horila ruotii nyt teini-ikäistä itseään.

Horila kertoo alkaneensa kiinnostua Shapiron ja Petersonin kaltaisten ajattelijoiden videoista noin 13-14-vuotiaana, kun YouTuben etusivu niitä hänelle ehdotti.

Se, että videot olivat englanninkielisiä ei ollut mikään este, sillä nettikulttuuriin kasvaneena hän on aina kuluttanut englanninkielisiä sisältöjä suomenkielisiä enemmän.

”Minulla on koulutaipaleeltani ennen yliopistoa aika pahoja koulukiusaamiskokemuksia, mikä varmaan vahvisti näiden videoiden sanomaa. Videoilta minulle välittyi sellainen viesti, että minun ääntäni ei kuulla, minä olen yksin ja kaikki ovat minua vastaan, mutta se ei ole minun vikani.”

Samalla videoilta syntyi vaikutelma, että tietokoneruutujen toisella puolen olevat puhujat kannattajineen.

Horila ei muista itse kirjoittaneensa yhteiskunnallisia näkemyksiään someen, sillä on teininä käyttänyt etupäässä YouTubea ja kuvaviestipalvelu Snapchatia.

Käännös vähitellen

Johannes Horilan irtautuminen Shapiron ja Petersonin viitoittaman tien ajattelusta tapahtui vähitellen.

Muutos alkoi samoihin aikoihin, kun elämään alkoi tulla enemmän kavereita ja koulukiusaaminen selvästi vähentyä. Youtuben parissa vietetty aika alkoi hiipua kuin itsestään.

”En ole koskaan ollut sellainen, että eläisin sosiaalista elämään pelkästään verkossa. Kun aloin olla noin 16-vuotias, oli kavereiden määrä kasvanut ja minulla oli jo paljon muutakin ajateltavaa kuin netissä paasaavat äijät.”

Viimeinen niitti oli, kun hän huomasi Shapiron puhuvan Donald Trumpin presidenttiyden puolesta.

”Olin jo aikaa sitten ajatellut Trumpin olevan täysi pelle, joten kun Shapiro puhui hänen puolestaan, tunsin viimeistään silloin ällötystä, että miten olen tuon ihmisen ajatuksia voinut arvostaa.”

Nyt Horilan kelkka on teiniaikoihin verrattuna kääntynyt täysin. Hänen bändinsä Soundwave Explosion esiintyi äskettäin Lapuan pride-tapahtumassa, mistä rumpuja soittava Horila on erityisen ylpeä. Bändiin mukaan pääsemistä hän kuvailee monipuolisesti kasvattavaksi kokemukseksi.

”Meillä on bändissä kaksi henkilöä, jotka edustavat seksuaalivähemmistöjä, ja olen sitäkin kautta saanut merkittävästi lisää kosketuspintaa aiheeseen. Muusikkopiireissä muutenkin ihmisoikeuksien kunnioittaminen on ihan peruslähtökohta.”

Isän huokaisut

Yhteiskunnasta Johannes Horila kertoo olleensa kiinnostunut lapsesta saakka.

”Muistan katsoneeni aina esimerkiksi televisiouutisia ja niiden aiheista on voinut kotoa kysyä ja puhua.”

Teini-ikäisenä Horila oli melko yksinäinen.

”Uskon, että oikeistokonservatismin retoriikka puhuttelee myös monia muita yksinäisiä.”

Isälleen hän toisinaan puhui omaksumistaan asioista, mutta isän vastakkaisista näkemyksistä huolimatta konfliktia ei syntynyt.

”Hän lähinnä huokaisi syvään ja perusteli omat näkemyksensä. Mutta ei koskaan sanonut, että sinä olet väärässä etkä saa ajatella noin.”

Juuri se on Horilan mukaan oikea tapa toimia silloin kun huomaa jonkun läheisen ihmisen niin sanotusti pudonneen kaninkoloon, eli omaksuneen jonkin valtavirtakulttuurista poikkeavan ääri- tai marginaaliajattelun muodon.

Tällainen ihminen tulisi Johannes Horilan ajattelussa kohdata sovittelevalla ymmärryksellä, vaikka olisikin asioista hänen kanssaan päinvastaista mieltä.

”Täytyy ymmärtää, että ajatuksia ja mielipiteitä sinänsähän saa olla joka lähtöön. Jos esimerkiksi isänä olisi ottanut puheisiini jyrkän kannan, voi olla, että se olisi silloiselle itselleni vain todistanut nettipersoonien olevan oikeassa näiden sanoessa, että kukaan ei ymmärrä minua. Joten muistakaa kohdata eri mieltä olevat läheisenne kaikella rakkaudella.”

Lue myös: Kyllästyttääkö? Muutos on yhden päätöksen päässä

X