Eläkkeellä voi käydä töissä – Kun jatkat eläkeläisenä työntekoa, muista nämä seikat!

Eläkeikä lähestyy, mutta työnteko maittaisi vielä. Vanhuuseläkeiän alarajan saavuttaminen ei pakota automaattisesti jäämään eläkkeelle. Halutessaan eläkeikäinen ehtii vielä vaihtamaan alaakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Tommi Tuomi

Eläkeikä lähestyy, mutta työnteko maittaisi vielä. Vanhuuseläkeiän alarajan saavuttaminen ei pakota automaattisesti jäämään eläkkeelle. Halutessaan eläkeikäinen ehtii vielä vaihtamaan alaakin.
Teksti: Tarja Salo 

Eläkeläinen voi tehdä töitä tilapäisesti tai vakituisesti, miten paljon vain. Ei ole estettä sille, että eläkkeellä käy töissä.

Vielä jokin aika sitten eläkeläinen oli eläkeläinen. Ei ollut puhettakaan, että hän olisi mennyt töihin eläkkeelle jäätyään. Mutta nyt tilanne on toinen.

Eläkeläisten työnteko on hiljalleen lisääntynyt, ja lisääntyy yhä. Syitä on monia.

Elinajanodote on pidentynyt

Tärkein syy lienee se, että varttuneiden suomalaisten terveydentila ja toimintakyky ovat parempia kuin ennen, elinajanodote on pidentynyt ja eläkkeelle jäävät ovat yhä parempikuntoisia.

Myös elinkeinorakenne on muuttunut, eikä työ ole enää fyysisesti niin raskasta. Siistiä ja kevyttä sisätyötä on enemmän, ja raskaammissa töissä koneet auttavat. Myös koulutustaso on noussut.

Ihmiset eivät siis ole täysin uupuneita ja raatoja, kun eläkeikä ja töistä poisjäänti lähestyvät.

Onko pakko jäädä eläkkeelle?

Vanhuuseläkkeen alaikäraja on noussut 63 vuodesta, ja nousee koko ajan. Vuonna 1958 syntyneet täyttävät tänä vuonna 64 vuotta, joka on heidän ikäluokkansa vanhuuseläkeiän alaraja. Se ei kuitenkaan pakota heitä jäämään eläkkeelle, vaan halutessaan he voivat jatkaa töissä.

Oman vanhuuseläkeiän alarajansa saavuttaneet voivat ottaa eläkkeen ja jatkaa eläkeläisinä työntekoa. He voivat myös jatkaa entiseen tapaan työssä ilman eläkettä 69 vuoden iän täyttämiseen saakka, jolloin työnantajan vakuuttamisvelvollisuus päättyy.

Toki työssä voi jatkaa myös sen jälkeen, jos työnantajan kanssa niin sopii. Toki valtaosa suomalaista vähentää työntekoa jo ennen tätä. Aika harva jatkaa työntekoa enää 70-vuotiaana.

Kun eläkkeellä käy töissä, tippuu lompakkoon lisäeuroja

Monella alalla on nyt työvoimapula, joten tekijöitä tarvitaan, eikä vain nuoria. Myös ikäihmisille on kysyntää. Nyt eläkkeellä on valtava joukko työkykyisiä ja -haluisia ihmisiä, joiden eläkkeiden maksamiseen kuluu valtavasti euroja.

Asenneilmasto Suomessa on muuttunut. Ennen vanhaan eläkkeelle pääsyä odotettiin, ja kun se koitti, ei työpaikkaan päin katsottukaan, mutta nyt tilanne on toinen.

Kovin moni haluaa jatkaa työntekoa joko entisessä työpaikassa tai sitten uudessa paikassa. Suomessa on paljon yksineläviä tai yksinäisiä, joille työyhteisö on todella tärkeä.

Sitä paitsi taloudenpidossa tapahtuu suuri muutos, kun jää eläkkeen varaan. Suomessa eläkeläisten toimeentulon voi kuitenkin sanoa olevan kohtuullinen. Tutkimusten mukaan harvan eläkeläisen ensisijainen kannustin työtekoon onkin raha. Kannustin työntekoon löytyy muualta.

Lue myös: Voiko eläkkeellä hakeutua vielä töihin? Nämä ovat eläkeläisen vaihtoehdot

Voiko eläkeläinen jatkaa samassa työssä?

Työnantajan kanssa olisi hyvä keskustella eläkeaikeista reilusti etukäteen ja sopia asiat. Sitten pitää olla yhteydessä omaan eläkeyhtiöön (mm. Elo, Varma, Ilmarinen, Keva) ja hakea eläkettä.

Siihen riittää pari kolme viikkoa ennen eläkepäivää. Jos haluaa tietää eläkkeen määrän etukäteen, sen saa selville eläkeyhtiön kautta tai kirjautumalla Työeläke-sivustolle pankkitunnuksilla. Siellä on laskureita, joilla voi arvioida tulevan eläkkeen määrän. Hakemisen jälkeen eläkeyhtiö lähettää eläkekortin tuota pikaa.

Jos on saavuttanut eläkeiän ja jatkaa samassa työpaikassa, pitää ottaa lopputili eli irtisanoutua. Sitten tehdään uusi työsopimus, ja hommat jatkuvat. Töitä voi jatkaa heti seuraavana päivänä, taukoa tai pakkolomaa ei tarvitse pitää.

Uutta eläkettä alkaa kertyä 1,5 prosenttia vuosiansiosta siihen saakka, kun tekee töitä, yläikäraja on syntymävuodesta riippuen 68–70 vuotta. Senkin jälkeen voi jatkaa töitä, mutta eläkettä ei enää kerry.

Jos jatkaa eläkeläisenä töitä vakituisessa työsuhteessa vanhassa työpaikassaan, se ei pienennä jo kertynyttä eläkettä. Sama pätee, jos ottaa uuden työn. Eli pelko pois!

Ansiorajoituksia ei myöskään ole. Moni eläkkeellä töitään jatkava ei tee kokonaista työviikkoa, vaan ehkä vain pari kolme päivää viikossa. Ja kesällä voi pitää pitkänkin loman, mutta syksyn tullen palata taas töihin.

Nämä kaikki järjestelyt riippuvat työnantajasta, jonka kanssa kannattaa neuvotella.

Lue myös: Velkakierre vie eläkeläisiä – Pikavippiyhtiöt saivat Liisankin, 70, ottamaan velkaa: ”Minun oli pakko, että selvisin sairaalalaskuista ja kaikista kuluista”

Millainen on töissä käyvän eläkeläisen verotus?

Olet sitten töissä tai eläkkeellä, veroja pitää maksaa. Ja jos olet töissä oleva eläkeläinen, tarvitset kaksi verokorttia: toinen on eläkettä ja toinen työtä varten. Verottajan kanssa pitää olla tekemisissä, ettei tule yllätyksiä.

Kun tulot nousevat, nousevat myös verot. Niin se on ja tulee varmaan olemaankin. Jos olet aikeissa mennä eläkkeellä töihin, ei verotus ole este. Kun tilaat verokortin verottajalta, se toimittaa sen eläkeyhtiöösi sähköisesti.

Miten eläkeläinen pärjää?

Eläkkeelle jääminen on merkittävä asia; se voi olla hirveää tai ihanaa. Siksi siihen pitää varautua, sitä voi jopa harjoitella. Kun tiedät tulevan eläkkeesi suuruuden, yritä elää sillä rahalla.

Silloin näet heti, mihin rahat riittävät, kun tulot ovat pienemmät. Kauhistelu ei auta, pitää vain sopeutua!

Aloita tulevaisuutesi eläkeläiselämä ajoissa: jos mahdollista, maksa velat pois ja suunnittele menot tarkkaan eteenpäin. Tiukinta on yksinelävillä, jotka eivät voi jakaa elinkustannuksia. Mutta ei kannata masentua, eläkeläiselämässä on niin paljon hyvääkin.

Ja töihin paluu on aina mahdollista. Eikä tarvitse hakeutua suinkaan oman alan töihin, monenmoista muutakin tekemistä tekevälle löytyy.

Asiantuntijoina eläkeneuvonta­päällikkö Satu Saulivaara Työeläkeyhtiö Elosta ja kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurva­keskuksesta.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/2022.

Lue myös: Yhä täystyöllistetty – Raija Laine, 74, on toiminut kampaajana jo 60 vuotta – ”Työ pitää minut nuorekkaana”

Raija on hoitanut Kaija Soikkelin hiuksia lähes 40 vuotta. Heistä on tullut sydänystäviä ja toistensa terapeutteja. <span class="typography__copyright">© Vesa Tyni</span>

Raija on hoitanut Kaija Soikkelin hiuksia lähes 40 vuotta. Heistä on tullut sydänystäviä ja toistensa terapeutteja. © Vesa Tyni

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X