Näppärät laitteet auttavat säästämään sähköä arjessa – Nappaa vinkit ja iloitse pienemmästä sähkölaskusta!

Kutista sähkölaskua tuntuvasti tinkimättä silti mukavuudesta liikaa. Kokosimme sähkölaskua pienentävät laitteet!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Kutista sähkölaskua tuntuvasti tinkimättä silti mukavuudesta liikaa. Kokosimme sähkölaskua pienentävät laitteet!
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Oletko jo pohtinut, miten säästät sähköä? Sähkö on nyt kallista kotitalouksille. Pahimmillaan meitä voivat uhata sähköpula ja sähkökatkot esimerkiksi tyynenä pakkaspäivänä, jos Ruotsista ei saada riittävästi sähköä.

Meidän kaikkien tulisi säästää sähköä etenkin kulutushuippujen aikana. Sähköä käytetään eniten yleensä aamulla sekä illalla kello 16–20. Pidetään silloin pois päältä esimerkiksi sähkösauna, tiskikone, pyykkikone ja pyykkikuivuri. Myös lisälämmittimen ja kylpyhuoneen mukavuuslämmön voi pitää jonkin aikaa pois päältä.

Aloita säästöt suurimmista syöpöistä, kuten sähkölämmitys, lämmin vesi ja sähkösauna. Lyhennä suihkussa lotraamista. Asteen pudotus lämpötilassa vähentää energian kulutusta viisi prosenttia. Lämpöpumpulla ja kattavalla energiaremontilla kulutus alenee roimasti, mutta toimitusajat ovat aiempaa pitempiä.

Lue myös: Kilpailuta sähkösopimus! Näin vertailet sähkön hintaa ja erilaisia sopimuksia – Listasimme vinkit!

Selvitä kilowattitunnit kulutusmittarilla, hyödynnä ajastimia ja älypistorasioita

Tuki turhat isot ja pienet purot. Selvitä laitteiden kilowattitunnit pistorasiaan kytkettävällä kulutusmittarilla. Kodinkoneiden kulutuksessa on yllättävän isoja eroja. Jatkuvasti toimivat tai lepotilassa olevat laitteet kuluttavat joskus ajan oloon yllättävän paljon.

Hyödynnä laitteen ajastin tai liitä pistorasiaan kellokytkin. Älypistorasiat voi ajastaa ja niitä voi komentaa puhelimen sovelluksella.

Harkitse iäkkään, sähkösyöpön kodinkoneen korvaamista uudella energiatehokkaalla. Esimerkiksi vanhanaikainen pyykkikuivuri tarvitsee sähköä jopa kolme kertaa enemmän kuin lämpöpumppuun perustuva. Moderni kuivuri kuluttaa vähemmän energiaa kuin pyykin kuivatus sisällä.

Mikroaaltouuni ja induktioliesi ovat energiatehokkaampia kuin perinteinen uuni ja liesi.

Kytke vuorokausi­ajastin päälle sähkön ollessa edullista

© Biltema.fi

© Biltema.fi

Ajasta sähkölaitteet toimimaan verkon vähäisen kuormituksen ja huokean sähkön aikana. Kolmen sisäkäyttöön soveltuvan pienoiskellokytkimen paketti maksaa 8,90 e.

Puhelin ohjaa nokkelaa pistorasiaa

© Verkkokauppa.com

© Verkkokauppa.com

Käske laitteet päälle ja pois etänä tai automatisoi kytkennät selkeällä puhelimen sovelluksella. Sisäkäyttöön soveltuva Tp-link Tapo P110 mittaa kilowattitunnit ja maksaa 23 e.

Kulutusmittari kertoo kilowattitunnit

© Amazon.de

© Amazon.de

Iso näyttö kertoo muun muassa kertyneet ja päivittäiset kilowattitunnit. Besvic-kulutusmittari maksaa runsaat 30 e verkkokaupassa amazon.de. Pienten tehojen mittaus voisi olla tarkempi.

Kuivanapito-ohjain säästää peruslämpöön verrattuna

© Kärkkäinen.fi

© Kärkkäinen.fi

Torju home, kosteus ja tunkkaisuus mökillä ja matkailuautossa. Säästä silti sähköä vanhanaikaiseen peruslämpöön verrattuna. Kuivanapitolämmityksen ohjain ProMod Lite 2i maksaa 200 e.

Lisälämpöä kaasulla

© Kärkkäinen.fi

© Kärkkäinen.fi

Kompakti Sunwind Miniflame maksaa 73 e matalapaine­säätimineen. Tilapäislämpöä esimerkiksi mökille. Lisäksi tarvitaan kaasupullo, kaasua ja varoittimet. Lue tarkasti valmistajan ja tukes.fi:n ohjeet.

Virtapankki antaa sähköä, kun sähkökatkos iskee

Virtapankki tuo sähköä kun sähkökatkos on päällä.

Keitä kahvit, lämmitä ruoka mikrossa, katsele tv:tä ja lataa puhelin sähkökatkon aikana. Tuhti kannettava virtapankki EcoFlow Delta 2 maksaa 1 200 e. Tankkaa se aurinko- tai verkkosähköllä.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 11/2022.

Lue myös: Sähkölasku rästissä – Saako yhtiö katkaista sähköt keskellä kylmintä talvea?

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X