Haluatko lisää liksaa? Valmistaudu hyvin palkkaneuvotteluun – Näin selvität, miten paljon kollegat tienaavat

Onko haaveissasi saada palkankorotus? Selvitä ensin, mitä kollegat tienaavat. Keräsimme vinkit, miten saat kerättyä palkkatietoja eri lähteistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Palkankorotus vaatii pelisilmää.

Onko haaveissasi saada palkankorotus? Selvitä ensin, mitä kollegat tienaavat. Keräsimme vinkit, miten saat kerättyä palkkatietoja eri lähteistä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tyyne Pennanen

Kuvittele, jos tietäisit, kuinka paljon samaa työtä tekevät työkaverisi saavat palkkaa. Voisit kysyä esimieheltäsi, mitä taitoja korkeimpaan palkkaan vaaditaan, ja miettiä, miten itse kehittyisit niin, että pystyisit samaan. Saattaisit jopa alkaa tsempata enemmän työssäsi, kun sinulla olisi selkeä tavoite. Yritys saisi motivoituneen työntekijän, ja sinulla olisi kenties pian tiedossa palkankorotus.

Miltä kuulostaa?

Hyvältä, sanoo palkkatutkija Tuunia Keränen, joka työskentelee Tekniikan Akateemiset TEKissä.

”Olisi hyvä, jos yrityksissä kerrottaisiin tehtäväkohtainen palkkahaarukka”, Tuunia Keränen sanoo.

Tällainen käytäntö on kuitenkin ainakin tekniikan alan yrityksissä vielä harvinainen.

”Esimerkiksi joissakin työpaikkailmoituksissa mainitaan jo palkkahaarukka, mutta useimmiten tätä tapaa käytetään julkisen puolen työpaikoissa.”

Haaveissa palkankorotus? Aloita verovirastosta

Jos palkankorotus on haaveissa, pitäisi yrittää udella kollegojen palkkoja. Se tuntuu usein epäsopivalta, koska suomalaiset eivät halua paljastaa palkkojaan.

Tulot eivät kuitenkaan ole yksityisasia. Kuka tahansa voi soittaa verovirastoon tai mennä veroviraston toimipisteeseen paikan päälle ja selvittää ilmaiseksi haluamansa henkilön vuositulot. Toimipisteissä on tietokoneet, joilla voi tehdä hakuja. Silloin pitää tietää kollegan nimi, asuinpaikkakunta ja syntymävuosi. Sitä tarkempia tietoja tarvitaan, mitä yleisempi on kollegan nimi.

Ongelma on vain se, että vuositulojen perusteella ei voi päätellä tarkkaa kuukausipalkkaa. Vuosituloihin lasketaan kaikki tulo, eli kilometrikorvaukset, päivärahat, lomarahat, bonukset ja mahdolliset sivutyötulot. Pääomatulot ilmoitetaan erikseen.

Lue myös: Kiinnostavatko naapurin verotiedot? Todelliset tulot eivät aina paljastukaan julkisista tiedoista

Tilastokeskuksen ja työehtosopimuksen luvut ovat suuntaa antavia

Tietoa voi hakea myös Tilastokeskuksesta, joka julkaisee palkkatietoja ammattiryhmittäin.

Myös oman alan työehtosopimus antaa osviittaa palkkauksesta. Firmoissa voi kuitenkin saada työehtosopimusta korkeampaa palkkaa.

Aina käytössä ei ole taulukkopalkkoja. Esimerkiksi ylemmillä toimihenkilöillä, jotka työskentelevät esimies- ja asiantuntijatehtävissä ei niitä ole, Keränen kertoo.

Jos mielessä on palkankorotus, omasta liitosta voi kysellä suuntaa antavia tietoja alan palkkauksesta.

”On totta, että palkkaukseen liittyy paljon epätietoisuutta. Siitä kertoo esimerkiksi se, että kun me tarjoamme jäsentemme käyttöön palkkadataa ja palkkaneuvontaa, niin se on yksi käytetyimmistä palveluistamme”, Tuunia Keränen sanoo.

Mieti kunnolla, miksi juuri sinun pitäisi ansaita palkankorotus

Palkkaneuvotteluun kannattaa valmistautua hyvin.

”Kannatta miettiä oma palkkatoive ja perustelut sille. Yleensä parhaiten toimivat perustelut, jotka liittyvät tehtävän vaativuuteen, omaan osaamiseen tai suoriutumiseen.”

Tuulia Keränen kehottaa antamaan konkreettisia esimerkkejä:

”Voi kertoa, että on saanut hyvää palautetta tai suorittanut jonkin kurssin, jonka takia osaa tehdä asioita paremmin kuin ennen. Täytyy osata perustella, että miksi juuri minä olen ansainnut palkankorotuksen”, hän neuvoo.

Lue myös: Palkka-avoimuus auttaisi työntekijöitä neuvottelemaan itselleen parempaa palkkaa –Avoimuudella on kuitenkin yllättävä kääntöpuoli

Palkka-avoimuus on suomalaisille vaikea asia. © iStock

Juttua on oikaistu 18.12.2023. Aiemmassa versiossa kirjoitettiin, että kilometrikorvaukset ja päivärahat olisivat verotettavaa tuloa. Ne ovat työsuhteessa olevalle verotonta tuloa.

X