Hälytys pedofiiliopettajasta tehty – seurakunta tutkii asiaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Juttu oppilastaan hyväksikäyttäneestä soitonopettajasta julkaistiin Seurassa 7/2015.
Seura paljasti viime viikolla pienen tytön äidille, että tyttären soitonopettaja on tuomittu seksuaalirikollinen. Mitä sen jälkeen on tapahtunut?

Olen juuri kertonut äidille, että hän on palkannut tuomitun seksuaalirikollisen pienen tyttärensä soitonopettajaksi.

Äiti on hiljaa. Ei sano mitään.

Eikö hän hän ymmärrä, mitä hänelle kerroin? Kyllä, mutta hiljaisuus johtuukin järkytyksestä.

Siitä toivuttuaan äiti haluaa itse huolehtia siitä, että muidenkin soitonopettajan oppilaiden vanhemmat saavat tietää.

Nyt he tietävät. Miehellä on useita lapsioppilaita, joten tieto hänen taustastaan kuohuttaa monia paikkakuntalaisia.

Paikallinen seurakunta selvittää myös asiaa, sillä mies on pitänyt tunteja seurakunnan tiloissa. Hän ei kuitenkaan ole seurakunnan palkkalistoilla.

Seurakunnasta ei haluta vielä kommentoida asiaa, sillä selvittely on kesken.

”Yksittäistapausko?”

Soitonopettaja sai ehdollisen vankeustuomion lapsioppilaansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä muutamia vuosia sitten. Nyt sekä uhri että hänen vanhempansa ovat helpottuneita siitä, että Seura selvitti miehen nykyisten oppilaiden henkilöllisyydet.

Uhrin vanhemmat halusivat aikoinaan, heti hyväksikäytön paljastuttua, varmistaa, että musiikkiopistossa työskennelleen miehen muut mahdolliset uhrit selvitetään ja että miehestä varoitetaan muidenkin oppilaiden vanhempia. He epäilevät, että näin ei koskaan tehty.

”Kukaan ei tuntunut ottavan vastuuta muiden lasten turvallisuudesta. Emme voi tietää, onko miehellä ollut muita uhreja, mutta mielestäni minkäänlaista riskiä ei olisi pitänyt ottaa”, tytön äiti kertoo.

Musiikkiopiston rehtori lupasi tutkia asian opiston sisällä ja tehdä varotoimenpiteitä tulevaisuutta varten. Kun hyväksikäytön uhri, nyt jo täysi-ikäinen, kävi häntä sittemmin tapaamassa ja kysyi onko asialle tehty mitään, rehtori kertoi, ettei ole ollut tarvetta, sillä kyseessä oli hänen mielestään selkeästi yksittäistapaus.

”Mistä hän pystyi näin päättelemään, kun asiaa ei selvitetty? Edes talon henkilökunnalle ei tiedotettu asiasta mitään”, hyväksikäytön uhri kertoo.

Asianajaja varoitti uhrin vanhempia kertomasta asiasta eteenpäin mahdollisten kunnianloukkaussyytteiden vuoksi, koska miestä ei ollut vielä tuolloin tuomittu.

Kahden vuoden piina

Äidin mielestä on käsittämätöntä ja lähes anteeksiantamatonta, että lapsi ja koko perhe joutuivat odottamaan oikeudenkäyntiä lähes kaksi vuotta rikosilmoituksen teosta. Odotusaika oli rankkaa, ja lapsi romahti henkisesti. Koko perheen romahdus oli lähellä.

”Samaan aikaan talousrikokset otettiin käsittelyyn parissa kuukaudessa. Ja koko tuon kahden vuoden ajan tekijällä oli putipuhdas rikosrekisteri”, äiti sanoo.

Tuomion jälkeen äiti mietti, mahtaako mies jatkaa opetustöissä.

”Meillä ei kuitenkaan ollut voimia ruveta salapoliisin töihin ja oletin, että sosiaalitoimi ja poliisi huolehtivat asiasta. Mutta nyt on todistettu, että kukaan ei ole tehnyt mitään.”

Äidin mielestä ei voi olla oikein, että hyväksikäyttäjän muiden mahdollisten uhrien etsintä ja heidän varoittamisensa jätetään käytännössä uhrin ja hänen lähipiirinsä tehtäväksi. Lasten hyväksikäyttäjille pitäisi hänen mielestään langettaa elinikäinen kielto lasten parissa työskentelemiseen.

”Suomessa pidetään kyllä huolta siitä, ettei Kari-Pekka Kyrö saa elinaikanaan valmentaa ketään. Samaan aikaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu rikollinen saa jatkaa täysin rajoituksetta työskentelyään lasten parissa”, uhrin isä sanoo.

Vanhempien mielestä Suomeen pitäisi saada selkeä rekisteri turvallisista opettajista, joita joku viranomainen valvoo.

”Siihen asti taustat kannattaa selvittää käräjäoikeuksista”, äiti sanoo.

Uhri oirehtii edelleen

Äiti kertoo, ettei hänen lapsensa ole vieläkään, vuosien terapian jälkeen, selvinnyt tapahtuneesta.

”Hän soittaa minulle edelleen paniikkipuheluita, kun joutuu kulkemaan rikospaikkojen läheisyydessä.”

Soitonopettajan nykyisen oppilaan vanhemmat eivät ole huomanneet merkkejä siitä, että soitonopettaja olisi hyväksikäyttänyt heidän lastaan.

Uhriksi joutuneen tytön äiti korostaa, ettei hälyttäviä merkkejä välttämättä näy, ennen kuin on jo myöhäistä.

Soitonopettaja pohjusti lapsen fyysistä hyväksikäyttöä pitkällä henkisellä manipulaatiolla. Osoitteessa Seura.fi on luettavissa otteita miehen uhrilleen kirjoittamasta kirjeestä, joka on osa oikeudenkäynnin salaiseksi julistettua todistusaineistoa. Kirje julkaistaan uhrin luvalla.

Äiti kertoo, että hänen erittäin musikaalinen tyttärensä oli herkässä tilassa koulukiusauksen vuoksi juuri silloin, kun sai 12-vuotiaana miehen opettajakseen musiikkiopistossa. Tyttö kertoi kiusaamisesta opettajalle ja sai tältä lohdutusta. Pian tyttö alkoi pitää lähes 30 vuotta häntä vanhempaa opettajaansa parhaana ystävänään.

Kun läheinen suhde oli saavutettu, opettaja alkoi ujuttaa yhä pidemmiksi käyviin soittotunteihin tarinoita siitä, miten hienoa elämä entisaikaan oli, kun opettajat ja oppilaat rakastuivat toisiinsa. Opettaja alkoi pitää soittotunteja kynttilän valossa ja kehui tytön olemusta ja ylisti tämän lahjakkuutta.

Oudot selitykset

Kotona tyttö ei koskaan kertonut, mitä tunneilla tapahtui. Kun soittotunnit venyivät ja vanhemmat ihmettelivät asiaa, opettaja kertoi haluavansa edistää tytön lahjakkuutta ja antoi siksi tälle ilmaisia lisätunteja. Ja koska lisätunnit loppuivat myöhään, opettaja halusi tuoda tytön autolla kotiin,”jotta tämä pääsisi turvallisesti kotiin”.

Opettaja vei tyttöä myös konsertteihin ja oopperaan ja kertoi vanhemmille käyntien liittyvän opiskeluun.

”Hän sanoi usein, että kysyy luvan, ettei tule väärinkäsityksiä. Olen myöhemmin pohtinut, että hän ikään kuin pyysi meiltä lupaa hyväksikäyttöön ja me hullut annoimme, koska emme ymmärtäneet mistään mitään”, äiti sanoo.

Vanhemmat kysyivät tytöltä myös suoraan, onko tämä ihastunut opettajaansa. Tyttö kielsi itkien kaiken ja selitti, että läheinen suhde opettajaan johtui siitä, että tällä oli parantumaton sairaus.

”Yhdessä sitten itkimme soitonopettajan kohtaloa, sillä mies oli onnistunut hurmaamaan meidätkin.”

Myöhemmin meno muuttui. Soitonopettaja hyväksikäytti tyttöä musiikkiopiston tilojen lisäksi myös muun muassa metsässä ja kirkossa. Opettaja myös uhkasi romuttaa tytön haaveet muusikonurasta, jos tyttö paljastaisi hyväksikäytön.

Tyttö oli tässä vaiheessa jo vahvassa henkisessä riippuvuussuhteessa opettajaan. Lisäksi tyttö koki saaneensa mieheltä musiikillisesti paljon ja tunsi olevansa tälle syvässä kiitollisuudenvelassa ilmaisesta opetuksesta.

Tyttö uskalsi paljastaa hyväksikäytön vasta vuosien kuluttua tapahtuneesta.

X