Kreikkalaiset eivät piirtele seinille kirkkoveneitä, vaan moittivat hallintoaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Oxi eli ”Ei” on Ateenan yleisin katumaalausaihe tällä hetkellä. © Vesa Laitinen
Kreikkalaiset ovat huolissaan suomalaisten suhtautumisesta. Kriisi näkyy turistille poliittisina seinämaalauksina.

Satunnainen matkailija ei heti huomaa Ateenan miljoonakaupungissa Kreikan talouskriisiä. Kunnes kääntää katseensa seinille.

Metropoli elää elämäänsä kriisin keskelläkin. Ruokakauppahallit ovat hiljaisia, mutta asiakkaita kuitenkin käy ostoksilla, harvakseltaan.

”Kaikki ostavat niin vähän kuin mahdollista”, sanoo ateenalainen yrittäjä Phaedonas Kidonatis.

Kreikkalaiset ovat hyvin poliittinen kansa. Yhteiskunnalliset näkemykset tulevat kirjaimellisesti silmille. Joillain alueilla lähes kaikki seinät ovat nimittäin maalausten peitossa. Ja ne eivät ole kirkkoveneitä, vaan poliittisia julistuksia.

Viime aikojen suosituin kannanotto on ollut ”OXI”, eli suomalaisittain ”ei”. Se viittaa parin viikon takaiseen kansanäänestykseen, jossa enemmistö kreikkalaisista äänesti vastustavansa uutta tukipakettia ehtoineen. Parlamentti kuitenkin hyväksyi paketin, minkä vuoksi kreikkalaiset lähtivät kaduille keskellä yötä äänestyksen jälkeen.

”OXI”-kirjoituksia ei voi välttyä näkemästä, kun kävelee Ateenan kaduilla. Tekstiä on painettu seiniin jopa jonkinlaisilla sapluunoilla.

Liikkeissä lappu luukulla

Kaupan alan ahdinko näkyy kauppakaduilla vielä selvemmin kuin liha- ja kalamarketeissa. Monilla kaduilla on suljettu useita liikkeitä, joillain lähes kaikki.

Kriisiltä eivät ole välttyneet luksuskaupat sen paremmin kuin keskiluokankaan suosimat liikkeet.

Seura kävi Ateenassa seuraamassa, miten siellä ihmiset elävät arkeaan. Se on muuttunut vaatimattomammaksi, ja monet ovat joutuneet muuttamaan sukulaisten luokse.

Kidonatisin mukaan kodittomaksi on joutunut vähemmän ihmisiä kuin voisi kuvitella.

”Kun ihminen kuulee vaikka serkkunsa menettäneen kotinsa, hän kutsuu tämän asumaan luokseen. Täällä on nykyään paljon niin sanottuja laajennettuja perheitä”, Kidonatis kertoo.

Suomalaiset kiinnostavat

Turistin on ainakin Ateenassa turha huolehtia, että paikalliset olisivat äreitä suomalaisille. Juha Sipilän, Alexander Stubbin ja Timo Soinin kommentit ovat kreikkalaisille kyllä tuttuja.

Ateenalainen perheenisä Georgios Kyrakis totesi Seuralle, että esimerkiksi Stubbin lausunnot Kreikan hallintoa kohtaan ovat tiukkoja.

”Stubb on aivan oikeassa!” hän toteaa.

Seuran toimittaja ja kuvaaja sattuivat myös paikallisten vasemmistolaisten illanviettoon, jossa myytiin vähävaraisille eurolla ruokaa. 72-vuotias Alex viittoi uudet ihmiset viereensä istumaan ja kysyi, mistä olemme. Kuultuaan vastauksen hän hämmentyi ja kiinnostui.

”Mitä suomalaiset ajattelevat Kreikasta?” hän kysyi.

Alexin tapaan monet olivat huolissaan, miten kreikkalaisiin suhtaudutaan muualla Euroopassa.

”Älkää syyttäkö isääni. Syyttäkää hallintoamme”, pyysi 21-vuotias opiskelija Patroklos Papadimas. Hän kertoi, miten hänen isänsä on vuosikaudet tehnyt joka ikinen päivä aamusta iltaan töitä elättääkseen perheensä.

Papadimasin mukaan Kreikka on täysin korruptoitunut.

X