Naispoliitikko: älä ole liian kaunis, muuten sinua vähätellään

Miksi kauniilta naispoliitikoilta kysellään ulkonäön merkityksestä menestyksessä, mutta miehiltä ei?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Italian tasa-arvomisteri Mara Carfagna vuonna 2010.

Miksi kauniilta naispoliitikoilta kysellään ulkonäön merkityksestä menestyksessä, mutta miehiltä ei?
Teksti:
Miia Saari

Kaunis naispoliitikko joutuu edelleen vastaamaan kysymyksiin, joissa vihjataan, että kauneus on hyödyttänyt hänen uraansa.

Tuorein esimerkki tästä on MTV3:n vaalitentti, jossa toimittaja Maija Lehmusvirta kehui Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Li Anderssonia kauniiksi ja kysyi, kiistääkö Li hyötyneensä ulkonäöstään.

Suomessa on myös hyvännäköisiä miespoliitikkoja, mutta heiltä ei koskaan kysytä, onko ulkonäkö tasoittanut heidän urakehitystään.

Miellyttävän näköisten miesten asiaosaamista ei siis epäillä, mutta kauniit naiset joutuvat edelleen todistelemaan älykkyyttään. Onko asia siis yhä näin, poliitikkojen imagoja tutkinut viestinnän ja informaatiotutkimuksen professori Erkki Karvonen Oulun yliopistosta?

”Jostain syystä varsinkin politiikan toimittajat ottavat tämän naisten ulkonäköasian usein esille”, Karvonen sanoo.

Anderssonin ulkonäköön puututtiin myös Ilta-Sanomien eurovaalitentissä viime EU-vaalien alla.

Karvonen on tutkinut Tanja Karpelan mediajulkisuutta ministeriaikana ja yllättyi siitä, miten rajusti jotkut toimittajat ja lehdet suhtautuivat entiseen missiin ministerinä.

”Eräskin miespuolinen politiikan toimittaja kommentoi Karpelan valinnan jälkeen suoraan, että tuo kupla on puhkaistava.”

On vaikea ymmärtää, että myös täysin ei-ulkokuorellisin keinoin uraa luoneet kauniit naiset joutuvat vastaamaan sellaisiin kysymyksiin kuin Li Andersson maikkarin vaalitentissä.

Onko muillekin kauniille poliitikoille käynyt samoin? On. Ainakin demareiden kansanedustajaehdokkaalle Sanna Marinille.

”Tympii kuulla moista”

Sinuahan varmasti äänestetään näissä vaaleissa, koska olet nuori ja kaunis nainen. Tällainen lause sanottiin aivan hiljattain demareiden varapuheenjohtajalle, kansanedustajaehdokas Sanna Marinille, 29.

Sanoja oli oman puolueen mies.

Millaisia tunteita kommentti herätti naisessa, joka on demareiden varapuheenjohtaja, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, koulutukseltaan  hallintotieteiden kandidaatti ja tekee parhaillaan gradua kuntien poliittisen johtamisen ammattimaistumisesta?

”Minua tympii kuulla moisia kommentteja. Sanojat ovat useimmiten vanhempia miehiä, mutta heidän puoluekantansa vaihtelee”, Marin sanoo.

Mitä Marin miehelle vastasi?

”Sanoin, että kommenttisi on sekä minun että äänestäjieni aliarvioimista. Tällaisten, usein kohteliaisuuksiksi verhottujen puheiden tarkoituksena on mitätöidä vastapuolen osaaminen ja uskottavuus.”

Marin ei jaksa enää edes välittää loukkaavista sanoista, koska ne kertovat hänestä enemmän sanojasta kuin niiden kohteesta.

”Nuoret naiset joutuvat tekemään moninkertaisesti töitä, jotta heidät otetaan yhtä vakavasti kuin esimerkiksi keski-ikäiset miehet.”

Onko miellyttävästä ulkonäöstä ollut sitten Marinille enemmän haittaa kuin hyötyä?

”En koe, että kumpaakaan. Olen tällainen kuin olen, oma itseni, eivätkä taitoni tai arvoni ole missään yhteydessä ulkonäkööni. Tietysti toivon, ettei ulkonäkö nousisi ensimmäisenä esiin, kun minusta puhutaan.”

Älä ole liian kaunis

Millainen mahtaa sitten tutkija Erkki Karvosen mielestä olla paras mahdollinen ulkonäkö poliitikolle?

”Naisen ei kannata olla huomiota herättävän kaunis, tai voi törmätä näihin tässä jutussa mainittuihin ongelmiin. Kaunottaren kannattaisi ehkä stailata itsensä niin, ettei kauneus ainakaan entisestään korostuisi, ainakaan seksikkyytenä. Niin se vain valitettavasti on”, Karvonen sanoo.

Kauneus voi kyllä Karvosen mielestä siinä mielessä edistää poliittista uraa, että kauniilla ihmisellä saattaa olla muita parempi itsetunto.

”Jos ihmistä on koko ikänsä kehuttu, niin se saattaa näkyä esiintymisvarmuutena. Ja esiintymisvarmuus on poliitikolle elinehto.”

Karvonen ei usko, että kauneus sinänsä edistäisi poliitikon uraa. Tärkeintä on se, että poliitikko on helposti lähestyttävä ja miellyttävä.

”Ei kukaan pidä kauniista ja koppavista ihmisistä. Mutta Timo Soinista pidetään, vaikkei hän mikään Mister Finland olekaan”, Karvonen sanoo.

”Uskon, että äänestäjät arvostavat naispoliitikossakin ulkonäköä enemmän sitä, että hän on mukava ja luotettavan oloinen ihminen. Asiat on myös osattava todella hyvin ja saatava suusta ulos niin, että äänestäjät ymmärtävät, mistä poliitikko puhuu.”

X