Politiikkaa, pilattua bisnestä ja pakolaisia - Kivitippu-kylpylän nolo vok-historia

Kivitipun kylpylään perustettu vastaanottokeskus pelasti kepulaisen yhtiön kuilun partaalta, mutta pilasi samalla Lappajärven matkailunäkymät.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kivitippu on toiminut 27 vuotta yhteiskunnan tuen varassa.

Kivitipun kylpylään perustettu vastaanottokeskus pelasti kepulaisen yhtiön kuilun partaalta, mutta pilasi samalla Lappajärven matkailunäkymät.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Musta Volkswagen Passat ahmii maantietä. Ajotuntuma on miellyttävä, jopa ylellinen: Takapuolen alla narisee nappanahkainen penkki. Pään yläpuolella kaartuu leveä panoraamakattoluukku, jossa on sähkökäyttöinen aurinkoverho.

”Ihan helmi”, autokaupan myyjä kehui ennen koeajoa.

Mittarin mukaan autolla on ajettu 98 000 kilometriä, mutta todellisuudessa moottori on tuliterä. Huoltokirjan mukaan se vaihdettiin viime syyskuun lopussa, kun Passat oli jättänyt omistajansa Henry Paasikiven tien poskeen.

Sen jälkeen tällä ei ole paljon ajeltu.

Moottoriremontti tehtiin hetkellä, jolloin Henry Paasikiven johtamassa Kivitippu-kylpylähotellissa oli käynnissä yt-neuvottelut. Melkein puolet työntekijöistä irtisanottiin.

Lappajärvellä toimivan Kivitipun tulevaisuus näytti kaikin puolin synkältä. Toiminta oli ollut monen vuoden ajan tappiollista. Nyt velat olivat lankeamassa maksuun. Viikon kuluttua pankki ajaisi yhtiön selvitystilaan.

Jäljellä oli yksi oljenkorsi.

Alkusyksystä Suomeen oli suuntautunut hallitsematon pakolaisten tulva. Vastaanottokeskuksia, tuttavallisemmin vokkeja, perustettiin hätäaikataululla eri puolille maata.

Hädänalaiset löysivät toisensa. Henry Paasikivi neuvotteli Maahanmuuttoviraston kanssa hankintasopimuksen, joka pelastaisi Kivitipun talouden. Kylpylästä tehtäisiin vokki. Muutamassa vuodessa vanhat velat olisi kuitattu.

Ja rahaa jäisi vielä uuteen autoonkin.

Lokakuun puolivälissä Kivitipun hotellihuoneet täyttyivät turvapaikanhakijoista. Kolme viikkoa myöhemmin Henry Paasikivi istui jo uuden työsuhdeauton ratissa. Se oli vastaanottokeskuksen rahoilla ostettu C-sarjan 4Matic Mercedes Benz, jonka verollinen myyntihinta on 45 000 euroa.

Vanha Passat päätyi autokauppaan myyntiin.

Julkisuudessa Paasikivi on kertonut, että uusi auto oli pakko ostaa, koska Passat jätti hänet neljä kertaa tien päälle.

Selitystä on vaikea niellä tässä koeajon aikana. Passatin moottori hyrisee kuin kissa. Autossa ei kerta kaikkiaan tunnu olevan mitään vikaa.

Lähdetään siis (omalla autolla) Etelä-Pohjanmaalle kysymään, mitä Kivitipussa tapahtui viime syksynä.

Keidas kuivuu

Lappajärvi sai alkunsa ison meteoriitin mäiskähdettyä Etelä-Pohjanmaan lakeuksien keskelle 73 miljoonaa vuotta sitten.

Viime vuosina kraaterijärven rannoille on perustettu matkailubisneksiä.

Erityisen isot satsaukset on tehty järven pohjoisosassa sijaitsevassa Nykälänniemessä. Alue on merkitty maakuntakaavaan virkistys- ja matkailutoiminnan solmupisteeksi. Niemessä on vuokramökkejä, golf- ja tenniskentät ja mukavat lenkkipolut.

Kivitipun kyltti näkyy Nykälänniemen tienhaaraan.

Siitä saakka, kun kylpylähotelli Kivitippu rakennettiin vuonna 1989, se on ollut Nykälänniemen hermokeskus. Päärakennuksen viereen on kohonnut myös kaksi uudehkoa nelikerroksista Chalets-taloa, joiden asukkaat pääsevät maanalaista tunnelia pitkin suoraan kylpylään. Täällä ei tarvitse kulkea taivasalla tukka märkänä.

Chalets-asunnot on myyty kovalla rahalla täyden palvelun loma-asuntoina. Asukkailla on oikeus Kivitipun VIP-palveluihin: tanssia, hemmottelua, hyvää viiniä ja buffet-päivällisiä. Alueella on myös kuntosaleja, venelaitureita ja rantaterassi, jolta käsin voi ihastella järven tyyntä pintaa iltaisin.

Lappajärvi on monipuolinen levon ja virkistäytymisen paikka, onnen keidas”, kuten mainoksessa sanotaan.

Viime lokakuussa keidas kuivui.

Tanssilattia tyhjeni, kylpylä suljettiin.

Hotellin buffet-ravintolasta tuli turvapaikanhakijoiden ruokala, jonka ovessa englannin-, arabian- ja farsinkieliset kyltit varoittavat tarttuvasta taudista.

Muutos on ollut raju, ja se on koskettanut monia. Tätä juttua varten on haastateltu useita Nykälänniemen lomaosakkeen omistajia, jotka kokevat tulleensa petetyksi. Lähialueen matkailuyrittäjien tulevaisuus näyttää vaikealta, kun pitäjän suurin majoituspaikka on poissa pelistä.

Vaasan hallinto-oikeuteen on jätetty kanteita, joissa vokin perustamista Kivitippuun pidetään kaavan vastaisena.

Erityistä kiukkua on nostattanut se tosiasia, että Lappajärven kunnalla oli olemassa vaihtoehtoinen suunnitelma, jonka mukaan turvapaikanhakijat olisi majoitettu kunnan tyhjiin vuokra-asuntoihin. Sekä Lappajärven kunnanvaltuusto että rakennuslautakunta äänestivät Kivitipun vastaanottokeskusta vastaan. Siihen se kuitenkin tuli, lupia ja ihmisten mielipiteitä kysymättä.

Ihan kuin meteoriitti aikoinaan.

Lappajärven kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi rauhoitteli asukkaita joulukuussa kirjoittamallaan kirjeellä. Lehtiniemen mukaan vokki on tuonut alueelle uudenlaista toimeliaisuutta.

”Esimerkkinä uuden toiminnan tuomasta kysynnän lisäyksestä Kivitipun noin 60 tavarantoimittajalle voisi mainita vaikkapa päivittäin käytettävät noin 250 kananmunaa. Kivitipun viime vuosien normaalitoiminnoissa niitä kului vain neljäs-viidesosa tuosta määrästä.”

Kaikki eivät osaa iloita kananmunien menekistä.

Yksi petetyistä on Lars Klockars. Tuolla hän jo odotteleekin, Chalets-talon ulko-ovella.

Syväjää

Seinäjokelaisen Klockarsin pariskunnan asunnossa on silmiinpistävän siistiä.

He ostivat kolmannen kerroksen huoneistonsa vuonna 2014 eläkepäivien varalle. Ostopäätökseen vaikuttivat sijainti ja hyvät palvelut.

”Viime syksyn jälkeen me ei olla käyty täällä juuri lainkaan”, Lars Klockars sanoo.

Tärkein syy päätökseen on ollut Kivitipun palveluiden alasajo. Mutta siinä ei ole kaikki. Pariskunta karttaa ulkona käymistä pienen Leevi-koiransa takia.

”Emme halua käydä sen kanssa lenkillä täällä. Hermostuttaa, miten muslimit suhtautuvat siihen. Heidän kulttuurissaan ei arvosteta koiria”, Lars Klockars sanoo.

Hän kertoo viime kesästä, joka sujui leppoisissa tunnelmissa. Pariskunta ulkoili ja nautti muutenkin elämästään kraaterijärven lomaidyllissä.

”Me emme tehneet ruokaa, vaan kävimme hotellilla syömässä.”

Syyskuun viimeisenä päivänä Lars Klockars hätkähti katsellessaan uutisia. Tieto Kivitipun vastaanottokeskuksesta tuli yllätyksenä.

”Vielä isompi yllätys oli, kun kuukauden päästä tähän meidän taloon majoitettiin turvapaikanhakijoita.”

Siihen saakka Chalets-talon kahta alinta kerrosta oli vuokrattu Kivitipun ylellisinä sviitteinä tai superior-huoneina.

Klockarsia suututtaa erityisesti se, että Chaletsin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimi Henry Paasikivi. Sama mies, joka junaili Kivitippuun vastaanottokeskuksen.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön kuuluu vaalia osakkeenomistajan omaisuutta. Turvapaikanhakijoiden tulon myötä asuntojen hinnat romahtivat. Paikallinen asunnonvälittäjä vahvistaa, että Nykälänniemen asuntomarkkinat ovat syväjäässä.

”Paasikivi on ylimielisyydellään aiheuttanut meille osakkeenomistajille taloudellista vahinkoa. Mielestäni hänet olisi myös asetettava tästä vastuuseen”, Klockars sanoo.

Kivitippu ei ole tiedottanut Chaletsin asukkaille, miten se aikoo hyvittää hotellin lakkauttamat laadukkaat VIP-palvelut.

”Viime syksynä saimme sähköpostissa ilmoituksen, että Henry Paasikivi pitää talon asukkaille infotilaisuuden. Sitä ei ole vielä tähän päivään mennessä pidetty”, Klockars ihmettelee.

Osa asukkaista aikoo hakea kylpylältä vahingonkorvauksia.

Lars Klockarsin mielestä ainoa hyvä puoli katastrofissa on, että Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut purkavansa Kivitipun kanssa tehdyn sopimuksen. Vokin toiminnan on määrä loppua ensi elokuussa.

Klockars toivoo, että uusi yrittäjä ostaisi hotellikylpylän ja saisi käännettyä Kivitipun toiminnan kannattavaksi.

Ensi kesä on joka tapauksessa menetetty.

”Keskustapuolue voisi pestä kasvonsa lopettamalla vastaanottokeskuksen toukokuun loppuun mennessä”, Lars Klockars sanoo.

”Että me saisimme ensi kesänä takaisin jotain siitä, mitä tämä on ollut.”

Rahastusautomaatti

Niin, keskusta.

Kivitipun kylpylähotelli on siitä harvinainen matkailualan yritys, ettei sen johdossa ole ainuttakaan matkailualan osaajaa. Vuodesta 2013 mukana ollut Henry Paasikivi on saneeraaja, joka työskenteli aiemmin asetehdas Sakon ja kylmälaitteita valmistavan Helkama Forsten toimitusjohtajana.

Kivitipun omistaa yhtiö nimeltä Lomayhtymä Finland Oy. Sen hallituksessa istuu joukko tunnettuja keskustalaisvaikuttajia: Markus Lohi (eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja), Lasse Kontiola (ex-yhteyspäällikkö), Seija Turtiainen (eduskuntaryhmän lakimies) joitain mainitaksemme.

Myös Nuorisosäätiöstä tutut keskustan ex-hallintopäällikkö Aki Haaro ja Rauno Koitermaa ovat toimineet aiemmin Lomayhtymä Oy:n johdossa.

Yhtiön toiminta on rakentunut alusta asti yhteiskunnan tuen varaan.

Raha-automaattiyhdistys myönsi jo 1980-luvun alussa Kivitipun hotellirakennuksen suunnitteluun investointitukea. Rakennuskuluihin herui lopulta yhteensä 5,5 miljoonaa euroa avustusta. Lisäksi Lappajärven kunta myönsi hankkeelle 20 miljoonan markan korottoman lainan. Kun korot lähtivät rajuun nousuun 1990-luvulla, Kivitipun lainanhoitokulut lankesivat kuntalaisten maksettaviksi. Yhden arvion mukaan koroista rapsahti maksettavaa yli 12 miljoonaa markkaa.

Vuonna 2001 Lomayhtymä haki RAY:ltä kolmen miljoonan euron avustusta Kivitipun allasosaston laajennukseen. Tukea ei jostain syystä myönnetty, ja laajennus jäi tekemättä.

Paljon muuta tukea kyllä tuli.

Koko 2000-luvun alun Raha-automaattiyhdistys maksoi vuosittain kaksi miljoonaa euroa avustuksia Lomayhtymä Finlandin omistajalle Lomayhtymä ry:lle. Yleishyödyllinen yhdistys tilitti rahan Lappajärvelle, jossa järjestettiin sosiaalista lomatoimintaa. Tukia kertyi yli 15 miljoonaa euroa.

Toiminta kukoisti vuoteen 2012. Sitten kylpyläbisneksen luonne muuttui.

Pohja putoaa

Vaalirahakohun myötä RAY:n hallituksen silloinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä (kesk) asetettiin syytteeseen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Vihriälä oli tehnyt taulukauppoja ja vastaanottanut vaalitukea monilta RAY:n tukemilta järjestöiltä, muun muassa Lomayhtymä ry:ltä.

Vihriälän lahjusjuttua puidaan edelleen korkeimmassa oikeudessa. Apulaisvaltakunnansyyttäjä vaatii, että Vihriälä tuomitaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Vihriälä kiistää syytteet.

Vaalirahakohun myötä yleinen mielenkiinto suuntautui RAY:n ja poliittisten puolueiden välisiin läheisiin suhteisiin. Suomessa oli rehottanut 13 lomajärjestön villi bisnes. Jäljelle jäi viisi. Vuoden 2012 alusta alkaen RAY edellytti niiltä hankintalain noudattamista ja lomajaksojen kilpailuttamista.

Mikäli RAY havaitsee, että lomapaikkojen valinnassa on suosittu läheisten yhteistyötahojen lomapaikkoja muiden kustannuksella, RAY voi keskeyttää avustusten maksatuksen”, sanotaan vuonna 2011 kirjatussa RAY:n avustusosaston muistiossa.

Päätös merkitsi Kivitipulle sosiaalisen lomatoiminnan loppua ja parin miljoonan euron lovea Lomayhtymän kassatuloihin. Tappiolle painunut yhtiö joutui myymään toisen omistamansa kylpylän, Iisalmessa toimineen Runnin. Ostajaksi löydettiin keskustan sisäpiiriin kuulunut Perttu Nousiainen.

Lappajärvellä sinniteltiin eteenpäin, vaikka markkinoilta tullut palaute oli kylmää. Kylpylän allasosasto oli jäänyt pieneksi eikä vastannut 2000-luvun tarpeita. Matkailijoita ei tullut riittävästi, jotta toiminta olisi saatu käännettyä kannattavaksi.

Vuoden 2013 tilinpäätöksen mukaan Lomayhtymä Finland oy on riippuvainen konserniyhteisön antamasta rahoituksesta. Vuonna 2014 Lappajärven kunta tuli vielä kerran apuun ja osti Lappajärven rantaan rakennetun saunarakennuksen puolella miljoonalla eurolla.

Se ei riittänyt mihinkään.

Talvella 2015 Lomayhtymä Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja MTK:n talousjohtaja Heikki Laurinen esitti, että Kivitippu on asetettava selvitystilaan. Toimitusjohtaja Henry Paasikiven mielestä toimintaa kannattaisi jatkaa. Hän kertoi saaneensa pankeilta armonaikaa seuraavaan syksyyn. Hallitus päätyi Paasikiven kannalle. Kokouksen päätteeksi Laurinen erosi tehtävistään.

Keväällä 2015 Kivitipun talous oli jo niin kurjassa kunnossa, ettei sitä kelpuutettu hankintalain mukaisiin julkisiin tarjouskilpailuihin.

Syksyn pakolaisaalto oli konkurssikypsälle yhtiölle onnenpotku. Maahanmuuttovirasto vetosi poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa palveluita ei ollut aikaa kilpailuttaa. Näin Kivitippu pääsi vielä kerran pelipöytään ilman hankintalain asettamia rajoituksia. Syksyn 2015 kuluessa Maahanmuuttovirasto maksoi vokin pyörittämisestä 1,3 miljoonaa euroa.

Se oli Kivitipun viimeinen iltalypsy.

Hiihtäjät

Joukko pakolaislapsia laskee paitahihasillaan mäkeä hotellin pihalla. Ystävälliset paikalliset ovat tuoneet porstuaan vanhoja hiihtokamppeitaan. Vokin päivät ovat pitkiä ja tekemisestä on puutetta.

”Not good!”

Sänkileukainen nuorimies näyttää pitkästyneeltä. Backgammonin pelaaminen alkaa selvästi riittää tältä päivältä, vaikka ei ole vielä edes ilta.

Turvapaikanhakijoita on kielletty uimasta Kivitipun 1,20 metriä syvässä altaassa. Virallisesti päätös on tehty turvapaikanhakijoiden omaa turvallisuutta ajatellen. Mieleen tulee raadollinen ajatus: ehkä kukaan ei halua, että turvapaikanhakijat lähettävät kavereilleen selfieitä kylpylän lämpimästä altaasta:

Finland is a very nice place.

Ironia on siinä, että Kivitipun tontti sijaitsee käytännössä julkisella uimarannalla. Ensi kesänä kukaan ei voi estää turvapaikanhakijoita uimasta.

Lappu luukulle

Henry Paasikivi saapuu haastatteluun suoraan kokouksesta, johon osallistui Lappajärven kunnanjohtaja ja puheenjohtajisto. Sen jälkeen kun Maahanmuuttovirasto ilmoitti lakkauttavansa Kivitipun vokin elokuun lopussa, mietittävää on riittänyt.

”Mietimme, miten tästä mennään eteenpäin. Lopettamispäätös tuli meille yllätyksenä. Viime syksynä kaavailtiin, että toiminta voisi jatkua 3–5 vuotta”, Paasikivi sanoo.

Menneet kuukaudet ovat kuitenkin opettaneet, että päätökset voivat muuttua nopeasti. Kesän tullen pakolaisten muuttoliike voi käynnistyä uudelleen. Ehkä viranomaiset etsivät syksyllä taas majapaikkaa turvapaikanhakijoille.

Yksi asia on kuitenkin varma: Lomayhtymä ei jatka Kivitipun kylpylän toimintaa. Sen on hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi sanonut. Ja tällä kertaa Henry Paasikivi on samaa mieltä.

”Minä tulin tänne saneeraamaan yhtiötä kuntoon. Meillä oli aikaa etsiä vaihtoehtoja, mutta tämä ei vaan lähtenyt lentoon.”

Vokin perustamisen myötä Paasikivi ajoi itsensä myrskyn silmään. Paikkakunnalla häntä on halveerattu satusedäksi. Hän on saanut vihapostia.

”Riepotus on ollut kovaa, etenkin somen kautta.”

Paasikivi vahvistaa, että Chalets-asukkailla on voimassa oleva sopimus Lomayhtymän kanssa, vaikka kylpylähotellin VIP-palvelut ovat olleet poikki viime syksystä.

”Näin ne tilanteet muuttuvat, valitettavasti. Vaihtoehtona olisi ollut ajaa tämä selvitystilaan.”

Hän ei koe laiminlyöneensä tehtäviään Chaletsin asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

”En näe asiaa niin.”

Miten perustelet?

”En perustele sitä.”

Paasikiven mukaan Kivitippua yritettiin viime vuonna myydä.

”Me annettiin yrittäjille mahdollisuus ostaa tämä. Ovea pidettiin auki loppuun asti, mutta yhtään tarjousta ei tullut. Ei ainuttakaan.”

Paasikivi sanoo, ettei häntä kiinnosta Kivitipun ostaminen. Mutta voisiko sopiva ostaja löytyä keskustan sisäpiiristä, kuten Runnin kylpylän tapauksessa tapahtui?

”Sitä en osaa sanoa. En ole mukana politiikassa enkä minkään puolueen jäsen”, Henry Paasikivi sanoo.

Hänen ex-vaimonsa Annukka Paasikivi on toiminut Keskustanaisten varapuheenjohtajana, ja samassa terveysalan yhtiössä, jossa Runnin Perttu Nousiainenkin oli mukana.

Auto

Jäljellä on yksi mysteeri.

Kivitipun ympärillä kävi viime syksynä kova kähinä. Miksi Henry Paasikivi halusi sohaista muurahaispesää ostamalla veronmaksajien rahoilla uuden hienon Mersun?

Eivätkö varoituskellot soineet?

”No eivät soineet. Ei tarpeeksi. Mutta pitää muistaa, että jäin vanhalla autollani neljä kertaa tien päälle. En pystynyt toimimaan ilman autoa.”

Mutta vanha Passat toimii oikein hyvin. Olen itse koeajanut sen. Moottorihan vaihdettiin sen jälkeen, kun auto oli jättänyt sinut tielle?

”Se jätti minut tielle kaksi kertaa vielä moottorinvaihdon jälkeenkin”, Paasikivi vastaa.

Hän kaivaa kalenteristaan päivämäärät, jolloin Passat poimittiin tien poskesta. Volkswagenin tiehuolto varmistaa, että tuliterä moottori todella hajosi kaksi kertaa lokakuussa 2015.

Ehkä Henry Paasikiven oli tosiaan pakko ostaa uusi auto. Ehkä virhe tapahtuikin siinä, että hän osti Mersun. Vastaanottokeskuksen tuore johtaja olisi kenties päässyt vähemmällä, jos olisi ostanut Volkswagen Golfin – sellainen kansanauto sopisi imagoltaan paremmin sosiaalityötä tekevälle ihmiselle, joka saa palkkansa verovaroista.

Pitkän uran tehnyt bisnesjohtaja ei tainnut huomata, että muutos koski myös häntä itseään.

Hotellilta poistuessa silmä viipyy hetken aikaa pihalla hiihtävissä lapsissa.

Kaikista sotkuista huolimatta he ovat nyt turvassa. Huomisesta ei ole tietoa.

Ehkä jotkut heistä jäävät Lappajärvelle asumaan. Minkälaista matkailubisnestä he mahtavat pyörittää, kun kasvavat aikuisiksi?

X