Vihreät ja persut puheenjohtajaa valitsemassa: Nyt on muodikasta olla eliitin vastainen

Jaa artikkeliTilaa Seura
© kari pekonen/om-arkisto
Kaksi puoluetta vaihtaa pian puheenjohtajaa. Vastakkain on molemmissa puoluejohdon lemmikki ja kentän tai kannattajien suosikki. Nämä asiat puhututtavat.

Kahden kauppa. Perussuomalaiset kokoontuvat 9.–11. kesäkuuta Jyväskylään ja vihreät viikkoa myöhemmin Tampereelle. Persupomo Timo Soini väistyy vapaaehtoisesti parikymmentä vuotta kestäneen johtovastuun jälkeen, kun puolueen kannatus on alamaissa. Puolueensa kannatusta lihottaneen Ville Niinistön on puolestaan väistyttävä, koska vihreiden säännöt eivät salli hänelle enää uutta jatkokautta.

Touko Aalto © Seppo Samuli/lk

Eliitin suojissa. Perussuomalaisissa kärkivaikuttajat ja puoluekone ovat tehneet kulisseissa hartiavoimin töitä, että kansanedustaja Sampo Terho valittaisiin puheenjohtajaksi. Hänet on nostettu ministeriksi hallitukseen, eikä kukaan toinen puolueen kärkipoliitikoista noussut haastamaan häntä.

 

Halla-aho hämmentää. Terholla on kuitenkin huomattava haastaja, kun europarlamentaarikko ja maahanmuutto- sekä EU-kriittisten johtohahmo Jussi Halla-aho päätti lähteä kisaan. Mittausten mukaan hänellä on vahva kannatus persuäänestäjien joukossa. Halla-ahon kampanja on kuitenkin ollut vaisu, ja hänen lausuntonsa hämmentävät. Ehdokas ei voitettuaan aio lähteä ministeriksi, suhtautuu nuivasti jopa Soinin jatkoon ministerinä ja aikoo hoitaa hallituspuolueen puheenjohtajuutta etänä Brysselistä käsin. Tämä hämmentää monia.

 

Suosimis syytöksiä. Vihreissä ei ole yhtä selkeästi puolue-eliitin ehdokasta, mutta viitteitä on siitä, että Niinistö haluaisi seuraajakseen helsinkiläisen kansanedustajan ja city-vihreän Emma Karin. Yksi puolueen kokeneista kansanedustajista, Outi Alanko-Kahiluoto, jopa luopui omasta ehdokkuudestaan syyttäen Niinistöä Karin suosimisesta.

 

Ääniharava jyrää. Karin vahvimmaksi haastajaksi on noussut maakunnan mies, kansanedustaja Touko Aalto, jonka kampanjaa siivittää maanvyörymävoitto kuntavaaleissa Jyväskylässä. Vihreät pohjustavat valintaa jäsenäänestyksellä. Muodollisesti se on neuvoa-antava, mutta jos joku kuudesta ehdokkaasta saa yli puolet äänistä, on todennäköistä, että hänet valitaan nuijankopautuksella vihreiden johtoon Tampereella.

X