Jenni Haukiota kiehtoo kahvinjuonnin merkityksellisyys arjessamme: ”Tumma juoma pysäyttää hetkeksi yhteisen pöydän ja asian äärelle”

”Kahvittelu yhdessä on sosiaalinen tapaus, merkityksellinen toimitus, jolla on oma erityinen arvonsa”, kirjoittaa Jenni Haukio Seuran kolumnissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiset ovat maailman innokkaimpia kahvinjuojia.

"Kahvittelu yhdessä on sosiaalinen tapaus, merkityksellinen toimitus, jolla on oma erityinen arvonsa", kirjoittaa Jenni Haukio Seuran kolumnissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jenni Haukio

Suomalaiset ovat maailman innokkaimpia kahvinjuojia – vähintään kupillisen päivässä juo yli 90 prosenttia kansasta. Vuoden aikana litkitään henkeä kohden lähes kymmenen kiloa kahvia, joka useimmiten on tuotu Brasiliasta, Kolumbiasta tai Hondurasista. Joka sadas kahvipapu maailmassa tuodaan Suomeen.

Herää kysymys: miten ne muut kansat oikein pysyvät hereillä?

Aloitin kahvinjuonnin verrattain myöhään, valmistautuessani ylioppilaskirjoituksiin. Sittemmin kirin aikaisemmin aloittaneet nopeasti kiinni kulutuksessa, joka saavutti huippunsa työelämään siirryttyäni. Jossain vaiheessa vakio oli noin 5–6 Teema-mukillista päivän mittaan.

Enkä suinkaan ollut työpaikkani ainoa. Terveyskirjaston mukaan ”vuorotyöläisillä ja muista syistä väsyneillä ihmisillä kofeiinin on todettu lisäävän tarkkaavaisuutta.”
Huomattu. Keskushermostoa piristävä vaikutus on koettavissa jo puolen tunnin kuluttua ensimmäisen kupin nauttimisesta. Juuri riittävän nopeasti, jotta ehtii kunnolla hereille ennen töihin lähtöä.

Kahvi on siitä kiinnostava nautintoaine, että se kytkeytyy kulttuurissamme valtavan moniin tärkeiksi koettuihin ja suosittuihin rituaaleihin ja tapahtumiin – todennäköisesti lähes kaikkiin niistä. Olivatpa kyseessä sitten häät, hautajaiset, urheilukilpailut, konsertti tai huutokauppa, kahvia on aina tarjolla. Kahvittelu yhdessä on sosiaalinen tapaus, merkityksellinen toimitus, jolla on oma erityinen arvonsa.

”Käytäisiinkö kahvilla?” on luonut ja ylläpitänyt ystävyyssuhteita, avioliittoja ja muita kumppanuuksia ja tekee sitä yhä. Tumma juoma pienessä kupissa pysäyttää hetkeksi yhteisen pöydän ja asian äärelle, vaivattomasti ja oikeastaan missä tahansa, milloin tahansa.

Kahvin suurkuluttajana on ilahduttavaa perehtyä juoman terveyshyötyihin, jotka yllättävät. Kahvin on näet todettu jopa parantavan lähimuistia ja korjaavan vanhusten päivittäisten muistitoimintojen häiriöitä, vähentävän riskiä sairastua dementiaan ja lieventävän Parkinsonin taudin oireita. Kahvi myös suojaa maksaa ja pienentää diabetesriskiä. Mainiota!

Mikä ihaninta, kahvi ei ole ainoa piristävä ja vetovoimainen nautintojuoma – vielä moninkertaisesti kiehtovampana on ainakin itselleni avautunut teen vivahteikas maailma. Sekä kahvi että tee ovat kansainvälisesti ja sosiokulttuurisesti kiehtovia ilmiöitä, joiden olemukseen perehtymisessä riittää opiskeltavaa vaikka koko loppuelämäksi – ainakin meille, joita kupissa höyryävän juoman maun lisäksi kiinnostaa myös sen historia.

X