Donald Trump – ”Hänellä on kanttia seistä yksin vaikka koko maailmaa vastaan”

”Trumpin tempauksien seuraaminen on ollut tuskallista. Hyväntahtoinen ihminen hakee pitkään hyviä motiiveja ja hyviä, mutta salattuja tarkoituksia kummallisten tekojen takaa.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran pakinoitsija.

”Trumpin tempauksien seuraaminen on ollut tuskallista. Hyväntahtoinen ihminen hakee pitkään hyviä motiiveja ja hyviä, mutta salattuja tarkoituksia kummallisten tekojen takaa.”
Teksti: Koikkalainen

Jokin panee vastaan, mutta pakko on hänestä kirjoittaa. Hän on Donald Trump, viikon kuluttua vähintäänkin kirjavien vaiheiden jälkeen sivuun väistyvä tai väistymään pakotettu Yhdysvaltain presidentti.

Koikkalaisen kaltainen perin tavallinen ihminen on tällaisissa tapauksissa vähintäänkin ymmällään. Trumpin tempauksien seuraaminen on ollut tuskallista.

Hyväntahtoinen ihminen hakee pitkään hyviä motiiveja ja hyviä, mutta salattuja tarkoituksia kummallisten tekojen takaa. Epäuskoisena hän miettii, kuinka pitkälle presidentti voi niissä mennä. Vie kauan, ­ennen kuin kynnys ylittyy ja tavis on valmis myöntämään tyrmistyttävän tosiasian: ­mullqvist mikä mullqvist.

Donald Trump ja neljä presidenttivuotta

Neljän presidenttivuoden aikana tempauksia on riittänyt. Kun iso ego pääsee valtaan, pidäkkeet katoavat. Sukulaisia suositaan, säännöistä ei piitata – ne koskevat vain muita, eivät isoa egoa.

Keskipiste ei muutu, mutta lähipiiri vaihtuu päivittäin, toimissa ei ole mitään ennustettavuutta, päätöksiä pyörretään ja takkia käännetään muutaman tunnin välein. Presidentin virka ei ole kansakunnan asioiden hoitoa. Siitä tulee vain omien liiketoimien jatke, röyhkeästi ja avoimesti. Kaikki on kaupan.

Iso ego liikkuu ja luovii suurin kaarin. Hänellä on kanttia seistä yksin vaikka koko maailmaa vastaan. Kun hän on sitä mieltä, että hän on voittanut presidentinvaalit, niin kaikki muut ovat väärässä.

Kanttia on, mutta ei miestä myöntämään, että hän on itse asiassa luuseri, vaalit hävinnyt, entinen presidentti ja se tavaratalon lattialla äidiltään lelua kirkuva pikkupoika, joka ei ole saanut haluamaansa.

Kerran vielä, Donald Trump.

Niin pitkälle hän oli ­valmis menemään, että usuttaa kannattajansa riehumaan vaikka parlamenttitaloon. Hän sanoo jopa tulevansa mukaan paikan päälle, mutta ei sitten saavukaan. Kenraali ei seiso joukkojensa edessä, vaan siirtyy takavasemmalle turvaan.

Seuraavana päivänä hän kääntää joukoilleen selkänsä, haukkuu kannattajien toimet epäisänmaallisiksi ja hylkää heidät oikeudenkäynteihin, joista voi seurata vuosien linnareissu. Käännöksen nopeutta ja täydellistä julkeutta kadehtisi jopa muuan Pontius Pilatus.

Maailman vahvimman miehen työpäivä

Normeja täyttävä tavallinen ihminen arvailee sitäkin, mistä koostuu maailman vahvimman miehen työpäivä. Ajankäytön mestari hän ainakin on. Ihailla pitää, miten hänellä riittää aikaa ja tarmoa ympärivuorokautiseen twiittailuun. Kommenttia tulee ja kommentin kommenttia, vaikka jokusen tunnin virka-ajasta luulisi menevän asioihin perehtymiseenkin.

Tarina on vasta alussa. Uutiset kertovat, että Wikileaks-paljastussivuston perustajaa Julian Assangea uhkaa USA:ssa jopa 175 vuoden vankeustuomio. Kuulostaa kohtuuttomalta. ­Voisi siitä pudottaa edes vuoden ja kaksi kuukautta. Entä Donald Trump? Alkaako hän vain valmistautua neljän vuoden kuluttua odottaviin seuraaviin vaaleihin vai istuuko hänkin linnassa? Vaikea on häntä kuvitella golfpalloa ­siirtelevän eläkeukon osaan.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Donald Trump sai kannattajansa uskomaan vaalien vilpillisyyteen – Nähdäänkö Suomessa samaa epäluulon kylvämistä jo kuntavaaleissa?

Presidentti Donald Trump

Presidentti Donald Trump on valehdellut kannattajilleen voittaneensa vaalit, ja osa uskoo häntä yhä vaikka valta vaihtuu 20. tammikuuta. © Lehtikuva

X