Suomen tie kulkee nöyristelemättä asialinjalla – Joe Bidenin vierailu oli näytön vaan ei uhon paikka

”Perusasiat eivät Nato-ratkaisuista paljon muutu. Suomi voi kohdallaan jatkaa aivan niin kuin ennenkin”, Koikkalainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

"Perusasiat eivät Nato-ratkaisuista paljon muutu. Suomi voi kohdallaan jatkaa aivan niin kuin ennenkin", Koikkalainen kirjoittaa.
Teksti:
Koikkalainen

Missä olit keskiviikko-iltana 12.7.2023 kello 22.15? Silloin laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle USA:n presidentti Joe Biden. Häntä kuljetti Air Force One, supervallan ilmavoimien ykköskone.

Koikkalainen pyöriskeli kotona sängyssään ja yritti saada unen päästä kiinni. Pyöriskely ei johtunut Bidenin tulosta, vaan siitä, että oli kuuma hellepäivä ja sitä seurannut hikinen alkuyö.

Ilmassa oli historian siipien suhinaa. USA:n presidentti saapui ensimmäisen kerran tuoreeseen Nato-maahan Suomeen. Se oli näytön, mutta ei rummunpärinän eikä uhon paikka.

Kestämättömin, huonoin, järjettömin ja kallein ratkaisu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022 muutti hetkessä valta-asetelmat. Hyvin yksimielisesti on tehty nopeasti päätöksiä, jotka merkitsevät sitä, että pian Ruotsikin on Nato-maa. Muut Pohjoismaat ja Baltian maat kuuluvat jo siihen.

Ei siinä ole tarvittu kovin merkillisiä palo- eikä käännytyspuheita.

Ratkaisut teki kaikkien puolesta Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hänen toimiensa jälkeen ei ole ollut muita vaihtoehtoja. Kun luottamus menee, se ei äkkiä palaa. Jos ei muualle, niin Putin voi katsoa ainakin peiliin. Uudesta tilanteesta ei hänelle kiitoksia satele – ei edes omasta maasta.

Euroopassa on sota. Sen täyttävät myös sotaisat puheet. Sota on aina kaikista ratkaisuista kestämättömin, huonoin, järjettömin ja kallein. Joskus siihenkin on vain päädyttävä. Etenkin silloin, kun kysymys on puolustussodasta.

Nato tuo Suomelle isommat hartiat

Perusasiat eivät Nato-ratkaisuista paljon muutu. Suomi voi kohdallaan jatkaa aivan niin kuin ennenkin. Maan puolustus on edelleenkin ennen kaikkea meidän omalla vastuullamme. Tiukan paikan tullen Suomella ovat kuitenkin turvanaan myös omia isommat hartiat.

Liittoutuminen ei ole vain etujen haalimista. Velvollisuudetkin ovat lisääntyneet. Niistä Suomi pystyy taloudellisesti ja sotilaallisesti vastaamaan. Valmiudet on. Eikä ole epäilystäkään siitä, mitä merkitsee esimerkiksi Itämeren turvallisuudelle se, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäsenmaita.

Venäjän suhteen jatko on sama kuin ennenkin. Ei elvistellä eikä isotella. Asialinja. Kunnioitetaan ja ollaan asiallisia, mutta sanotaan rehellisesti ja nöyristelemättä, missä kulkee raja ja millä tavoin Suomi ja suomalaiset haluavat elää.

Ural-vuoristo saa uinua vuosisataisessa rauhassaan. Hoitakoon Venäjä omat asiansa ja sotkunsa. Suomalaisille ei itärajan takainen elämisen malli kelpaa.

Tyytyväinen Joe Biden – tyytyväinen Sauli Niinistö

Missä olit torstai-iltana 13.6.2023 kello 19.25? Silloin Air Force One nousi Helsinki-Vantaalta paluulennolle Amerikkaan.

Koneessa istui tyytyväinen Joe Biden. Hänet oli hyvästellyt yhtä tyytyväinen Sauli Niinistö. Suomi ei enää norkoile Naton ovensuussa. Suomi on sen täysivaltainen jäsen.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Joe Bidenin vierailu aloittaa uuden aikakauden Suomen ja Yhdysvaltojen suhteessa – ”Venäjälle arvovaltatappio”

Joe Bidenin vierailu on ensimmäinen Suomessa.

Joe Bidenin vierailu Suomeen on Yhdysvalloilta viesti vahvasta liittolaisuudesta Suomen kanssa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen. © Chris Kleponis / SIPA USA / Lk

X