Mitä jäi mieleen Tokion olympialaisista? – ”Kovimmin kolahti valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja”

Kotimaataan arvostellut Krystsina Tsimanouskaja sai Koikkalaiselta suuremman arvostuksen kuin kukaan muu Tokion olympialaisissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

Kotimaataan arvostellut Krystsina Tsimanouskaja sai Koikkalaiselta suuremman arvostuksen kuin kukaan muu Tokion olympialaisissa.
Teksti:
Koikkalainen

Somasti ropisee sade kuivaan maahan. Syksy on ehkä pelastettu tai ainakin puolukkasato. Mustikat on menetetty. Koikkalainen kierteli lähimetsää puolisentoista tuntia ja sai purkkiin vajaan litran puolikuivia, pippurin kokoisia marjoja. Onneksi juolukat kestävät kuivuutta paremmin. Niistä sai sopivaa täydennystä ja marjakin on yhtä maukas. ­Makuasia – kaikille se ei kelpaa.

Lue myös: Kuuma ja kuiva kesä saa mustikat jäämään pienikokoisiksi, vaikka sato onkin runsas

Mutta mikä sinulle jäi päällimmäisenä mieleen Tokion olympiakisoista? Kauniit ja vahvat nuoret urheilijat? Lippumeret, valot ja pompöösit kulissit? ­Liukuhihnalla ­kaatuneet maailmanennätykset? Norjalainen ihmemies ­Karsten Warhol? Yli-inhimilliset yksilösuoritukset?

Rohkea Krystsina Tsimanouskaja

Koikkalaisen lista on ­lyhyt: kovimmin kolahti valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja ja suoritus, jonka hän vei rohkeasti ja pystypäin läpi. Öykkärit tulevat riehumaan vaikka olympia-areeenoille, mutta Tsimanouskaja ei vain hyväksynyt sitä, että hänen olisi pitänyt juosta kisoissa matka, jota hän ei ole koskaan aikaisemmin missään juossut.

Tilanne eskaloitui maailmanpolitiikaksi, kun vastakkain nousi­vatkin Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr ­Lukashenka ja hänen niljakas koneistonsa sekä yksi pieni, mutta päänsä pitävä huippu-urheilija. ­Tsimanouskaja arvosteli maansa urheilujohtoa, mutta asia tulkittiin poliittiseksi hyökkäykseksi koko ­Valko-Venäjää vastaan. Jopa näin voidaan maanpetos nyky-­Valko-Venäjän sairaassa yhteiskunnassa sen johtajien mielestä tehdä.

Urheilija yritettiin kaapata väkivalloin ja vastoin tahtoaan kesken kisojen Valko-Venäjälle, mutta se saatiin onneksi estettyä. Kotona odottivat kuulustelut, vankila tai jopa epämääräinen kuolema epämääräisissä olosuhteissa.

Urheilu on vain urheilua

Nyt Tsimanouskaja on miehineen maanpaossa Puolassa, mutta kukaan ei voi olla varma hänen turvallisuudestaan. Lukashenkan pamppu ja pelko -politiikka ei tunne valtakunnanrajoja. Kun ­jotain ­halutaan rangaista, hänet kaivetaan esiin vaikka mistä. ­Tällä kaikella on nimikin. Se on valtioterrorismia.

Kaikki kunnia siis Tokion olympiakisoille, rahan ­arvon tuntevalle Kansain­väliselle Olympiakomitealle, sen mustissa autoissa pönöttäville ­johtajille ja maailman ­urheilevalle nuorisolle, ­mutta first things first: kaikkien kilpa­ratojen valtias on nyt ­Krystsina Tsimanouskaja, jolla oli rohkeutta nousta tyranniaa vastaan.

Urheilu on ”vain” urheilua, mutta tässäkin mielessä Tsimanouskaja täyttää ehdot. Kansalaisrohkean teon arvoa korostaa, että hänellä olisi ollut edellytykset menestyä myös siinä, mitä varten hän oli vilpittömin mielin alun perin Tokioon tullut. Hän tuli menestymään juoksuradalla. Suomessa hän olisi saavutuksillaan naissprintterien etujoukkoa.

Lue kaikki Koikkalaisen pakinat tästä.

X