”Ilmastonmuutoksen tapauksessa valheiden hinta on kestämätön”, Mari Pantsar pelkää ettemme tunnista enää totuutta

”Suuresta informaatiotulvasta on helppo uudestaan valita juuri se viesti, joka tukee omaa mielipidettä”, Mari Pantsar kirjoittaa kolumnissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mari Pantsar on Sitran johtaja ja dosentti.

”Suuresta informaatiotulvasta on helppo uudestaan valita juuri se viesti, joka tukee omaa mielipidettä”, Mari Pantsar kirjoittaa kolumnissaan.
Teksti: Mari Pantsar

”Mikä on valheiden hinta? Emme me luule niitä totuudeksi. Suurin vaara on, että kun kuulemme valheita, emme enää tunnista totuutta”.

Tshernobyl-televisiosarjan kysymys kuvaa nykyistä vaihtoehtoisten ”totuuksien” maailmaa. Ilmastonmuutoksen osalta siinä on eletty jo kauan.

Viime vuonna oikeudenkäynnissä Yhdysvalloissa selvisi, että yksi maailman suurimmista öljy-yhtiöistä tiesi jo 40 vuotta sitten toimintansa kiihdyttävän ilmastonmuutosta. Se osasi ennustaa, kuinka kuumeneminen etenee ja kuinka vahingollista se on. Silti öljyjätti jatkoi bisnestään kuin ongelmaa ei olisikaan, pimittäen tietonsa.

Öljyala on myös rahoittanut valtavilla summilla toimintaa, joka kieltää ilmastonmuutoksen, luo hämmennystä ja maalaa vääristetyn kuvan tilanteesta.

Vaarallisin seuraus tästä on, että tarjolla on hurjasti väitteitä, oikeita ja vääriä. Silloin asiaan vihkiytymättömän on vaikea hahmottaa, mikä on totta. Voi syntyä kiusaus tarttua miellyttävään vaihtoehtoon.

Tällöin joku voi miettiä, miksi vaivata mieltään asialla, jota on vaikea ymmärtää.

Tai miksi ylipäätään pohtia sivilisaation loppumista, kun viikonloppu on tulossa? Suuresta informaatiotulvasta on helppo uudestaan valita juuri se viesti, joka tukee omaa mielipidettä.

Valheet, välinpitämättömyys ja kieltäminen eivät poista tieteeseen perustuvaa totuutta. Ikävä kyllä, ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos nauttii suurinta tieteellistä varmuutta, minkä tutkimus voi saada ja kuumeneminen etenee nopeasti.

Valheiden hinta on kestämätön

Tänä päivänä ilmastonmuutoksen kokonaan kieltäviin törmää aiempaa harvemmin. Nykyisin he kunnostautuvat vähättelemällä ilmiön vakavuutta tai vakuuttamalla, että ongelman ehtii ratkaista myöhemminkin. Ikävin ilmiö on se, että väheksytään niitä, jotka asiasta ovat huolissaan.

Ilmastonmuutoksen suhteen kaikkien ei tietenkään tarvitse kiivetä eduskuntatalon portaille kyltin kanssa perjantaisin. Jokaisen pitäisi kuitenkin antaa vähättelemättä tilaa niille, jotka haluavat tuoda tieteen viestin kuuluviin ja herätellä muita.

Jokaisen kannattaisi pohtia, mikä on seuraus sille, jos tuhannet tutkijat ja puolen vuosisadan tulokset ovatkin oikeassa ja ilmasto kuumenee niin nopeasti, että tulevien sukupolvien elinolot vaikeutuvat suunnattomasti.

Suomessa valtaosa onneksi ymmärtää ilmaston kuumenemisen riskit, mutta meilläkin on vielä tehtävää hämmennyksen ja vaihtoehtoisten väitteiden vähentämisessä. Jos ihmisillä on eri tilannekuva, yhteisiä ratkaisuja on vaikeampi löytää.

Me suomalaiset olemme rehellistä kansaa ja se on meille ylpeyden aihe. Kun vastaan tulee kaikenlaisia vaihtoehtoisia ”totuuksia”, kannattaa rehellisyyden nimessä valheet jättää omaan arvoonsa ja levittämättä.

Ilmastonmuutoksen tapauksessa valheiden hinta on kestämätön.

Lue kaikki Mari Pantsarin kolumnit tästä.

Lue myös: Suomen ilmastonmuutoksen epäilijät näkevät ympärillään hiljentämistä ja salaliittoja – Tämä ilmastoepäilijöiden mielestä on nyt pielessä

Ilmastonmuutoksen epäilijät

Vaikka kasvihuonekaasujen päästöt lopetettaisiin nyt, jäätikön sulaminen jatkuu ja toiveet sen pysäyttämisestä ovat vähäiset. © istockphoto/lehtikuva

X