Riitta Uosukainen ei usko ”on pidettävä huolta vanhuksista” -puheisiin – ”Silkkoja kliseitä! Vaalit ovat tulossa”

”Vanhusten viikko on takana. Paljon puhuttiin, miten on pidettävä huolta vanhuksista, jotka ovat tämän hyvinvointivaltion rakentaneet”, Riitta Uosukainen kirjoittaa kolumnissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtioneuvos Riitta Uosukainen on Vivan kolumnisti. Hän toimi 20 vuotta kansanedustajana ja ministerinä. Uosukainen oli ensimmäinen nainen, joka valittiin eduskunnan puhemieheksi. Hän johti puhetta yhdeksillä valtiopäivillä.

"Vanhusten viikko on takana. Paljon puhuttiin, miten on pidettävä huolta vanhuksista, jotka ovat tämän hyvinvointivaltion rakentaneet”, Riitta Uosukainen kirjoittaa kolumnissaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Riitta Uosukainen

Lokakuu otti valtaansa. ”Lehti puusta variseepi, päivä yötä pakenee.” Neljän rokotuksen jälkeen korona sai sittenkin minut kiinni, tosin lievässä muodossa: viisi aivastusta ja unta, unta, unta. Eristin itseni kaiken varalta 10 päiväksi, sillä minun piti suorittaa ”madamen ilmestys” Waltionhotellissa Saimaan Yrittäjä- ja Vaikuttajanaisten 75-vuotisjuhlassa ja siksi olla teräkunnossa. Selviydyin hyvin, yleisö kiitti seisaalleen nousten…

Etsiessäni ajankohtaisia tietoja esitystäni varten avautui omituinen maailma, uudenlainen käsiteanalyysi sukupuolista. Minun sanastossani naiset ovat naisia, miehet miehiä, tytöt tyttöjä, pojat poikia. Muunsukupuolisia ja intersukupuolisia nimitetään tarpeen mukaan, ja kaikkia kunnioitetaan.

Tilanne on hämmentävä; kaikesta tehdään viihdettä.

”Silkkoja kliseitä!”

Vanhusten viikko on takana. Paljon puhuttiin, miten ”on pidettävä huolta vanhuksista, jotka ovat tämän hyvinvointivaltion rakentaneet”.

Silkkoja kliseitä! Vaalit ovat tulossa. Kiistaa käydään hoitohenkilöiden desimaaleista. Kaikki eri tavoin koulutetut ammatti-ihmiset ovat tarpeen, heidän ihmisyytensä vahvistamiseen on suunnattava varoja niin kotihoidossa kuin hoivakodeissa ja laitoksissa.

Edesmennyt mieheni sairasti Alzheimerin tautia. Kun toimin muutamia vuosia omaishoitajana, sain kesällä 2021 sydäninfarktin. Ambulanssilla sairaalaan, liuotus alkoi jo autossa. Heräsin aamulla Mikkelin keskussairaalassa, pallolaajennus oli suoritettu.

Sivistyneet siivoojarouvat olivat jo aiemmin ilmaisseet huolensa väsymisestäni. Asiantuntijoiden lausunto hoivakodin tarpeellisuudesta ja minun sortumiseni saivat miehelleni neljä viimeistä hänen arvoistaan kuukautta.

Mieheni sai asiantuntijalausunnon mukaisen, tilansa vaatiman tehostetun palveluasunnon. Olimme siitä syvästi kiitollisia, olen vieläkin. Oi kiitos, ammatti-ihmiset Pauliina, Camilla, Juhana ja muut.

Osui ja upposi

Kuolemaa en osannut kuvitella; vielä jouluna lauloimme yhdessä virren Maa on niin kaunis. Viattomien lasten päivänä hän nukkui pois.

Jokainen muistisairaustapaus on erilainen. Yleistää en tahdo. Mutta kuuluisan geriatrin julistus, että hoivakotipalvelun tavoittelijat ovat itsekkäitä, osui ja upposi.

Älkää luopuko vaatimasta vaihtoehtoja.

”Cutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo.”

(Pisara uurtaa kiven, ei voimalla vaan usein iskemällä.)

 

Oikaisu & kolumnin korjaus 7.11.2022 klo 11.10: Valtioneuvos Riitta Uosukainen kirjoitti kolumnissaan, että Naisten rintama ry kehottaa kansalaisia kutsumaan naisia ”kohdullisiksi”, ”vulvallisiksi” ja ”verenvuotajiksi”. Väite oli virheellinen. Riitta Uosukainen pahoittelee väärinymmärrystä. Naisten rintama ry kertoo vastustavansa naisia esineellistävää ja epäinhimillistävää kielenkäyttöä. Järjestön mukaan naisia tulee yhä voida kutsua naisiksi ja miehiä miehiksi.

Lue kaikki Riitta Uosukaisen kolumnit tästä!

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 11/22.

Lue myös: Riitta Uosukainen hyvästeli rakkaan puolisonsa – ”Miu ihmisein” eli vierellä yli 60 vuotta: ”Topi oli niin pirteä – kuolema tuli kuitenkin yllättäen”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X