Eläinten evakuointi sota-alueelta on osin mahdotonta – Sanna Hellström: ”Armeliainta olisi lopettaa eläimet, jotka on pakko jättää sotaa paetessa”

Sodassa kärsivät miljoonat ­viattomat elolliset. Kaikkien sodassa kärsivien ­ihmisten lisäksi lukuisat eläimet ja arvokkaat luontoalueet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanna Hellström on Korkeasaaren johtaja ja eläinlääketieteen tohtori.

Sodassa kärsivät miljoonat ­viattomat elolliset. Kaikkien sodassa kärsivien ­ihmisten lisäksi lukuisat eläimet ja arvokkaat luontoalueet.
(Päivitetty: )
Teksti: Sanna Hellström

Euroopan eläintarhojen verkosto on ­pitänyt yhteyttä Ukrainan eläintarhoihin ja selvittänyt avun tarvetta. Toistaiseksi eläintarhoissa on työntekijöitä ja ruokaa eläimille, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Resurssit hupenevat sodan keskellä ja ihmisilläkin on pulaa ruoasta, lääkkeistä sekä energiasta.

Eläinten evakuointi sota-alueilta voi olla jossain vaiheessa ainut vaihtoehto, mutta sekään ei ole helppoa. Jos ­ihmisten evakuointi alueelta on hankalaa, niin ­villieläinten kuljettaminen saattaa olla mahdotonta.

Osa eläimistä jää jälkeen

Ukrainasta pakenee miljoonia ihmisiä ja heillä on mukanaan myös lemmikkejä. Ihmisten vastaanottaminen on organisoitu, mutta eläinten tuloon on varauduttu huonosti.

Vastaanottokeskuksiin ei voi tuoda lemmikkejä, mutta jonnekin pitäisi majoittua ja lisäksi pitäisi estää kontaktit muihin eläimiin, etteivät mahdolliset taudit leviä. Kohtuutonta olisi joutua luopumaan lemmikistä, kun muutenkin joutuu jättämään lähes kaiken elämästään.

Kaikkien eläinten evakuointi ei onnistu henkilöautoissa ja junissa. Jos ihmiset joutuvat pakenemaan, niin taakse jää hevosia ja tuotantoeläimiä. Sosiaalisessa mediassa oli video, jossa hevoset päästettiin vapaaksi luontoon, kun ihmiset pakenivat sotaa.

Jokainen sodan aikana leviävä tieto on epävarma, mutta se on varmaa, että kaikki eläimet eivät pääse turvaan sodan jaloista. Lemmikit ja tuotantoeläimet eivät pärjää ilman hoitoa sen enempää luonnossa kuin talleissa tai navetoissa. Armeliainta olisi lopettaa eläimet, jotka on pakko jättää paetessa, mutta en tiedä onko tähänkään aina mahdollisuuksia tai aikaa.

Myös luonnon eläimet jäävät sodan jalkoihin. Sotatoimet ulottuvat nyt alueille, jossa elää kertaalleen sukupuutolta pelastettu przewalskinhevonen ja visentti.

Ydinonnettomuuden jälkeen Tšernobylin alue tyhjennettiin ­ihmisistä, mutta luonto on palannut alueelle. ­Przewalskinhevonen vietiin sinne luontoonpalautusprojektissa. Alueella elää noin 150 yksilöä ja määrän odotettiin kasvavan, mutta nyt alueella leviävät sotatoimet. Sotajoukot rymistelevät myös visenttien elinalueiden ja arvokkaiden ­metsien läpi.

Putin piittaa eläimistä vain mainostusmielessä

Luonnonsuojelu kärsii aina ­sodassa. Maailman uhanalaisimman kissapedon amurinleopardin luontoonpalautusta ­Venäjän itäosaan on valmisteltu jo yli viisitoista vuotta. Epäilemättä hanke hidastuu jälleen kerran.

Venäjän presidentti ­Vladimir Putin on esiintynyt mielellään eläinten ­kanssa, kun siitä on ollut ­hänelle itselleen hyötyä. Vuonna 2012 hän ­ohjasi uhanalaiset kurjet muuttomatkalle ja tempauksesta saatiin näyttäviä videoita.

Todellisuudessa Putinin toimet aiheuttavat valtavat määrät kärsimystä eläimille ja uhkaavat monen uhanlaisen eläimen elämää.

Lue kaikki Sanna Hellströmin kolumnit tästä!

X