Korvatulehdukset kiusaavat aikuisena, olisiko korvien putkituksesta hyötyä? Näin arvioi erikoislääkäri

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jos tulehduksille ei löydy hoidettavia syitä, eivätkä ehkäisevät toimenpiteet auta riittävästi, tärykalvoputket voivat auttaa.
Jos tulehduksille ei löydy hoidettavia syitä, eivätkä ehkäisevät toimenpiteet auta riittävästi, tärykalvoputket voivat auttaa. © istockphoto
Jos aikuinen kärsii toistuvista välikorvatulehduksista, täytyy miettiä altistavaa tekijää ja vaikuttaa ensisijaisesti siihen.

Moni aikuinenkin kärsii toistuvista korvatulehduksista. Onko aikuisilla korvien putkituksesta terveydellistä hyötyä?

Kysyimme korvien putkituksesta, näin vastaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Onko korvien putkituksesta hyötyä?

Tärykalvon läpi asetetut ilmastointiputket vähentävät korvatulehduksia myös aikuisilla, mikäli tulehdusten syy on välikorvan puutteellinen ilmastointi.

Lapsilla korvatulehduksia on paljon enemmän kuin aikuisilla. Heillä niille altistavat etenkin rakenteelliset syyt, eli korvatorven lyhyys ja nenänielun ja korvatorven loiva kulma, sekä lapsuuteen kuuluva voimakas ylähengitystietulehduksille altistuminen.

Mikä aiheuttaa korvatulehduksen?

Jos aikuinen kärsii toistuvista välikorvatulehduksista, täytyy miettiä altistavaa tekijää ja vaikuttaa ensisijaisesti siihen. Tupakointi kannattaa lopettaa ja hakea lopettamisen avuksi ammattiapua terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta.

Myös hoitamaton allerginen nuha altistaa korvatulehduksille. Toistuvista korvatulehduksista kärsivän aikuisen kannattaa ottaa pneumokokkirokote. Se ehkäisee paitsi pneumokokkien aiheuttamia korvatulehduksia myös muita pneumokokki-infektioita, kuten keuhkokuumeita.

Lue myös: Korva lukossa vai tukossa? Näistä syistä oireet johtuvat – Korvalääkäri antaa hoito-ohjeet

Korvien putkituksesta ei ole hyötyä, mikäli korvatulehdusten taustalla on suurentunut kitarisa, mikä poistetaan.

Korvien putkituksesta ei ole hyötyä, mikäli korvatulehdusten taustalla on suurentunut kitarisa, mikä poistetaan. © iStock

Suurentunut kitarisa voi estää korvatorven tyhjenemisen

Mikäli korvatulehdukset jatkuvat edellä mainittujen toimenpiteiden jälkeen, on syytä hakeutua korvalääkärille. Joskus aikuisellakin on suurentunut kitarisa, joka estää korvatorven tyhjenemisen.

Kitarisan koko tutkitaan vastaanotolla joko peilin tai tähystimen avulla. Korvamikroskoopin avulla korvalääkäri pystyy arvioimaan tarkasti tärykalvon asentoa, liikkuvuutta ja välikorvan ilmapitoisuutta.

Kolesteatooma on välikorvan hyvänlaatuinen helmiäiskasvain

Korvatulehdusten syy voi joskus olla välikorvan hyvänlaatuinen helmiäiskasvain kolesteatooma, jossa välikorvan puolella kasvaa välikorvan toimintaa estäviä ihosoluja. Kolesteatooma hoidetaan leikkauksella.

Monesti tulehdusten syy selviää jo vastaanotolla, mutta joskus tarvitaan korvan syvemmät rakenteet tarkasti kuvantavaa tietokonetomografiaa.

Jos tulehduksille ei löydy hoidettavia syitä, eivätkä ehkäisevät toimenpiteet auta riittävästi, tärykalvoputket voivat auttaa. Ne asennetaan aikuisille useimmiten paikallispuudutuksessa vastaanottokäynnin yhteydessä.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Kysy Kotilääkäriltä!

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla kotilaakari@otavamedia.fi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 3/20.

Lue myös: Totta vai tarua: Paraneeko korvatulehdus ilman antibioottia?

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X