Onko voimakassuolainen juusto sinunkin herkkusi? Näin paljon voit sitä syödä eikä verenpainemittari värähdä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Natrium nostaa verenpainetta ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa.
Natrium nostaa verenpainetta ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. © istockphoto
”Höystän salaattini usein fetajuustolla tai halloumilla. Ne ovat voimakassuolaisia, joten kuinka usein niitä voi käyttää?”

Ruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalion suolamäärään. Voimakassuolainen juusto sisältää reippaasi suolaa eli natriumkloridia. Natrium nostaa verenpainetta ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa.

Kuinka paljon suolaa voi nauttia päivässä?

Nykysuosituksen mukaan natriumkloridin määrän tulisi olla alle 5 grammaa vuorokaudessa. Sekä feta- että halloumijuusto sisältää natriumklo­ridia noin 2,5 grammaa 100 grammaa kohden. Vähäsuolainenkin vaihtoehto sisältää suolaa 2 grammaa 100 grammaa kohden.

Näin päivittäinen suolansaanti täyttyy nauttimalla 200 grammaa jompaa kumpaa mainituista juustoista. Koska suolaa on hyvin monissa ravintoaineissa, ylittyy päivittäinen suolansaantirajoitus varmasti.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto.

Jääkö voimakassuolainen juusto jatkossa kaupan hyllylle?

Voiko sitten syödä lainkaan feta- tai halloumijuustoa, jos verenpaine on koholla? Voi, kunhan ottaa huomioon seuraavat seikat: Verenpaineen tulee olla hyvässä hoitotasapainossa eli vähintään alle arvon 140/90. Kyseisiä juustoja tulee nauttia vain pieniä määriä ja harvakseltaan.

Ravinnon sisältämän muun suolan määrän tulee olla mahdollisimman vähäinen, ja ruokavalion ja elintapojen tulee olla muilta osin terveellisiä.

Jos verenpainetaso on hyvä, voi voimakassuolainen juusto olla kerran pari viikossa herkkulautasella pieninä annoksina nauttittuna.

Asiantuntijana kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Pasi Lehto.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/20.

Lue myös: Onko juusto tulevaisuuden luksusherkku? Juuston ilmastovaikutus on lähes yhtä suuri kuin naudanlihan

Itsenäisyyspäivän menu:

Suomessa tehdään upeita juustoja. Niiden kanssa tarjotaan tyrnimarjoista ja porkkanasta keitettyä hilloa. © Tommi Tuomi

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X