Stressistä korkea verenpaine – Miten verenpainetta voi alentaa omilla elintavoilla?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kun stressi vähenee, myös verenpaine laskee.
Kun stressi vähenee, myös verenpaine laskee. © istockphoto
Kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Pasi Lehdon mukaan pitkäkestoinen stressi ja jännittäminen aktivoivat verenkiertoa säätelevää hermostoa, kiihdyttävät sydämen sykettä ja nostavat verenpainetta. 

Kuinka paljon stressi voi nostaa verenpainetta? Stressin saaminen haltuun on kaikkea muuta kuin helppoa. Kysyimme korkea verenpaineen alentamisesta kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Pasi Lehdolta. Hänen mukaan pitkäkestoinen stressi ja jännittäminen aktivoivat verenkiertoa säätelevää hermostoa.

Verenpainetta nostavat monet tekijät

Stressiin liittyy usein myös muita verenpainetta nostavia tekijöitä, kuten unettomuus, vähäinen liikunta ja epäterveellinen ruokavalio. Pelkän stressin vaikutusta verenpaineen numeroarvioihin on vaikeaa arvioida.

On normaalia, että verenpaine on jännityksen vuoksi vastaanotolla viisi yksikköä korkeampi kuin kotona.

Hetkelliset, kohtalaiset verenpaineen nousut eri tilanteissa eivät ole yhtä haitallisia kuin jatkuvasti ja pitkään korkealla oleva paine. Kun stressi vähenee, myös verenpaine laskee.

Yksi parhaista keinoista lievittää stressiä ja alentaa verenpainetta

Mielihyvää tuottava liikunta on yksi parhaista stressiä lievittävistä keinoista, ja se alentaa tehokkaasti verenpainetta.

Jos elintavat ovat terveelliset, verenpainetaso kohtuullinen ja liikunta tuntuu mukavalta, ei ole syytä huoleen.

Elämänmuutoksissa verenpainetaso vaihtelee, eikä hetkellisesti normaalia vähän korkeampi taso ole muuten terveellä ihmisellä vaarallista.

Sinun kannattaa keskustella lääkärisi kanssa tekijöistä, jotka aiheuttavat stressiä ja pyrkiä korjaamaan niitä yhdessä asiantuntijan kanssa.

Jos verenpainetaso on korkeintaan kohtalaisesti koholla ja tunnet stressiä nimenomaan kohonneista arvoista, pyri mahdollisuuksien ja ohjeiden mukaan korjaamaan verenpainetta nostavat tekijät ja pidä taukoa verenpaineen mittaamisesta.

Ajatusten siirtäminen joksikin aikaa muualle, kuten mukavaan uuteen harrastukseen, voi myös korjata verenpainetason matalammaksi.

Lue myös: Miksi verenpaine on pilvissä lääkityksestä huolimatta? Erikoislääkäri vastaa

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto.

Kysy Kotilääkäriltä

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla kotilaakari@otavamedia.fi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 4/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X