Voiko gluteenittomista tuotteista tulla vatsaoireita?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Voiko gluteenittomista jauhoista tulla vatsaoireita?
© JORMA MARSTIO / KUVARYHMÄ / SKOY
Osa gluteenittomista tuotteista voi kuitenkin sisältää pieniä määriä FODMAP-hiilihydraatteja, jotka saattavat aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja.

Ärtyvän suolen suolen oireet usein vähenevät siirryttäessä kokonaan tai osittain gluteenittomien viljojen käyttöön. Osa gluteenittomista tuotteista voi kuitenkin sisältää pieniä määriä FODMAP-hiilihydraatteja, jotka saattavat aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja. Tällaisia ovat esimerkiksi inuliini, omenakuitu tai soijajauho.

Gluteenittoman pitsan mahdollisesti sisältämät sipuli, valkosipuli, maa-artisokka tai muut FODMAP-yhdisteet voivat aiheuttaa oireita herkkävatsaiselle. Oireiden syynä voi olla myös kerralla nautittu liian suuri rasvamäärä.

Ärtyvän suolen oireita rauhoitellaan myös suolistomikrobistoa hoitamalla. Terveyttä edistävä, monimuotoinen suolistomikrobisto hyötyy kuitupitoisesta ruokavaliosta ja hapatetuista tuotteista, kuten laktoosittomasta viilistä tai pienestä määrästä hapankaalia.

Monet gluteenittomat viljatuotteet ovat vähäkuituisia. Vähäkuituinen ruokavalio lisää haitallisten suolistomikrobien kasvua, joka puolestaan lisää vatsa- ja suolisto-oireita.

Tuotteiden kuitumääriä ja ainesosia kannattaa tarkastella ja suosia runsaskuituisia gluteenittomia täysjyväviljatuotteita, kuten sataprosenttista kauraa ja täysjyväriisiä.

Perusterveelliset tuotteet, kuten marjat, hedelmät, kasvikset, pähkinät ja siemenet ovat monin tavoin terveydelle hyödyllisiä ja tuovat ruokavalioon toisentyyppisiä tärkeitä kuituja.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X