Malaria koetteli suomalaisia vielä jatkosodan aikaan − Utsjoki on pohjoisin kolkka, jossa horkka iski epidemioina

Malariaa levittäviä horkkahyttyslajeja on edelleen Suomessa, mutta viimeisimmät kotoperäiset tartunnat olivat jatkosodan aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Satoja sotilaita sairastui sodassa malariaan.

Malariaa levittäviä horkkahyttyslajeja on edelleen Suomessa, mutta viimeisimmät kotoperäiset tartunnat olivat jatkosodan aikana.
Teksti:
Anni Niittylahti

Nykypäivänä suurin osa malariatartunnoista saadaan trooppisesta Afrikasta, mutta päälle parisataa vuotta sitten malaria eli horkka laskettiin Suomessa kansantaudiksi epidemioiden jyllätessä 1700− ja 1800-luvuilla.  

Tautia aiheuttava malarialoisio leviää ihmisestä toiseen horkkahyttysten välityksellä.

Oulun yliopiston hyönteistutkija, yli-intendentti Marko Mutanen kertoo, että horkkahyttyslajit eroavat kesän tutuista hyttysistä siten, että ne talvehtivat aikuismuodossa. Kyseisiä lajeja löytyy edelleen Suomesta, mutta malariaa ne eivät levitä.

”Olosuhteiden muuttuessa koko Euroopassa malarialoisia ei pystynyt enää selviämään”, Marko Mutanen sanoo.

Hyönteistutkijan mukaan syynä tähän on asuinolosuhteiden muutos. Aikoinaan Suomessa malaria levisi sisätiloissa, kun hyttyset talvehtivat savupirteissä ja pistivät öisin asumuksen monia asukkaita.

Lue myös: Lämpimän sään vuoksi hyttyset ovat kuoriutuneet nopeasti ja samanaikaisesti − Hyönteistutkijan mukaan kesälajit ovat aggressiivisempia

Malaria ei tarvitse levitäkseen trooppisia olosuhteita

Malariaa tutkinut hyönteistieteilijä Lena Huldén kertoo kirjassaan Kuusijalkainen vihollinen – Niveljalkaisten vaikutus länsimaiseen sodankäyntiin malarian levinneen maanviljelyksen mukana pohjoiseen.

Maanviljelyksen ansioista ihmisten määrä lisääntyi ja he jäivät asumaan paikalleen liikkuvaisen elämäntavan sijaan. Hyttysten lisääntymiselle oleellisten pintaveden määrä kasvoi uusien kastelujärjestelmien takia.

”Jos väestöpohja oli riittävän suuri ja ihmiset viettivät talven ryhmissä riittävän lähellä toisiaan, malarian leviäminen oli vain ajan kysymys”, Lena Huldén kirjoittaa.

Vaikka nykyään malariaan sairastutaan enimmikseen trooppisilla alueilla, on tauti ilmastosta riippumaton. Utsjoki on pohjoisin paikka, jossa tartuntoja on ilmennyt.

Pohjoisessa lämpimien kesien jälkeen sairastuneita oli kuitenkin enemmän, sillä lämmön ansioista useampi hyttysentoukka pystyy kehittymään aikuiseksi.

Suomessa malaria alkoi vähentyä, kun talonpojat rakensivat talojaan etäämmälle toisistaan. Suuret joukot eivät nukkuneet talvia enää samassa rakennuksessa, joten horkkahyttyset eivät päässeet levittämään loisiota kerralla moneen ihmiseen.

Vilutauti levisi asemasodassa neuvostosotilaista

Myös vilutauti-nimellä tunnettu malaria oli hävinnyt Suomesta 20 vuotta ennen jatkosotaa, mutta se puhkesi uudelleen rintamalla olleissa sotilaissa. Lena Huldén olettaa horkan levinneen asemasodan aikana Neuvostoliiton sotilaista.

”Sairautta ovat tietenkin voineet levittää myös sellaiset saksalaiset, jotka olivat saaneet tartunnan muilla rintamilla”, hän kirjoittaa kirjassaan.

Uutta malariaepidemiaa ei Suomessa loppujen lopuksi puhjennut. Sotilaita sairastui erityisesti Karjalankannaksella, joka oli evakuoitu siviileistä varhaisessa vaiheessa. Sotilaiden käydessään kotona tauti ei juuri levinnyt, sillä uudenlaisten talojen ympäristö ei ollut sopiva horkkahyttysille.

Jatkosodan jälkeen endeemistä eli kotoperäistä malariaa ei Suomessa ole enää ollut.

Lue myös: Seura selvitti: Tropiikin taudit uhkaavat – Vaaralliset hyttyset kantavat tauteja ja tulevat yhä pohjoisemmaksi 

Verta pakkiin. Aasian tiikerihyttysen pisto tekee kipeämpää kuin minkään muun tunnetun itikan ja kylkiäisinä piston saajaan siirtyy usein ikäviä trooppisia tauteja. <span class="typography__copyright">© Aop</span>
Verta pakkiin. Aasian tiikerihyttysen pisto tekee kipeämpää kuin minkään muun tunnetun itikan ja kylkiäisinä piston saajaan siirtyy usein ikäviä trooppisia tauteja. © Aop
X