Onko lemmikkisi ylipainoinen? Näin tunnistat koiran ylipainon ja onnistut painonpudotuksessa

Lemmikkien ylipaino on lisääntynyt samaan aikaan kun elintasomme on noussut. Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia lemmikeistä on ylipainoisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koiran ylipaino on yhä yleisempi ongelma.

Lemmikkien ylipaino on lisääntynyt samaan aikaan kun elintasomme on noussut. Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia lemmikeistä on ylipainoisia.
(Päivitetty: )
Teksti: Jaana Kalliokoski

Ylipaino aiheuttaa koiralle vakavia sairauksia aivan kuten ihmisillekin. Eläinlääkäri Renate Jäätes kertoo, miksi ja miten koiran ylipaino kannattaa laihduttaa.

Mistä tietää, milloin koira on ylipainoinen?

Normaalipainoisella koiralla kylkiluut eivät näy mutta tuntuvat kevyesti painamalla. Tämä pätee suurimpaan osaan koiraroduista, mutta esimerkiksi vinttikoiratyyppisiin hoikkarakenteisiin, lihaksikkaisiin juoksijakoiriin tämä ei aina päde.

Sen sijaan ylipainoisen koiran kylkiluut eivät enää tunnu kevyesti kosketeltaessa. Kun eläintä katsoo ylhäältäpäin, ideaalipainoisen koiran vyötärön tulisi olla kapeampi kuin rinnan, ja sivulta katsoessa vatsalinjan olisi noustava.

Eläinlääkärit hyödyntävät kuntoindeksiä ja siihen liittyvää asteikkoa, jonka keskivälillä on ideaalipainoinen eläin.

Mitä haittaa koiran ylipaino aiheuttaa?

Koiran ylipaino on terveydelle ihan yhtä vaarallista kuin ihmisen, mutta tämä on valitettavasti vähemmän tiedostettu, koska lemmikin pieni pyöreys koetaan söpöksi.

Ylipaino altistaa lemmikin monelle eri sairaudelle, kuten sokeritaudille, nivelrikolle, ristisiderepeämille ja välilevytyrille. Se kuormittaa sydäntä ja hengitysteitä ja voi etenkin pienillä seurakoirilla johtaa trakeakollapsiin eli henkitorven painaumaan.

Ylipainoinen koira on usein kömpelö, jäykkä eikä jaksa liikkua ja hypätä lajinomaisesti. Myös ihan normaali kanssakäyminen vähenee ja eläin nukkuu enemmän.

Jonkin verran koirilla näkee myös ylipainosta johtuvia valeanturoita. Liika paino kuormittaa tassuja ja antura leviää painon alla, jolloin varpaiden välinen iho voi tulehtua herkemmin tai jopa kroonisesti.

Valeanturat eivät korjaannu laihtuessakaan, mutta vaivan kanssa pystyy elämään huolehtimalla tassuhygieniasta ja anturoiden pehmittämisestä.

Mistä koiran ylipaino johtuu?

Eläinlääkärin on hyvä ensin poissulkea ylipainoisen koiran yleisimmät perussairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai Cushingin tauti, eli lisämunuaisen kuorikerroksen liikatoiminta.

Kuitenkin useimmissa tapauksissa ylipaino johtuu lemmikin ruokkijasta. Karkeasti sanoen koiralle annetaan liian paljon ruokaa ja liian vähän liikuntaa. Omistajat eivät aina tunnista ruokamääriä, jota eläin kuluttaa. Kotikoira, joka nukkuu päivät ja liikkuu pääosin hihnassa, kuluttaa yllättävän vähän.

Lemmikin ruoka voi myös olla liian rasvaista tai liian hiilihydraattipitoista. Koira on lihansyöjä, joka tarvitsee jonkin verran hiilihydraatteja, mutta toki liialla proteiinillakin voi lihoa.

Teollinen koiranruoka on nykyään aika vilja- ja maissipitoista, ja siinä on usein myös soijaa. Nämä ovat halpoja täyteaineita, joilla saa ruokaan energiaa, mutta ne eivät ole eläimen kannalta paras vaihtoehto. Kulutuksesta ylijäävä energia muuttuu elimistössä varastorasvaksi.

Jos koiralle lisäksi annetaan herkkuja ja ihmisten aterioiden jämiä ja sen kanssa käydään muutamalla kevyellä hihnalenkillä, ylipaino alkaa herkästi kertyä. Yksi eläimen liikakilo tarkoittaa ihmisen painossa 3−7 liikakiloa, koiran koosta riippuen.

Miten koiran kastraatio tai sterilisaatio vaikuttaa painoon?

Lemmikin aineenvaihdunta hidastuu. Ei voi yleistää, että kaikki leikatut lemmikit alkavat lihoa, mutta kannattaa joko vähentää ennaltaehkäisevästi ruokaa tai tarkkailla, ettei leikkauksen jälkeen kiloja pääse vaivihkaa kertymään. Jos lemmikin kanssa käy kerran vuodessa eläinlääkärillä, kiloja on voinut jo kertyä paljonkin.

Mistä koiran painonpudotus kannattaa aloittaa?

Ensin pitää määritellä, paljonko koiran ideaalipaino on. Siinä voi eläinlääkäri olla apuna. Jos ylipainoa on paljon, kannattaa pilkkoa laihdutustavoite osiin. Lisäksi perheen pitää sopia yhteiset säännöt, miten koiraa ruokitaan. Voi käydä niin, että joku antaa salaa koiralle herkkuja ja vaikeuttaa samalla laihtumista.

Toiseksi pidä kiinni koiran ruoka-ajoista. Varsinkin pienillä koirilla voi olla koko ajan ruokakuppi täynnä, jolloin on todella vaikea arvioida koiran syömiä määriä.

Jos tuntuu, että et ole tehnyt ruokavalioon muutoksia, mutta koira on lihonut, kannattaa aloittaa ruokapäiväkirja. Siihen kirjataan kaikki, mitä koira saa suuhunsa. Pienistä puroista voikin kasvaa isot joet.

Kolmanneksi lisää liikunnan määrää. Koiran pyytäessä huomiotasi tarjoa sille leikkiä, aivotyötä tai lähde ruokapalkan sijasta lenkille.

Koiran kanssa on hyvä kulkea monipuolisessa maastossa, kuten metsässä, jossa se pääsee juoksemaan joko pitkässä liinassa tai vapaana. Se on lemmikin laihtumisen ja lihaskunnon kannalta parasta. Liikunnan pitäisi olla sellaista, että ihmisellä itsellään nousee sykkeet ja tulee hiki.

Laihtuuko koira, jos pienennän ruoka-annoksia?

Pienen ylipainon pystyy laihduttamaan antamalla yksinkertaisesti vähemmän ruokaa. Jos olet noudattanut pakkauksen annosohjetta, voit joutua vähentämään kokonaismäärästä esimerkiksi 15 prosenttia.

Jos koira vaikuttaa nälkäiseltä, päivän kokonaisannoksen voi jakaa kahden aterian sijaan esimerkiksi 3─4 ateriaan. Nappulat voi myös liuottaa veteen, jolloin saadaan entisestään lisättyä ruokamassaa.

Miten menettelen, jos lemmikillä on runsaasti ylipainoa?

Tällöin kaikkein helpointa on lemmikin ja omistajan motivaation kannalta siirtyä lemmikeille suunniteltuun teolliseen laihdutusruokaan. Ruokamerkkejä sisältöineen on erilaisia, joten eläinlääkäri voi olla apuna suosittelemassa sopivaa.

Laihdutusruoassa on perusnappuloita vähemmän energiaa, mutta enemmän kuitua ja laadukasta proteiinia, jolloin laihtuminen tehostuu ja nopeutuu ilman jatkuvaa näläntunnetta.

Hyvälaatuinen proteiini ja kuidut pitävät nälkää pidempään kuin jos koiran normaalisti syömän ruoan määrä vähennetään laihdutustarkoituksessa. Tavallisen ruoan raju vähentäminen voi johtaa myös vitamiini- ja hivenainepuutoksiin.

Voisiko raakaruokinta auttaa painonpudotuksessa?

Jos eläimen maha kestää raakaruokaa tai lihapitoista täysiravintoa, voi osan päivän ruoasta antaa sellaisena. Yhdistelmä- tai raakaruokinnassa on kuitenkin vaikeampi arvioida päivän kokonaisruokamäärää, ja laihtumista ei välttämättä tapahdukaan.

Jos haluat siirtää eläimesi osittain tai kokonaan raakaravinnolle, suosittelen keskustelemaan ruokinnasta aiheesta tietävän eläinlääkärin tai ravitsemusneuvojan kanssa.

Raakaruoan käsittelyssä on oltava erittäin hyvä käsihygienia, sillä koirien raakaravinnoissa on tuoreissa tutkimuksissa todettu myös ihmisille haitallisia, tarttuvia taudinaiheuttajia.

Miten huomioida koulutusnamit ruokavaliossa?

Koirille on olemassa vähäkalorisia koulutusnameja, jotka ovat silti maistuvia herkkuja. Kannattaa lukea tarkkaan pakkausseloste ja tarkkailla rasvan määrää. Lemmikin ruokaa ei myöskään tarvitse aina tarjoilla kupista, vaan ruokanappuloita voi hyödyntää koulutusnameina.

Kaikki koulutusnamit on huomioitava lemmikin kokonaisruokamäärässä, eli päivittäistä nappulamäärää vähennetään suhteessa nameihin.

Millainen on hyvä tahti koiran painonpudotuksessa?

Virallisten suositusten mukaan sopiva tahti on 1−3 prosenttia lemmikin kehonpainosta viikkoa kohden. Esimerkiksi 45-kiloinen koira voi huoletta laihtua 0,5−1,5 kiloa viikossa, kun taas noin 5-kiloinen pikkukoira laihtuu 50−150 grammaa viikossa.

Suosittelen, että koiran käyttää puntarilla viikon−kahden välein, jotta tietää laihtuuko koira ja muutoksia voi tehdä saman tien.

Millaisia muutoksia olet eläinlääkärinä nähnyt koirissa, jotka ovat hoikistuneet normaalipainoisiksi?

Yleisesti ottaen laihtunut koira on aiempaa iloisempi, virkeämpi ja tasapainoisempi. Se lähtee iloisena lenkille, jaksaa ottaa juoksuaskeleita eikä hengästy. Se ei välttämättä kerjää ruokaa, koska se jaksaa ottaa muitakin virikkeitä vastaan.

Lyhytkuonoisten rotujen hengitys helpottuu laihtuessa. Nivelrikkopotilailla voidaan vähentää kipulääkkeiden määrää ja sairaus etenee hitaammin. Sokeritautipotilaiden insuliinivaste paranee, eli lääkeannoksia voidaan vähentää ja verensokerin heittelyt vähenevät.

Lue myös: Koira vetää hihnassa − mikä avuksi? Lue koirakouluttajan 10 vinkkiä, joilla saat käytöksen muuttumaan ja helpotat kävelylenkkejä

X