He-Man ja Skeletor elävät Jari Laitisen retrohuoneessa – Pääkallolinnan lumo kestää läpi vuosikymmenten

He-Man ja Skeletor, ikuinen taistelupari suoraan 1980-luvulta on edelleen ajankohtainen. Nyt lelujen arvo liikkuu jo sadoissa euroissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Masters of the Universe -toimintafiguurit ovat hyvässä järjestyksessä retrohuoneen vitriineissä.

He-Man ja Skeletor, ikuinen taistelupari suoraan 1980-luvulta on edelleen ajankohtainen. Nyt lelujen arvo liikkuu jo sadoissa euroissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Tuollahan on He-Man! Ja hei, tuo on hänen suurin vihollisensa Skeletor!

Vantaalaisen Jari Laitisen, 45, retrohuoneesta löytyy muutamia legoja ja vanhoja pelikoneita, mutta ennen kaikkea huomio kiinnittyy lasivitriineissä seisoviin lelufiguureihin.

Ne eivät ole mitä tahansa nukkeja, vaan Masters of the Universe -lelusarjan aitoja toimintafiguureja, joista osa lähentelee jo 40 vuoden ikää. Kansankielisesti ”He-Man-ukkeleina” tunnettuja leluja ja niihin liittyvää oheistavaraa keräävät Suomessakin sadat ihmiset, maailmalla keräilyinto on suorastaan valtavaa.

Kyse on ehdottomasti nostalgiasta ja oman lapsuuden jännittävien asioiden luo palaamisesta. Lukemattomien muiden 80-luvun lasten tavoin Laitinen intoili aikoinaan ”He-Man”-ukoista sekä niistä tehdyistä animaatiosarjasta, sarjakuvista sekä keräilytarroista.

”Meillä näkyi kotona Sky Channel, josta tuli lauantaiaamuisin He-Man ja monia muitakin sen ajan animaatioita. Se Filmationin tuottama sarja [He-Man and the Masters of the Universe] ja lelut tukivat toinen toisiaan, innostus sekä ohjelmaa että leluja kohtaan oli kova.”

[Animaatiosarjan intro alla olevassa videossa.]

Myös vuonna 1987 elokuvateattereihin saapunut Dolph Lundgrenin tähdittämä elokuva Masters of the Universe oli Laitiselle tärkeä. Elokuvaprojekti oli alkujaan kunnianhimoinen, mutta kärsi budjettiongelmista, minkä vuoksi kuvitteellisen Eternia-planeetan sijaan hahmot seikkailivat ison osan elokuvasta Maassa ja esimerkiksi leijuvan Orko-taikurin, jota olisi ollut hankala luoda valkokankaalle sen aikaisella teknologialla, tilalle luotiin uusi, kävellen liikkunut hahmo Gwildor.

”Se oli ensimmäinen elokuva jonka näin elokuvateatterissa, ja oli tietenkin tärkeä asia. Nyt aikuisena katsottuna elokuva on kieltämättä vähän käppäinen, mutta on siinä edelleen hyvät hetkensä. Alku ja loppu ovat hyviä, keskikohta tuntuu lähinnä täytteeltä.”

Vanhemmat säästivät kaiken

Osa retrohuoneen leluista on säilynyt Laitisen omasta lapsuudesta saakka, sillä hänen vanhempansa säilyttivät keräilijän omien sanojen mukaan ”kaiken”.

Kun Laitisen lapsuus päättyi, myös kiinnostus leluja kohtaan hiipui. Mutta noin kymmenen vuotta sitten innostus virisi uudelleen, kun hän törmäsi uusiin Masters Of The Universe [lyhyemmin MOTU] -leluihin peli- ja keräilymessuilla.

”Samoihin aikoihin alan keräilypiirit alkoivat heräillä pääkaupunkiseudulla. Ostin ukkoja keräilijöiltä ja samalla aloin tutustua heihin. Nyt ollaan monien kanssa hyviä kavereita, selkeästi samanmieliset ovat löytäneet toisensa.”

Miittejä eli tapaamisia porukkaa järjestää noin kerran vuodessa. Niissä ostetaan ja myydään keräilyesineitä, tehdään kimppatilauksia ulkomailta sekä esimerkiksi katsotaan asiaan kuuluvia tv-sarjoja.

Keräilijäkaveriporukka on perustanut Facebookiin sittemmin satojen ihmisten kohtauspaikaksi muodostuneen Masters Of The Universe Finland -ryhmän.

Siellä ihmiset ympäri Suomea vaihtavat kuvia, tietoja ja kokemuksia uusien ja vanhojen Motu-tuotteiden tiimoilta. Ryhmän ydinporukka päivittää keräilykuvia myös Instagramin puolelle tilille Finnish Toy Masters.

Eternian maailmaan sijoittuvien tarinoiden keskushenkilöt ovat He-Man ja Skeletor. © Jukka Vuorio

Satojen eurojen ukkelit

Lelukeräilijöille on peruslähtökohta, että mikäli haluaa rahallisen arvon säilyvän maksimaallisena, lelua ei voi poistaa alkuperäisestä pakkauksesta.

Muutamien netistä löytyvien lelujen arvoa listaavien sivustojen perusteella arvokkaimpien MOTU-figuurien hinta on yli 1000 euroa, mutta harvinaisia lelupakkauksia saa myös 400-500 euron sijoituksilla. Alkuperäisessä pakkauksessaan olevan Eternia-leikkimaailma puolestaan arvioidaan yli 2500 euron arvoiseksi.

Laitinen sanoo kokoelmallaan olevan hänelle ensisijaisesti tunnearvoa, mutta toisaalta monien keräilyesineiden kohdalla arvo liikkuu päälle sadassa eurossa, joskus useammassakin satasessa.

”No joo, kyllä vähän piti laskeskella ukkojen arvoa ihan jo kotivakuutustakin varten.”

Pääkallolinna on maaginen paikka Eternian sydämessä. Linna tunnetaan myös nimellä Harmaakallon linna.  © Jukka Vuorio

Lelufiguureita Laitinen etsii ja ostaa verkosta, niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Hänen harvinaisimpien hahmojensa, Classics-sarjan Teela ja Ram Man ovat joidenkin satojen eurojen arvoisia.

”Myös Hordakin apulainen Shadow Weaver on yllättävän kallis, mutta sain sen yllättävän halvalla. Sen arvo on ihan helposti kaksisataa euroa, vaikka se ei ole edes pakkauksessa.”

Isältä pojalle, pojalta isälle

Koska lelut on kuitenkin tehty ensisijaisesti leikittäväksi, harva 80-luvun alkuperäisestä lelumallistosta on edelleen avaamattomana pakkauksessaan.

”Jonkin verran niitä on kuitenkin edelleen myynnissä. Jossain vaiheessa niitä tuntui löytyvän Suomestakin vanhojen lelukauppojen varastojen periltä laatikoista, jotka olivat olleet vuosia avaamattomina. Keräilijöiden kannalta se on tietysti hieno asia.”

Ja kyllä monilla Laitisen keräilyesineilläkin on leikitty paljon.

”Jossain vaiheessa, kun poikani oli noin kuusivuotias, annoin hänelle leikittäväksi kaikki ukkelit. Kun hän joidenkin vuosien jälkeen sanoi, ettei enää noilla leiki, ostin ne häneltä takaisin itselleni. Molemmat olivat tyytyväisiä.”

Juttua on päivitetty 24.9. kello 11.53: Täsmennetty tietoja vuoden 1987 elokuvasta, lisätty kuvatekstiin tieto siitä, että Pääkallolinnaa kutsutaan myös Harmaakallon linnaksi sekä lisätty linkki Finnish Toy Masters -Instagram-tilille.

Osa Jari Laitisen Masters of the Universe -sarjakuvalehtien kokoelmasta. Sarjakuvalehtiä ilmestyi suomeksi vuoteen 1989 saakka, © Jukka Vuorio

Lue myös: He-Man palaa! – Uudessa sarjassa mukana Star Warsista ja Game of Thronesista tuttuja näyttelijöitä

Lue myös: Kun isän Commodore 64:n kasettiasema käynnistyi, teinit eivät uskoneet odotusaikaa todeksi – Markon miesluola vie 80-luvun aikamatkalle

X