Home ajoi meidät pois unelmiemme kodista − olin kuin jatkuvassa krapulassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Reetta Aalto
Reetta Aalto herkistyi homeelle jo opiskeluaikanaan. © Ari Heinonen/Otavamedia
Homeoireet alkoivat nopeasti muuton jälkeen.

Elokuvaohjaaja Reetta Aalto, 38, arvelee altistuneensa homeelle jo taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa opiskellessaan. Niinpä hän osasi melko nopeasti yhdistää oudot oireensa uuteen kotiin muuttoon.

Tähän havahduin

Muuttaessamme 40-luvulla rakennettuun puutaloon haistoin siellä heti jotakin outoa, mutten huolestunut, sillä haju ei muistuttanut hometta vaan ennemminkin jotakin kemikaalia. Oireet alkoivat nopeasti muuton jälkeen. Silmät kutisivat, nenä vuosi verta, sydän hakkasi, hikoilin ylettömästi ja toisaalta tärisin vilusta. Pään ympärillä tuntui vannemainen puristus, raajat puutuivat, näkö reistaili ja selkään ilmestyi kosketusherkkiä alueita.

Uusi koti oli ollut unelmien täyttymys. En olisi halunnut uskoa tilanteen vakavuutta, ennen kuin 6-vuotias poikani alkoi valittaa pääkipua. Sitten vierailulla käynyt homeherkkä ystäväni sai meillä oireita. Päätimme muuttaa pois, vaikka vuoden määräaikaisesta vuokrasopimuksesta oli kymmenen kuukautta jäljellä.

Tutkimuksissa

Isännöitsijä otti tilanteen vakavasti ja teetätti sisäilmakatselmuksen. Sen perusteella talo arvioitiin asuinkäyttöön soveltumattomaksi. Olimme ostaneet muuton yhteydessä kaikenlaista uutta. Jouduimme heittämään kaatopaikalle arviolta kolmasosan omaisuudestamme. Koko elämä piti organisoida uusiksi.

Hormonini olivat menneet homeista niin sekaisin, että kuukautiset jatkuivat yhtä soittoa kahden kuukauden ajan. Olimme haaveilleet mieheni kanssa perheenlisäyksestä, ja nyt pelkäsin, etten voisi enää tulla raskaaksi. Gynekologisissa tutkimuksissa minusta ei löytynyt mitään vikaa. Terveyskeskuslääkäri määräsi kuukautishäiriöihin viikon kestävän hormonikuurin, josta ei ollut juuri apua.

Näin olen hoitanut itseäni

Toipuminen on vienyt aikaa. Olen huomannut herkistyneeni sellaisille kemikaaleille, joille en aiemmin ollut herkkä. Pesuaineista ja voimakkaista hajusteista tulee helposti paha olo, kuin olisin sankassa tupakansavussa. Uuteen kotiimme olemme kelpuuttaneet vain uutta tai perusteellisen puhdistuksen läpikäynyttä tavaraa.

Olen hankkinut tietoa netistä ja haastatellut saman kokeneita ystäviä. Asukasterveysliitto antoi ohjeita irtaimiston puhdistamiseen.

Luin, että maitohappobakteerit auttavat näihinkin vaivoihin ja nautin niitä nykyään päivittäin. Hormonejani olen pyrkinyt tasapainottamaan helokkiöljykapseleilla.

Tässä ja nyt

Sisäilmaongelmia tuntuu olevan kaikkialla, ja nykyisin reagoin niihin välittömästi. Päätä alkaa särkeä, oksettaa ja pyörryttää. Moni kaveri on yrittänyt kai osittain huumorilla kutsua minut luokseen homekoiraksi tarkistamaan nurkkansa. He eivät ymmärrä, että jos oireet laukeavat, ne voivat jatkua vuorokauden, joskus pidempäänkin.

En ole vielä täysin kunnossa enkä tiedä, päädynkö enää koskaan entiselleni. Ajatteluni terveydestä ja ympäristöstä on muuttunut. Huono sisäilma on mielestäni terveysuhka, joka koskettaa tavalla tai toisella jokaista suomalaista.

Tällä hetkellä kaksi ystävistäni on perheineen evakossa homeongelmien takia.

Homealtistuksen oireet

A. Kosteus voi käynnistää mikrobien kasvun rakenteissa. Terveyshaittojen syntyyn vaikuttavat yksilölliset tekijät sekä altistuksen laatu, pitoisuus ja kesto.
B. ”Toiset ihmiset pystyvät haistamaan mikrobit, toiset eivät. Kos
tean ummehtuneet hajut enteilevät usein ongelmia”, kertoo Sisäilmayhdistys ry:n sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen.
C. Tyypillisiä homealtistusoireita ovat nenän tukkoisuus, yskä, käheys, toistuvat infektiot, pahoinvointi, päänsärky, poikkeuksellisen kova väsymys ja kuumeilu.

X