Oivallus jalosti keväällä yrittäjän stressin rauhallisuudeksi – Kaisa Hoppula: ”Minulla oli ensimmäistä kertaa kriisi, johon en voinut vaikuttaa itse mitenkään”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kun työn ulkopuoliset aktiviteetit joutuivat tauolle, Kaisa Hoppulan elämästä löytyi enemmän aikaa itsestään huolehtimiseen.
Kun työn ulkopuoliset aktiviteetit joutuivat tauolle, Kaisa Hoppulan elämästä löytyi enemmän aikaa itsestään huolehtimiseen. Kuva: Pasi Hakala, Kauppapuutarha Honkanen
Puutarhayrittäjä Kaisa Hoppula ajatteli ensin, että korona olisi pahin kriisi koko hänen kymmenenvuotisella yrittäjäpolullaan. Kun kriisisuunnitelma oli tehty, laskeutui rauha. Ja sen myötä Hoppulalle syntyi oivallus.

Kun puutarhasesonki lähti käyntiin juuri koronaepidemian rantauduttua Suomeen, Kauppapuutarha Honkasen yrittäjän, Kaisa Hoppulan, silmissä tilanne näytti  epävarmalta, sekavalta ja pelottavalta.

Koronasta puhuttiin julkisuudessa isoilla sanoilla, ja Hoppulasta tuntui, että tämä saattaa olla hänen uransa massiivisin kriisi.

”Yleensä kun yrittäjällä on kriisi työn kanssa, tilanteeseen on tarjolla useita ratkaisuja. Nyt minulla oli ensimmäistä kertaa kriisi, johon en voinut vaikuttaa itse mitenkään.”

Hoppula teki yrittäjäkollegansa Olli Niemisen kanssa kriisisuunnitelman heti, kun tilanne oli tiedossa. He soittivat pankkiin ja kaikille yrityksen kannalta olennaisille toimijoille ja selvittivät, mitä tehdään, jos pahin tapahtuu, eikä kukkia päästä tänä vuonna myymään lainkaan.

”Kun suunnitelma oli tehty, laskeutui rauha. Olin tehnyt kaiken, minkä siinä tilanteessa pystyin.”

Sen jälkeen Hoppula jatkoi pää kylmänä työtään.

Kauppapuutarha Honkasen puutarhalla viljellään kasveja runsaan puolen hetraarin kokoisella tilalla.

Kauppapuutarha Honkasen puutarhalla viljellään kasveja runsaan puolen hetraarin kokoisella tilalla. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Kauppapuutarha Honkanen

Uutisten säännöstely, nukkuminen ja syöminen auttoivat hallitsemaan yrittäjän stressiä

Kun koronaa tulvi jokaisesta viestimestä, Kaisa Hoppula kieltäytyi päättäväisesti kantamasta harteillaan enempää kuin oman jaksamisen kannalta oli hyväksi.

Kaisa alkoi säädellä kuulemiensa koronauutisten määrää ja varoi lietsomasta paniikkia. Sen sijaan hän keskittyi sellaisiin asioihin, jotka tukivat hänen hyvinvointiaan.

”Koronaepidemian aikaiset rajoitukset vähensivät elämästäni ylimääräistä tekemistä ja lähtemistä. Palavereihin ei tarvitse mennä, vaan ne voi hoitaa etäyhteyksillä. Myös yhdistystoiminta ja kaikki muut menot jäivät tauolle, joten minulla on ollut enemmän aikaa nukkua ja syödä hyvin.”

Ajatus itsensä huoltamisen tärkeydestä oli neljänkymmenen ikävuoden krouvissa virinnyt Kaisalla jo aiemmin, mutta nyt oravanpyörän hidastuminen kiteytti oivalluksen siitä, että hänen ei sesongin aikaisten ympäripyöreiden päivien aikana tarvitse kantaa vastuuta mistään ylimääräisestä.

”Tajusin, että kyllä se pyörä pyörii, vaikka en juoksisi ihan niin kovaa.”

Hoppula on ollut Kauppapuutarha Honkasen yrittäjä runsaan kymmenen vuoden ajan.

Hoppula on ollut Kauppapuutarha Honkasen yrittäjä runsaan kymmenen vuoden ajan. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Kauppapuutarha Honkanen

Lopulta kaikki kääntyi parhain päin. Pahimmat uhkakuvat, että marketeissa käyntiä rajoitetaan ja yrityksen tukkukauppa hyytyy, eivät toteutuneet. Kauppa käy todella hyvin ja suoraan tarhallekin on löytänyt tiensä ennätysmäärä asiakkaita.

Koti, ystävät ja työ muodostavat eräänlaisen pyhän kolminaisuuden – juuri muuta ihminen ei tarvitse

Kauppapuutarha Honkasen yrittäjät kutsuvat juhannusta puutarhurin jouluksi. Kesän myyntisesonki on tehty ja kasvit saatu maailmalle. Puutarhuri pääsee vihdoin lomalle ennen seuraavia syystöitä.

Pelkästään tuoko- ja kesäkuussa puutarhayrittäjälle kertyviä työtunteja voi olla vaikea hahmottaa, jos itse käy tavallisessa palkkatyössä. Yrittäjän elämä on hetkellisesti lähes kokonaan työntekoa.

Mistä Hoppula sellaisen työrupeaman jälkeen oikein haaveilee?

”Haaveilen siitä, että saan viettää aikaa ystävieni kanssa. Olemme pitäneet työsesongin aikana yhteyttä videopalavereiden kautta. Olemme saattaneet esimerkiksi syödä iltapalaa yhdessä.”

Kaisan omakotitalo on samalla tontilla kuin yrityksen puutarha, joten suurin osa hänen elämässään pyörii yhden pihan ympärillä. Siksi hän haluaa käyttää myös osan lomastaan kotinsa ja pihansa kunnostamiseen, kun sesongin jälkeen siihen on taas aikaa. Syksyllä taas kutsuvat metsät ja marjasato.

Koronakevään suosituimpia kasveja ovat olleet kaikki värikkäät ja syötävät kasvit.

Koronakevään suosituimpia kasveja ovat olleet kaikki värikkäät ja syötävät kasvit. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Kauppapuutarha Honkanen

”Olen löytänyt terveen itseni arvostuksen. Ei ole mitään suurta, mitä minun pitäisi saada. Kunhan itse ja läheiset pysyvät terveinä, ja minulla on koti, ystävät ja työ, kaikki perusasiat ovat kunnossa.”

Lue myös: Lomautettu Ulla Härmä tekee nyt kausitöitä maatiloilla: ”Haluan olla avuksi – hyöty on molemminpuolinen”

X