Perhe-eläkeuudistus tuo kaivattua lisärahaa – Raskausaikana leskeksi jäänyt yh-äiti iloitsee muutoksesta, joka pidentää nyt tyttärensä perhe-eläkeoikeutta

Tuusulalainen Anu Ponsimaa jäi raskausaikana leskeksi. Tuolloin perhe menetti osan lapseneläkkeistä tietokatkosten takia – nyt onneksi eläkeaika pitenee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kun lapsilisä 17-vuotiaana loppuu, onneksi perhe-eläke vielä jatkuu”, Anu Ponsimaa toteaa perhe-eläkkeen uudistuksesta.

Tuusulalainen Anu Ponsimaa jäi raskausaikana leskeksi. Tuolloin perhe menetti osan lapseneläkkeistä tietokatkosten takia – nyt onneksi eläkeaika pitenee.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Tuusulalainen Anu Ponsimaa, 35, iloitsee, kun perhe-eläke uudistuu. Sen ansiosta orvoiksi jääneiden lasten perhe-eläkeoikeutta pidennetään 18 vuodesta 20 vuoteen.

Näin ollen Ponsimaan 13-vuotiaan Venla-tyttären lapseneläkkeen myöntöaika pitenee, minkä tiedon perhe ottaa iloisesti vastaan. Rahalle on tietenkin tarvetta yksinhuoltajaperheessä, sillä Ponsimaan palkka siivoajana ei ole iso ja perheeseen on syntynyt sittemmin myös toinen tytär. Lapseneläke käytetään elämiseen ja lasten harrastuksiin.

”Kun lapsilisä 17-vuotiaana loppuu, onneksi perhe-eläke vielä jatkuu. Kaikki eläminen kuitenkin maksaa ja lapsi asuu siinä iässä vielä kotona”, Anu Ponsimaa sanoo.

Mutta miksi isän menettänyt perhe ei saanut alun perin minkäänlaista eläkettä?

Anu Ponsimaa

Anu Ponsimaa jäi raskaana ollessaan yksin avopuolisonsa kuoltua: ”Ei kukaan kertonut, että tulet saamaan lapsellesi eläkettä, etkä jää ihan tyhjän päälle.”Tommi Tuomi / Otavamedia

Nuori leski eli äitiyspäivärahalla ja lapsilisällä ensimmäisen vuoden

Anu Ponsimaan Matias-kihlattu kuoli vuonna 2006, jolloin Ponsimaa oli kolmannella kuulla raskaana. Matias-isä ehti nähdä tyttärensä vain ultraäänikuvasta.

Kuolema oli tietenkin nuorelle vasta 20-vuotiaalle leskelle kriisi, johon kuului myös taloudellista huolta pärjäämisestä yksin lapsen kanssa.

”Ei kukaan kertonut, että tulet saamaan lapsellesi eläkettä, etkä jää ihan tyhjän päälle”, Ponsimaa ihmettelee.

Ei siis mikään ihme, ettei Ponsimaa osannut heti hakea lapselleen kuuluvaa perhe-eläkettä. Kun Venla-tytär oli noin vuodenikäinen, lapsenvalvoja otti puheeksi, että tuleehan lapselle perhe-eläke.

”Mikä se sellainen on”, Ponsimaa muistaa vastanneensa.

Tähän asti Ponsimaa oli tullut tyttärensä kanssa toimeen vain pienellä äitiyspäivärahalla ja lapsilisällä.

”Vakuutusyhtiö ei lähde soittamaan, että olet nyt oikeutettu perhe-eläkkeeseen”

Kuolleen Matiaksen isyys piti ensin vahvistaa oikeudessa dna-näytteiden perusteella, ennen kuin Venla oli oikeutettu perhe-eläkkeeseen.

”Olisin kaivannut läheisen menetyksen jälkeen tietopakettia, miten toimia. Vakuutusyhtiö ei lähde soittamaan, että olet nyt oikeutettu perhe-eläkkeeseen. Kaikki tieto pitää selvittää itse, eikä kaikki tiedä vieläkään oikeudestaan perhe-eläkkeeseen”, Anu Ponsimaa sanoo.

Oikeudenkäynnin jälkeen kävi ilmi, että lapsi oli oikeutettu isänsä kuoleman takia sekä Kelan 60,27 euron perhe-eläkkeeseen että myös isänsä työeläkkeen perusteella maksettavaan 380 euron eläkkeeseen.

Eläkettä pystyi hakemaan kolme kuukautta takautuvasti, mutta perhe menetti ison osan Venlan vauvavuoden tuista lopullisesti.

”Matias ehti olla kaksi vuotta töissä, muuten perhe-eläke olisi vain Kelan maksama 60,27 euroa. Kelan perhe-eläkkeen pienuus ei ole kyllä reilua niitä kohtaan, joiden puoliso ei ole ehtinyt olla töissä. Sehän on pienempi kuin elatustukikin”, Ponsimaa ihmettelee.

Anu Ponsimaa ei itse saa leskeneläkettä, sillä hän ei ollut Matiaksen kanssa naimisissa.

Lue myös: Leskeneläke rajataan kymmenvuotiseksi – Näin lakiuudistus parantaa lasten ja avopuolisoiden asemaa

X