Astasta on 10 vuotta – Ikimuistoinen myrsky teki tuhoa ja iski yli 6 000 salamaa

”Rajuakin rajumpi ukkosmyrsky syöksyvirtauksineen iski 30.7.2010 vastaisena yönä päättäen ennätysmäisen hellekauden.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmatieteen laitos ynnäsi Asta-myrkyn saldoksi yli 6 000 salamaa. Kuva: Jere Malinen

”Rajuakin rajumpi ukkosmyrsky syöksyvirtauksineen iski 30.7.2010 vastaisena yönä päättäen ennätysmäisen hellekauden.”
Teksti: Jere Malinen

Näillä sanoilla alkaa luonnonkauniilla Sulkavan Vilkaharjulla mutkitteleva luontopolku. Sen ensimmäisessä opastaulussa kerrotaan 10 vuotta sitten riehuneesta Astasta. Se oli monelle suomalaiselle ikimuistoinen, jopa pelottavakin luontokokemus.

Astasta tuli hääpäivän odottamaton yllätysvieras

Itse vietin sen vaimoni kanssa kesämökillä Saarijärvellä kymmenvuotishääpäivämme merkeissä. Keski-Suomeen asti ennätettyään Asta oli riehunut jo isoimman kiukkunsa. Oksia lenteli ja puitakin kaatui, mutta varsinaisen voimansa se purki Etelä-Karjalassa ja Itä-Savossa.

Kotona Rantasalmella lapsiamme kaitsineet isovanhemmat luulivat maailmanlopun tulevan. Vanha äitini haali yöllä hädissään kainaloonsa perheen valokuva-albumin, jos talo menisi päältä – ennen kuin unen ja myrskyn sekoittama mieli hieman ukin lepyttelystä tyyntyi.

Moni ihminen kärsi Astan jäljiltä suurempiakin tappioita. Maakuntalehti Itä-Savo kertoi sulkavalaisesta Antero Timosesta, jolta myrsky pyyhkäisi varttitunnissa 55 hehtaaria metsää nurin:

”Se oli niin totaalinen tuho, että itku tuli silmään”, Timonen muisteli tänä kesänä saman lehden haastattelussa 25.7.

Asta-myrsky iski yli 6 000 salamaa

Ilmatieteen laitos ynnäsi myrkyn saldoksi yli 6 000 salamaa, ja Finanssialan keskusliitto summasi kokonaisvahingoiksi yli 20 miljoonaa euroa. Sähkölinjojen korjaaminen kesti useita viikkoja.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen helikopterista tekemän kartoituksen mukaan voimakkainta tuho oli ollut Sulkavalla. Puuta arvioitiin kaatuneen useita kymmeniätuhansia kuutioita.

Jäljet ovat yhä nähtävissä Vilkaharjulla. Astan heittelemät puut maatuvat muistoina myrskystä. Polut on raivattu auki, mutta jo luonnonsuojelulaki kieltää puiden pois korjaamisen.

Itse asiassa ne kruunasivat suojelualueen, sillä juuri ihmisen kädenjäljen ja luonnonvoimien yhteensovittaminen tekevät Vilkaharjusta ainutlaatuisen luontoelämyksen.

Lue myös: Kuka korvaa, jos myrsky kaataa puun tai lipputanko katkeaa auton päälle?

X