Haluaisitko trikorderin, joka diagnosoi jopa 34 sairautta iholtasi? Laite on kuin tieteistarusta – DxtER tunnistaa myös riskit sairastua

Kehitteillä on koje, joka pystyy tunnistamaan vakavia sairauksia ihan kotikonstein. Voiko tällainen oikeasti olla todellisuutta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kehitteillä on koje, joka pystyy tunnistamaan vakavia sairauksia ihan kotikonstein. Voiko tällainen oikeasti olla todellisuutta?
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Star Trek -tieteissarjassa on kännykän ja laskukoneen risteymää muistuttava laite nimeltä trikorderi: kun sitä heilauttaa esimerkiksi potilaan käden päällä, se diagnosoi potilaan sairauden. Uutiset maailmalta kertovat, että tällainen käteen sopiva itsediagnoosilaite voi pian olla todellisuutta.

Trikorderin pohjalta kehitettyjä prototyyppejä kehitetään laboratorioissa eri puolilla maailmaa kymmenittäin. Pisimmällä on yhdysvaltalaisen perheyrityksen kehittämä DxtER. Sen väitetään diagnosoivan kotioloissa 34 eri sairautta tai riskiä näihin sairauksiin.

Laite mittaa esimerkiksi hemoglobiinia, glukoosia, verenpainetta ja valkosolujen määrää.

Lisäksi se tunnistaa esimerkiksi diabeteksen, uniapnean, anemian, obstruktiivisen keuhkosairauden, verenpainetaudin, astman, keuhkoputkentulehduksen sekä virtsatieinfektioita, tuberkuloosin ja keuhkokuumeen.

Laitetta kehittäneen ensiapulääkärin mukaan DxtER voi vähentää sairaaloiden työmäärää. Laitteen antamien tietojen perusteella lääkärit tai hoitajat voivat sanoa, kannattaako potilaan ylipäänsä hakeutua ensiapuun.

DxtER ja sen kaltaiset laitteet ovat biohakkereiden ja muiden terveyttään aktiivisesti seuraavien harrastajien unelma. Tähän asti he ovat joutuneet käyttämään terveytensä mittaamiseen useita eri laitteita. Uusissa laitteissa kaikki itsediagnostiset laitteet on koottu samaan pakettiin.

Sairauksien diagnosoiminen

istockphoto

Kenelle?

Jos kojeet pääsevät markkinoille, niiden ensimmäinen käyttäjäryhmä lienevät biohakkerit ja muut aktiivisesti terveyttään seuraavat akateemisesti koulutetut ihmiset.

Kojeiden soveltuvuus eri sairauksien kontrolloinnissa saadaan selville tutkimusten kautta ja ajan kanssa, kun kojeiden käytöstä kertyy kokemusta suurilla ihmismäärillä.

Kaikilla kojeilla on hyvät ja huonot puolensa, jotka opitaan yleensä vasta sen jälkeen, kun koje on ollut jonkin aikaa ihmisten käytössä.

Mitä hyötyä?

Kojeesta voi olla verrattomasti hyötyä tietyille potilasryhmille. Monissa sairauksissa ja lääkehoidoissa potilaiden on käytävä verikokeissa säännöllisesti, joskus jopa päivittäin.

Joskus kokeita tarvitaan niin paljon, että potilaan on yksinkertaisempaa olla sairaalassa kuin kotona. Jos edes osa näistä mittauksista voidaan ulkoistaa kojeelle, säästetään kaikkien aikaa ja vaivaa ja potilas voi viettää enemmän aikaa kotonaan. Jos koje varoittaa lähestyvästä kohtauksesta ja potilas sen ansiosta hakeutuu ajoissa ensiapuun, koje täyttää tarkoituksensa.

Milloin markkinoilla?

DxtER on Yhdysvalloissa viranomaisten arvioitavana. Arviokierros kestänee vielä vuoden tai kaksi. Mitään varmuutta ei ole siitä, saako laite ylipäänsä myyntilupaa. Kaikki viranomaiset eivät ole vakuuttuneita itsediagnosoinnin autuudesta, ja he haluavat aiheesta syvällistä keskustelua.

Kehitteillä on myös kymmeniä muita vastaavia kojeita eri maissa, mutta niidenkään aikatauluista ei toistaiseksi tiedetä.

Mitä sanoo asiantuntija?

Sitran asiantuntijan Tuula Tiihosen mukaan DxtERin kaltaiset laitteet herättävät paljon keskustelua. Ne eivät ole tavanomaista hyvinvointiteknologiaa, koska ne tekevät myös diagnooseja. Siksi laitteille asetetut laatuvaatimukset ovat korkeita.

Kaikessa itsediagnostiikassa on hyvät ja huonot puolensa, joista opitaan enemmän vasta käyttäjäkokemusten myötä. Viranomaisten on ennakoitava päätöksissään myös teknologian mahdollisia negatiivisia puolia.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X