Huoli heräsi tutkijoilla – Silikoni-implanttien terveysvaikutuksista yllättäviä tietoja

Silikoni-implanttien mahdollisista terveyshaitoista on väitelty lääketieteellisissä julkaisuissa jo vuosikymmenet. Nyt huoli on herännyt tutkijoilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Silikoni-implanttien riskit puhuttavat nyt.

Silikoni-implanttien mahdollisista terveyshaitoista on väitelty lääketieteellisissä julkaisuissa jo vuosikymmenet. Nyt huoli on herännyt tutkijoilla.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Vuosien varrella rintoihin laitettujen silikoni-implanttien on väitetty aiheuttavan erilaisia pitkäaikaissairauksia, kuten reuma- ja sidekudossairauksia, ja Yhdysvalloissa ilmiöstä on puhuttu erityisenä silikoni-implanttisairautena.

Lääketieteelliset tutkimukset eivät kuitenkaan ole löytäneet todisteita silikonirintojen väitetyistä haitoista, joten silikoni-implanttisairauttakaan ei ole hyväksytty viralliseksi sairaudeksi.

Silikonia on pidetty reaktiokyvyttömänä materiaalina

Väittelyn pitkäikäisyyteen nähden on hämmästyttävää, että silikonin suoria vaikutuksia soluihin on tutkittu hyvin vähän. Tämä johtuu siitä, että silikonia on pidetty vuosikymmenet kemiallisesti reaktiokyvyttömänä materiaalina, eli sen ei ole uskottu aiheuttavan soluissa juuri mitään reaktiota.

Tämä ei kuitenkaan näytä pitävänä paikkaansa, osoittavat hollantilaisen Radboudin yliopiston tutkijat.

He havaitsivat, että silikoni käynnistää soluissa ohjelmoidun solukuoleman, eli apoptoosin. Scientific Reports-sarjassa julkaistut tulokset on saatu solukasvatuksissa laboratoriomaljalla, mutta jos sama tapahtuu ihmisen kudoksissa, silikonilla saattaakin olla arvaamattomia terveysvaikutuksia ihmisille, jotka sille altistuvat.

Silikoni-impanttien plakkeja aivoissa ja hermokudoksissa

Kiinnostus silikonien biologisten vaikutusten tutkimiseen syntyi Radboudin yliopistossa aiemmin tehdyn havainnon perusteella. Yliopiston plastiikkakirurgi Rita M. Kappel suoritti ruumiinavauksen naiselle, jolla oli ollut silikoni-implantit 17 vuoitta.

Valitettavasti implantit olivat vuotaneet silikonia potilaan rintaan, ja sieltä silikoni löysi tiensä ympäri naisen elimistöä. Patologisissa tutkimuksissa silikoniplakkeja löydettiin aivoista ja hermokudoksista.

Silikoni ei ehkä niin vaaraton kuin oletettu

Potilaalla oli ollut erittäin voimakkaita oireita, jotka pahenivat ajan mittaan, eivätkä ne korjaantuneet silikoni-implanttien vaihdon yhteydessä.

Patologisissa näytteissä solukoissa nähtiin selviä muutoksia siellä, missä ne olivat olleet kontaktissa silikonin kanssa. Tämä sai tutkijat epäilemään, ettei silikoni olisikaan niin vaaraton kuin on oletettu. Kappel on mukana myös uudessa tutkimuksessa.

Tutkijat korostavat, että tutkimus ei vielä osoita silikoni-implanttisairauden olevan todellinen sairaus. Sen tulokset ovat kuitenkin siinä määrin hälyttävät, että asiaa on nyt tutkittava tarkemmin.

Lue myös: Allerganin rintaimplantit saaneet hakevat korvauksia – Karheapintaiset implantit yhdistetty yli 600 syöpätapaukseen maailmanlaajuisesti

Mikäli eduskunta hyväksyy lakiesityksen, potilasvakuutuslaki tulee voimaan vuoden 2021 alussa.

© iStock

X