Isorokon leviämisestä yllättävää tietoa – Jo viikingit olivat viruksen kantajia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Viikingit
Öölantilaisesta viikinkihaudasta kaivetusta 1200-vuotta vanhasta luurangosta löytyi merkkejä isorokosta. © The Swedish National Heritage Board
Isorokko riehui maailmalla 1600-luvulla. Viikingit kantoivat yhtä isorokkokantaa jo tuhat vuotta aikaisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Isorokko oli maailman pahin kulkutauti. Se tappoi arviolta 300 miljoonaa ihmistä pelkästään 1900-luvulla. Mittavien rokotuskampanjoiden jälkeen tauti saatiin katoamaan 1970-luvun lopulla.

Se, milloin virus siirtyi ihmiseen, on ollut hämärän peitossa.

Tähän asti varhaisin tieto isorokosta on peräisin liettualaiselta 1600-luvun hautausmaalta. Nyt Cambridgen yliopiston johtama tutkimus ajoittaa isorokon ilmestymisen tätä jopa tuhat vuotta aiemmaksi.

He ovat analysoineet viikinkihaudoista otettuja dna-näytteitä ja löytäneet isorokkoa jo 600-luvulla haudatuista ruumiista.

Löydös yllätti tutkijat

Isorokko on ollut viikinkiaikana laajalle levinnyt, sillä sitä löytyi Tanskasta, Norjasta, Venäjältä ja Englannista otetuista viikinkihaudoista.

Lisäksi useita tapauksia löytyi haudoista Öölannin saarelta, joka oli viikinkiaikana tärkeä kaupan keskus.

Isorokon löytyminen oli tutkijoille todellinen yllätys. Se löytyi osana 5000 muinaista genomia –projektia, jossa arkeologisista dna-näytteistä tutkitaan ihmisgenomien lisäksi myös heistä löytyneiden taudinaiheuttajien genomit.

Tutkijoilla ei ollut aavistustakaan, että isorokko olisi kiertänyt ihmisissä jo näin varhain.

Viikingit kärsivät eri rokkokannasta

Dna-näytteet mahdollistivat myös vertailun viikingeistä löytyneen isorokon ja 1600-luvun jälkeen ihmisiä sairastuttaneen isorokon välillä. Tämä vertailu osoitti, että viikinkien isorokko oli eri kantaa kuin tunnetumpi isorokko.

Se oli itse asiassa lähempää sukua kameleista ja gerbiileistä eristetyille isorokon kannoille kuin sitä isorokkoa, joka valtasi maailman 1600-luvun jälkeen.

Viikinkien kantaman ja myöhemmin esiintyneen isorokon aiheuttamien sairauksien yhdenmukaisuutta ei tiedetä. Hämärän peitossa on myös se, tappoiko isorokko sitä kantaneet viikingit, vai oliko kuolinsyy jokin muu.

Varmaa on vain se, että löydettyjen viikinkien verenkierrossa oli isorokkovirusta heidän kuollessaan.

Avoimeksi jää sekin, kehittyikö 1600-luvun jälkeen kiertänyt isorokkokanta viikinkien isorokosta vai pulpahtiko se maailmaan jotakin toista reittiä.

X