Työnjako siiliperheessä: Uros uppoaa talvihorrokseen pian pariteltuaan, naaraalla riittää puuhaa

Jaa artikkeli
siili
Siiliurokset vaipuvat talvihorrokseen ennen naaraita ja poikasia. © 123 rf stock
Ikä ja sukupuoli vaikuttavat siihen, milloin siili vetäytyy talvihorrokseen. Urosten tehtävänä on ainoastaan lisääntyä.

Milloin siili vaipuu talvihorrokseen?

Kysymys: Milloin siili vaipuu talvihorrokseen?

Siilejä on nähty liikkeellä vielä marraskuussa. Milloin ne vetäytyvät horrostamaan? kysyy nimimerkki Neiti Savumuikku.

Vastaus: Siilien talvihorokseen vetäytyminen vaihtelee

Siilien talvihorrokseen vetäytyminen vaihtelee sukupuolen ja iän mukaan. Ensimmäisinä horrokseen vaipuvat täysikasvuiset urokset.

”Urosten tehtävänä on ainoastaan lisääntyä. Kun parittelu on ohi, urossiili alkaa tankata ravintoa ja se voi vetäytyä horrokseen jo elokuun lopulla”, kertoo tutkija Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta.

Myöhään syksyllä liikkuvat siilit ovat naaraita tai niiden kesällä syntyneitä poikasia, jotka eivät ehdi aloittaa ravintotankkausta ja rasvakerroksensa kasvattamista yhtä varhain kuin urokset.

Täysikasvuiset siilit rakentavat useita syyspesiä, joista ne valitsevat yhden talvipesäkseen. Leutoina talvina pesään saattaa valua vettä, mikä keskeyttää siilin horrostamisen ja se joutuu vaihtamaan talvehtimispaikkaansa.

”Horroksessa siilin ruumiin lämpötila laskee ja elintoiminnot hidastuvat. Horrostavan siilin sydän saattaa lyödä vain muutaman kerran minuutissa.”

Kesällä syntyneet poikaset eivät aina osaa valmistautua horrokseen, ja suuri osa niistä menehtyy talven aikana kylmyyteen tai kosteuteen. Myös poikasten vararavinnoksi keräämä rasvakerros voi olla koko talven ajaksi riittämätön.

”Siilit lopettavat horrostamisen keskimäärin huhti-toukokuun vaihteessa. Ensimmäisinä talvipesistään nousevat niihin ensimmäisinä vetäytyneet urokset.”

siili

Siiliurokset vaipuvat talvihorrokseen ennen naaraita ja poikasia. © 123 rf stock

Lue myös: Oih! Talviuneen vaipunut lepakko havahtuu parittelemaan kesken unien – ja sitten taas horrokseen

Milloin sisiliskot havahtuvat talvihorroksesta?

X