Natsismin siemeniä: Poliittiset ideologiat leviävät helposti muuttoliikkeen mukana

Jaa kaverilleTilaa Seura
Itävallan pitkä äärioikeistolainen perinne on osin jatkumoa sille tosiasialle, että maahan asettui niin paljon turvapaikkaa etsiviä natseja.
Itävallan pitkä äärioikeistolainen perinne on osin jatkumoa sille tosiasialle, että maahan asettui niin paljon turvapaikkaa etsiviä natseja. © istockphoto
Tutkimuksessa selvitettiin Itävaltaan sodan jälkeen paenneiden natsien liikkeitä ja etenkin heidän poliittista vaikutustaan paikkakunnilla, joihin he asettuivat.

Poliittiset ideologiat ovat levinneet, kun usein juuri poliittiset radikaalit ovat karanneet ulkomaille ja levittäneet sanomaansa sieltä käsin.

Ilmiö on tuttu myös tänä päivänä, esimerkiksi keskustelussa siitä, mitä tehdä jihadisteille, jotka palaavat takaisin kotimaahansa. Jatkavatko he väkivaltaisen poliittisen ideologian levittämistä kotimaassaan?

Poliittiset ideologiat tutkijoiden suurennuslasissa

Jotakin osviittaa voi saada tuoreesta poliittisen historian alaan kuuluvasta tutkimuksesta. Siinä selvitettiin Itävaltaan sodan jälkeen paenneiden natsien liikkeitä ja etenkin heidän poliittista vaikutustaan paikkakunnilla, joihin he asettuivat.

Tulokset osoittivat, että näillä paikkakunnilla äärioikeistolainen ajattelu oli selvästi suositumpaa kuin paikkakunnilla, joissa ei ollut tunnettuja natseja. Yllättävintä oli, että tämä ilmiö näkyy tutkijoiden mukaan voimakkaana vieläkin, yli 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä.

Miksi natseilla oli suuri vaikutus Itävallan paikallispolitiikkaan?

Tutkijat nostavat esiin kaksi asiaa, jotka vaikuttivat siihen, miksi natseilla oli niin suuri vaikutus Itävallan paikallispolitiikkaan. Ensinnäkin moni natsi perusti oman puolueen tai nousi muuten merkittävään poliittiseen asemaan. Sen ansiosta he saivat sanomansa läpi suurelle yleisölle.

Toiseksi natsit perustivat perheitä tai liittyivät osaksi paikallisia sukuja. Tutkijoiden mukaan tämän päivän itävaltaisten äärioikeistolaisten poliitikkojen sukunimet heijastavat vieläkin natsien muuttoliikettä.

Itävallan pitkä äärioikeistolainen perinne on siis osin jatkumoa sille tosiasialle, että maahan asettui niin paljon turvapaikkaa etsiviä natseja. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että samalla tavalla voisivat levitä myös liberaalit ja vasemmistolaiset aatteet.

Lue myös: Natsien kulta sai aikaan kilpajuoksun – Näin löytyi natsihallinnon puolen miljoonan dollarin kätkö

Keväällä 1945 natsit piilottivat Merkersin kaivokseen osan valtionpankkinsa varoista: muun muassa 3682 laukullista setelirahaa ja tuhansia kultaharkkoja. Amerikkalaiset löysivät kätkön huhtikuussa 1945. On arvioitu, että suurin osa natsien kullasta ja rahoista jäi kuitenkin kateisiin.

Keväällä 1945 natsit piilottivat Merkersin kaivokseen osan valtionpankkinsa varoista: muun muassa 3682 laukullista setelirahaa ja tuhansia kultaharkkoja. Amerikkalaiset löysivät kätkön huhtikuussa 1945. On arvioitu, että suurin osa natsien kullasta ja rahoista jäi kuitenkin kateisiin. © SA-kuva

X