Tutkijat norsujen hautausmaalla: Näin hellästi norsut tutkivat kuolleita läheisiään

Norsujen kohtaamisista kuolleiden lajitovereidensa kanssa on monia tarinoita. Tunnetuin koskee norsujen hautausmaata; paikkaa, jonne norsut hakeutuvat kuolemaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sukulaisuus ei vaikuttanut siihen miten kiinnostuneita norsut olivat vainajista.

Norsujen kohtaamisista kuolleiden lajitovereidensa kanssa on monia tarinoita. Tunnetuin koskee norsujen hautausmaata; paikkaa, jonne norsut hakeutuvat kuolemaan.
Teksti:
Jani Kaaro

Vanhojen Tarzan-elokuvien popularisoimassa tarinassa norsut koskettelevat hellästi kuolleiden sukulaistensa luita, aivan kuin ne tunnistaisivat ne.

Norsujen hautausmaa voi olla kansantarinaa, mutta tuore tutkimus ei ole. Siinä on tuotu yhteen kaikki dokumentoidut tapaukset, jossa norsut ovat olleet tekemisissä kuolleen lajitoverinsa kanssa. Yllättäen tapauksia ei ollut monta, vain 32 kahdessatoista eri kohteessa.

Haistelivat tunnistaakseen ruumiin

Kaikissa dokumentoiduissa tapauksissa norsut vaikuttivat olevan kiinnostuneita kuolleesta lajitoveristaan. Ne lähestyivät sitä, koskettelivat sitä kärsällään, ja jotkut palasivat useita kertoja paikalle tutkimaan ruumista, vaikka se olisi ollut jo pitkälle lahonnut.

Norsut vaikuttivat myös aktiivisesti haistelevan ruumista, mahdollisesti tunnistaakseen tämän. Joissakin tapauksissa ne ääntelivät, ja jos ruumis oli kuollut vasta äskettäin, ne yrittivät vetää sitä tai nostaa ylös.

Tutkimuksen mukaan norsujen sukulaisuus ei vaikuttanut siihen miten kiinnostuneita ne olivat vainajista.

Tutkimuksen mukaan norsujen sukulaisuus ei vaikuttanut siihen miten kiinnostuneita ne olivat vainajista. © iStock

Ei vain kuolleita sukulaisia

Mielenkiintoinen havainto oli myös se, että sukulaisuus ei vaikuttanut siihen miten kiinnostuneita norsut olivat vainajista. Oli vainaja sukua tai ei, sitä tutkittiin samalla innolla.

Tämä voi selittyä sillä, että norsut elävät tiiviissä ryhmissä, joissa kaikki tuntevat toisensa. Ryhmän jäsenet ovat toisilleen tärkeitä, vaikka ne eivät suoraa sukua olisikaan.

Joissakin tapauksissa vainajaa tutkivan norsun temporaalirauhaset, jotka sijaitsevat silmän ja korvan välissä, valuivat runsaasti.

Tutkijoiden mukaan tämä saattaa olla merkki vainajan kohtaamisen aiheuttamasta tunnereaktiosta.

Lue myös: Tällaista on eläinten empatia: Norsu lohduttaa, rotta auttaa kaveriaan

Lue myös: Laittoman norsunluukaupan korruptiosta vaiettiin vuosikymmeniä – Pelko on hälvennyt, WWF:n Vietnamin maajohtaja Thinh Vanngoc sanoo

X