Oletko seurannut majavia Lapissa? Luonnonvarakeskus kerää nyt majavien syönnöslastuja

Jaa artikkeli
”Majavien ahkeroidessa lastut lentävät ja lastuihin jää majavan sylkeä.”
”Majavien ahkeroidessa lastut lentävät ja lastuihin jää majavan sylkeä.” Kuva: Jere Malinen
Eläinten syönnöslastuista pystytään tutkimaan, missä mikäkin majavalaji asustelee.

Suomessa on kaksi majavia kahta lajia: euroopan- ja kanadanmajava. Jälkimmäinen on tuontitavaraa 1930-luvulta, ja se luetaan luonnossamme vieraslajiksi. Etusijalla on alkuperäinen majavalaji.

Euroopan- ja kanadanmajavalajin levinneisyys on perinteisesti noudatellut selkeää rintamalinjaa. Satakunnan kulmilla on asustanut euroopanmajavia, muualla Suomessa kanadanmajavia.

Lapissa elää euroopan- ja kanadanmajava

Lapissa tilanne on kimurantti. Siellä tavataan nimittäin molempia veijareita, eikä niiden erottaminen onnistu ulkonäön perusteella. Jotta lajeista saataisiin selvyys, kerää Luonnonvarakeskus tänäkin keväänä Lapista majavien syönnöslastuja.

”Majavien ahkeroidessa lastut lentävät ja lastuihin jää majavan sylkeä. Luonnonvarakeskus on kehittänyt eDNA-menetelmän, jolla syljestä pystytään määrittämään kummasta lajista on kysymys”, kertoo erikoissuunnittelija Harri Norberg Suomen riistakeskuksesta.

Näytteitä kaivataan erityisesti Kemi- ja Ounasjoen itäpuolelta Simon, Keminmaan, Tervolan, Ranuan, Rovaniemen, Sodankylän ja Kittilän kuntien alueelta. Samoin kolmesta pohjoisimmasta kunnasta.

”Kaikki Lapin lastunäytteet ovat toki tervetulleita”, Harri Norberg kannustaa.

”Lastut kerätään muovipussiin käyttäen kumihanskoja tai rullaamalla pakastepussi käden päälle.”

Majavia saapui Ruotsista Lappiin

Aiempien tutkimusten avulla on jo selvinnyt euroopanmajavan levittäytyneen Ruotsista Tornionjoen yli Lappiin 2000-luvun alkupuolelta alkaen. Länsi-Lapin osalta tieto euroopanmajavien määristä on vielä vajavaista, mutta niiden levinneisyysalue on tarkentunut merkittävästi viime vuosien näytekeräysten myötä.

Luonnonvarakeskuksessa tehtyjen aiempien DNA-määritysten pohjalta voidaan todeta, että Kemijoen länsipuolella Rovaniemeltä etelään sekä Ounasjoen länsipuolella polskii pelkästään euroopanmajavia. Ounasjoen itäpuolelta on tehty vain yksittäisiä havaintoja euroopanmajavasta.

Löysitkö lastunäytteitä Lapista?

Keräys- ja postitusohjeet: www.luke.fi

Lue myös: Risuista syntyy näppärä suodatin! Majavien padot jarruttavat vesistöjen rehevöitymistä

Lue myös: Luontokuvaaja Heikki Kokkonen seurasi Moppe-majavan elämää 15 vuotta: ”Mopella oli poikue ja puoliso, jonka nimesin Mojovaksi”

Moppe ja Mojava majavat

Tässä Moppe polskii naaraskumppaninsa Mojovan kanssa. Mojovalla on häntä pystyssä. Mojova kuoli ennen Moppea, mutta Moppe löysi itselleen kahden vuoden kuluttua uuden naaraan. © HEIKKI KOKKONEN

X