Pienennä lintujen törmäämisriskiä – Nämä vinkit auttavat lintuja havaitsemaan ikkunalasit

Jaa artikkeliTilaa Seura
Haukkatarra suojaa lintuja
© istockphoto
Linnut eivät aina pysty mieltämään ikkunoista näkyvää maastoa peilikuvaksi, jolloin ne saattavat törmätä ikkunaan ja menehtyä.

Lintujen törmäämisriski on suurempi, jos ikkunoiden kautta näkee koko rakennuksen läpi niin, että maisema näyttää jatkuvan ikkunasta sisään katsottaessa. Vaikka lintu huomaisi optisen harhan, se ei suuren lentonopeuden tai huonon väistämiskyvyn ansiosta ehdi väistää ikkunaa.

Verhot ja haukkatarrat ikkunaan

Ikkunoiden heijastusta voi vähentää pitämällä ikkunassa vaaleita päiväverhoja tai sälekaihtimia myös valoisan aikana. Ikkunalaudoilla ei tulisi pitää isoja huonekasveja, sillä linnut saattavat yrittää laskeutua niiden oksille.

Ikkunoihin voi myös liimata niin sanottuja “haukkatarroja” eli petolinnun silhuettia muistuttavia kuvia, jotka havahduttavat linnut ajoissa huomaamaan ikkunat.

Myös ikkunoiden ulkopokien sisäpuolelle, yläreunasta alareunaan voi virittää pienillä neuloilla valkoisia puuvillalankoja noin kahdeksan senttimetrin välein. Näin langat eivät haittaa näkyvyyttä, ja ne on helppo poistaa ikkunoiden pesun ajaksi.

Kasvihuoneen ikkunoiden sisäpuolelle voi maalata vaaleita pystysuoria raitoja estämään lintujen törmäyksiä.

Lähde: BirdLife – Suomi Finland

X