Pokémon pesii aivoihin – Näköaivokuoren ”lokerot” liittyvät varhaislapsuuden kokemuksiin

Vauva kiinnittää jo varhain erityistä huomiota kasvoihin. Siksi aivojen ”kasvolokero” muodostuu ihmisillä samoihin kohtiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vauva kiinnittää jo varhain erityistä huomiota kasvoihin. Siksi aivojen ”kasvolokero” muodostuu ihmisillä samoihin kohtiin.
Teksti: Jani Kaaro

Kun kaksi ihmistä katsoo kuvia kasvoista, heidän näköaivokuorellaan aktivoituu yleensä sama alue. Sen sijaan jos samat kaksi ihmistä katsoo kuvia junista, laivoista tai undulaateista, on todennäköistä, että aivoissa aktivoituva alue on eri.

Ilmiö selittyy sillä, että vauva kiinnittää jo varhain erityistä huomiota kasvoihin. Siksi aivojen ”kasvolokero” muodostuu ihmisillä samoihin kohtiin. Junat ja undulaatit sen sijaan eivät kiinnitä vauvan huomiota samalla intensiteetillä kuin kasvot, minkä lisäksi näemme niitä harvemmin ja eri aikoina.

Nyt tutkijat ovat löytäneet kasvojen lisäksi toisenkin asian, jolla on aivoissa oma lokero: Pokémon-hahmot. Tämä tosin riippuu siitä, onko ihminen katsonut tai pelannut Pokémon -pelejä lapsuudessaan.

Stanfordin yliopiston tutkimuksessa oli mukana yksitoista aikuista, jotka olivat lapsena olleet hulluina Pokémoniin. Vertailuryhmässä oli kymmenkunta aikuista, jotka eivät olleet olleet kiinnostuneet Pokémonista.

Aikuisille näytettiin kuvia Pokémon -hahmoista sekä neutraaleista esineistä, kuten käytävistä tai sarjakuvalehdistä. Tulokset osoittivat, että lapsuudessa Pokémonia harrastaneilla Pokémon -hahmot aktivoivat saman lokeron näköäaivokuorella, mutta vertailuryhmällä ei.

Joillekin kohteille omistetut ”lokerot” aivoissa liittyvät siis varhaislapsuuden kokemuksiin.

X