Supersalmonella nostaa päätään Afrikassa – Kanta on vastustuskykyinen kaikille antibiooteille

Tutkijat ovat huolestuneita Saharan eteläpuolisessa Afrikassa jylläävästä salmonellasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijat ovat huolestuneita Saharan eteläpuolisessa Afrikassa jylläävästä salmonellasta.
Teksti: Jani Kaaro

Toisin kuin muualta maailmasta löytyvä salmonella, uusi afrikkalainen salmonella ei aiheuta vatsatautia. Se pyrkii ihmisen verenkiertoon ja aiheuttaa hengenvaarallisen verenmyrkytyksen.

Suurimmassa vaarassa pienet lapset

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa salmonellan aiheuttamiin veri-infektioihin kuolee vuosittain jo 400 000 ihmistä. Suurimmassa vaarassa ovat alle viisivuotiaat lapset.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat lisäävät salmonellaan kohdistuvaa huolta: uusi kanta on vastustuskykyinen käytännössä kaikille antibiooteille.

Veri-infektioita aiheuttava ST313

Afrikassa veri-infektioita aiheuttava kanta on tunnettu jo pidempään ja siitä käytetään nimitystä ST313. Kannan on tähän mennessä tiedetty olevan vastustuskykyinen monille eri antibiooteille, mutta osa vielä puree bakteeriin.

Huonot uutiset tulivat uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa selvitettiin ST313 -kannan tilannetta Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tulokset osoittivat, että ST313-kanta on jakautunut kahtia, ja uusi kanta on vieläkin vastustuskykyisempi antibiooteille kuin alkuperäinen.

Vastaavaa vastustuskykyä ei ole koskaan aiemmin havaittu salmonellalla.

Erikoistunut veren patogeeniksi

Veri-infektioita aiheuttavan salmonellan geneettinen analyysi viittaa siihen, että ST313 on siirtymässä tai jo siirtynyt pois ruoansulatuskanavaa infektoivasta ”elämäntyylistä” ja erikoistumassa veren patogeeniksi.

Miksi näin on, ei tiedetä, mutta olosuhteet tällaiselle siirtymälle ovat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa otolliset.

Normaalisti immuunijärjestelmä tuhoaa nopeasti vereen siirtyneet taudinaiheuttajat, mutta köyhässä Afrikassa on valtavasti ihmisiä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt HIV:n, malarian tai aliravitsemuksen vuoksi.

Tutkijat ennakoivat, että vastustuskyky Afrikassa leviää vauhdikkaasti. Tämä johtuu siitä, että kaikki vastustuskykyä aiheuttavat geenit sijaitsevat samassa plasmidissa. Sen kautta vastustuskyky siirtyy nopeasti  bakteerilta toiselle.

X