Jopas on löydös! Täysin luonnollinen hyttysmyrkky löytyy aineesta, joka perustuu bakteereihin

Jaa kaverilleTilaa Seura
hyttysmyrkky
© istockphoto
Uudella löydöllä on vielä matkaa markkinoille, mutta koska se on peräisin bakteereista, sitä voidaan pitää luonnontuotteena.

Hyttysiä karkottavia tuotteita on monenlaisia, mutta vaikuttavia aineita vähän. Siksi laboratorioissa ympäri maailman on koetettu kehittää uusia kemikaaleja, jotka olisivat sekä tehokkaita että ihmiselle turvallisia.

Tulokset ovat olleet turhauttavia. Nyt yhdysvaltalaiset tutkijat kuitenkin raportoivat täysin uudenlaisesta löydöstä – hyttysiä karkottavasta aineesta, joka perustuu bakteereihin.

Ratkaisu löytyi matojen bakteereista

Tutkijoiden löytämät kemikaalit tulevat paikasta, josta harva olisi hoksannut niitä keksiä: bakteereista, jotka elävät madoissa. Xenorhabdus-ryhmän bakteerit elävät symbioottisesti sukkulamatojen sisällä, mutta vain sellaisten sukkulamatojen, jotka itse elävät hyönteisten sisällä.

Bakteerit auttavat sukkulamatoja infektoimaan hyönteisiä, mutta vielä ei tiedetä miten. Tiedetään vain, että jos sukkulamadolla ei ole bakteereja, se ei kykene puuhaan.

Bakteereilta saatava vetoapu hyönteisten infektoimisessa perustuu niiden erittämiin kemikaaleihin. Tutkijat tekivät bakteereista uutetta, jolla he käsittelivät hyttysten ruokalähdettä.

Kokeet osoittivat, että bakteeriuutos karkotti hyttysiä vähintään yhtä tehokkaasti kuin markkinoilla olevat aineet. Kokeita tehtiin kolmella eri hyttyslajilla ja uutos karkotti kaikkia. Tutkijat uskovat, että bakteerien erittämistä aineista karkottava vaikutus perustuu kemikaalien ryhmään nimeltä flabklaviniit.

Hyttyset levittävät vaarallisia tauteja

Uusilla hyttyskarkotteilla on kysyntää, ei vain hyttysten aiheuttaman kiusan vuoksi, vaan siksi, että monissa maissa ne levittävät vaarallisia tauteja. Uudella löydöllä on vielä matkaa markkinoille, mutta koska se on peräisin bakteereista, sitä voidaan pitää luonnontuotteena.

Ainakin se on osoitus siitä, että uudet karkotteet voivat löytyä epätavallisesta paikasta.

X