Tyttö vai poika? Tutkijat löysivät menetelmän hidastaa X-kromosomia kantavien siittiöiden liikettä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tutkijat löysivät menetelmän hidastaa X-kromosomia kantavien siittiöiden liikettä
© istockphoto
Yllättävä kromosomeja koskeva löytö voi tarjota helpon tien valita jälkeläisen sukupuoli.

Siittiöt eivät ole tyttöjä tai poikia, mutta osa niistä kantaa X-kromosomia ja osa Y-kromosomia. Kun ensinmainittu hedelmöittää munasolun, kehittyvä lapsi on tyttö, kun jälkimmäinen, lapsesta tulee poika.

Japanilaiset tutkijat ovat nyt keksineet, että X-kromosomia kantavien siittiöiden liikettä voi hidastaa tietyillä kemikaaleilla, jolloin tytöt jäävät jälkeen ja pojat pääsevät perille nopeammin.

Laboratoriossa kemikaalin avulla olisi helppo erottaa tytöiksi ja pojiksi kehittyvät siittiöt toisistaan. Menetelmää voisi soveltaa myös kotiloloissa esimerkiksi geelillä, joka lisäisi poikaraskauden mahdollisuutta.

Bioeetikot ovat huolissaan menetelmän mahdollisista vaikutuksista etenkin kulttuureissa, joissa pojat laitetaan tyttöjen edelle.

Toimii jo eläimillä

Menetelmää ei ole toistaiseksi kokeiltu ihmisillä, mutta tuoreessa tutkimuksessa se toimi hiirellä. Kun tutkijat käsittelivät hiiren siittiöitä kemikaalilla ja valitsivat nopeimmat uimarit, 90 prosentista kehittyi koiraita. Kun munasolut hedelmöitettiin hitaimmilla uimareilla, 81 prosenttia oli naaraita.

Menetelmää ei kuitenkaan kehitetä ihmisille, vaan tuotantoeläimille. Tuotantoeläinten kasvatuksessa tarvitaan usein paljon toista sukupuolta – kuten kananmunien tai maidon tuotannossa – ja vähemmän toista.

Näin vähemmän tarvittu sukupuoli voitaisiin poistaa jo ennen hedelmöitystä eikä niitä tarvitsisi tappaa, kuten tehdään esimerkiksi kukonpojille. Se olisi yksi eettinen ongelma vähemmän tuotantoeläinten kasvatuksessa.

Menetelmää on kokeiltu jo myös nautaan ja sikaan, ja se toimii niillä. Tutkijat uskovat, että se toimisi ihmisilläkin.

X