Tutkimus: Tyypin 2 diabetes yhdistää yllättävän usein koiran ja sen omistajan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tulokset osoittivat selvän yhteyden koiran ja ihmisen diabeteksen välillä.
Tulokset osoittivat selvän yhteyden koiran ja ihmisen diabeteksen välillä. © iStockphoto
Tutkijat selvittivät, kuinka monella lemmikinomistajalla oli diagnosoitu tyypin 2 diabetes, ja oliko myös heidän lemmikillään sama sairaus.

Jos koirallasi on tyypin 2 diabetes, sinulla voi olla se myös. Sen sijaan kissan diabeteksella ei ole yhteyttä omistajansa todennäköisyyteen sairastua diabetekseen. Nämä tiedot selviävät julkaistusta ruotsalaistutkimuksesta.

Tutkimuksessa oli mukana noin 175 000 koiranomistajaa ja lähes 90 000 kissanomistajaa.

Kun koiralla 2 diabetes, omistajan todennäköisyys sairastua kasvoi 40 prosenttia

Tulokset osoittivat selvän yhteyden koiran ja ihmisen diabeteksen välillä. Jos koiralla oli diabetes, myös todennäköisyys omistajan diabetekseen kasvoi 40 prosenttia verrattuna koiranomistajiin, joiden koiralla ei ollut diabetesta.

Tutkijoilla ei ollut tietoa koiranomistajien terveystavoista, joten yhteyttä voi vain arvailla. Eräs syy voi olla koiran ja omistajan yhteiset elintavat.

Koiran ja omistajan elintavat ratkaisevat riskin sairastua

Jos omistaja ei välitä omasta ravitsemuksestaan, hän ei ehkä välitä koirankaan ravitsemuksesta. Omistaja voi myös ulkoiluttaa koiraa laiskasti, mikä lisää sekä omistajan että koiran diabetesriskiä. Koska kissan ja omistajan elintavat harvoin ovat yhteneväiset, heillä ei ole yhteisiä diabeteksen riskitekijöitäkään.

Yhteys ei kuitenkaan välttämättä ole näin suoraviivainen. Koirien diabetesriskiin vaikuttaa myös ikä ja onko se leikattu. Jotkut rodut myös sairastuvat diabetekseen muita rotuja useammin. Koska eri maissa suositaan eri koirarotuja, tutkimuksen tulokset eivät välttämättä ole yleistettävissä kaikkialle.

Lue myös: Jutta-beagle oli koe-eläin, joka sopeutui nenätyön avulla kotikoiraksi – Mari-omistaja iloitsee: ”Meidän tynnyrissä kasvaneesta tytöstä tuli oman elämänsä sankari”

Jutta-beagle on entinen koe-eläin. Nyt se viettää jo eläkepäiviään kunnioitetavassa 14 vuoden iässä.

Jutta-beagle on entinen koe-eläin. Nyt se viettää jo eläkepäiviään kunnioitetavassa 14 vuoden iässä. © Mari Rusasen kotialbumi

X