Yksi ainoa kissa tuhosi uhatun lintulajin pesimäpopulaation – Tiiran häviäminen oli kova isku paikallisille

Jaa artikkeliTilaa Seura
Valkoinen koditon kissa sai koko lintupopulaation häviämään.
© iStock
Mitkään suojelutoimenpiteet eivät suojelleet harvinaista tiiralajia valkoiselta kulkukissalta, joka yksinään hääti koko pesimäpopulaation.

Mandurah on kaunis rannikkokaupunki Länsi-Australiassa. Se on tunnettu rikkaasta lintulajistostaan, minkä vuoksi alueelle on perustettu lintujensuojelualue.

Tiiran häviäminen oli kova isku paikallisille. Australianpikkutiira on harvinainen ja uhattu laji, joka oli vasta ilmestynyt alueelle.

Kun parisataa tiiraa alkoi pesiä alueella, se oli kaupunkilaisille suuri ilonaihe. Ennen kuin kissa ilmestyi kuvioihin, tutkijat olivat laskeneet linnustonsuojelualueelta 111 pesää.

Populaatiossa oli kaikkiaan 220 tiirayksilöä.

Valkoinen kissa pyydysti lintuja

Ensimmäiset merkit siitä, että tiirayhteiskunnassa on jotain pielessä, saatiin marraskuussa 2018.

Alueella nähtiin valkoinen kissa, ja pian sen jälkeen löydettiin ensimmäiset kuolleet tiirat. Muutaman päivän aikana tutkijat löysivät kuusi puoliksi syötyä aikuista tiiraa.

Lisäksi kissan katsotaan aiheuttaneen suoraan 40 pesäpoikasen kuoleman.

Tiirat hylkäsivät pesimäpaikan

Samalla kun kuolleiden tiirojen määrä lisääntyi, lintujen käyttäytyminen muuttui. Ne eivät enää puolustaneet pesiään variksia tai muita pesärosvoja vastaan, mikä edelleen vähensi tiirojen lisääntymismenestystä.

Lopulta ne hylkäsivät pesimäpaikan kokonaan.

Vapaaehtoiset partioivat ja yrittivät häätää kissaa

Tutkijat ja paikalliset koettivat auttaa tiiroja parhaansa mukaan.

Tiirojen tärkeydestä kaupunkilaisille kertonee jotakin se, että vapaaehtoisia ei  ollut vaikea löytää. He järjestivät partioita, jotka ajoivat kissan pois alueelta, mutta tämä oli loputonta hyödytöntä.

Lähes aina kun valkoisesta kissasta tehtiin näköhavainto, alueelta löytyi kuollut tiira.

Leikattu kulkukissa tehokas saalistaja

Noin kuukauden kuluttua kissa saatiin kiinni ja kaupunki lopetti sen. Tutkimuksissa havaittiin, että se oli leikattu. Tämä on hankala uutinen kissojen ystäville, jotka ovat kampanjoineet sen puolesta, että lopettamisen sijasta kulkukissat pitäisi leikata.

Australiassa on parhaillaan käynnissä kampanja yli kahden miljoonan kodittoman kissan poistamiseksi ja keskustelu on erittäin polarisoitunutta kissanystävien ja linnuston puolustajien välillä. Mandurahin tapaus ainakin osoittaa, että leikatut kissat voivat olla tehokkaita saalistajia.

Yhden ainoan kissan aiheuttamasta riesasta on raportoitu myös kuubalaisessa tiedesarjassa. Siinä kissa tappoi neljänä perättäisenä yönä 46 kanaa paikallisen maanviljelijän farmilla.

X