Ystävyyden luonnonsuojelualue jatkuu Kuhmosta Kostamukseen – Kahden maan puistopari täyttää jo 30 vuotta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ystävyyden luonnonsuojelualue perustettiin Suomen ja Venäjän rajalle vuonna 1990.
Ystävyyden luonnonsuojelualue perustettiin Suomen ja Venäjän rajalle vuonna 1990. © Ari Meriruoko
Ystävyyden luonnonsuojelualue muodostuu Kuhmossa ja Suomussalmella sijaitsevasta Ystävyyden puistosta sekä itärajan toisella puolelle perustetusta, 47 500 hehtaarin laajuisesta Kostamuksen luonnonpuistosta.

Vuonna 1990 perustettu Ystävyyden luonnonsuojelualue on ensimmäinen Suomen ja Venäjän rajan yli toimiva puistopari, jossa tutkitaan rajaseudun luontoa ja kerätään tietoa luonnosta ja retkeilymahdollisuuksista kahden valtion yhteistyönä.

Ystävyyden luonnonsuojelualueen perustaminen käynnistyi, kun Neuvostoliiton alueelta siirtyi aikanaan metsäpeuroja laiduntamaan ja vasomaan Kuhmon Elimyssalon rauhalliselle erämaa-alueelle.

Vuosikymmeniksi maastamme kadonneen suurnisäkkään paluu Suomeen synnytti ajatuksen suomalais-venäläisestä luonnontutkimuksesta ja -seurannasta.

Luonnonsuojelualue Kuhmon ja Kostamuksen maisemissa.

Luonnonsuojelualue Kuhmon ja Kostamuksen maisemissa. © iStock

Ystävyyden luonnonsuojelualue vie Venäjälle Kuhmon Vartiuksesta

Suomen puolen Ystävyyden puistoon kuuluu Elimyssalon luonnonsuojelualueen lisäksi neljä muuta luontokohdetta, joiden yhteen laskettu pinta-ala on noin 29 000 hehtaaria.

”Retkeily Ystävyyden luonnonsuojelualueen Kostamuksen luonnonpuistossa edellyttää rajan ylitystä viralliselta rajanylityspaikalta, joista lähin on Kuhmon Vartius, kertoo erikoissuunnittelija Eeva Pulkkinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Lisätietoja Ystävyyden luonnonsuojelualueesta: www.luontoon.fi/ystavyydenpuisto

Lue myös: Maastopyöräilijät rälläsivät reittien ulkopuolella Urho Kekkosen kansallispuistossa – Tunturiluonto ei kestä luonnonsuojelurikkomuksia

X