Koe Kouvolaa ympäröivä upea luonto – Vieraile ja virkisty nyt Repoveden kansallispuistossa ja muissa seudun luontokohteissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Repoveden kansallispuisto sopii monen tasoisille retkeilijöille.
© iStock
Retkeilystä pitävä lomailija suuntaa Kymenlaakson kauneimmille luontopoluille.

Kymenlaaksossa luonto kohtaa kulttuurin. Kouvolan alueella on useita luonnonsuojelualueita pienistä lähikohteista Kaakkois-Suomen suurimpaan suojelualueeseen Repoveden kansallispuistoon.

Parhaat luontokohteet Kouvolassa

Vieraile ainakin näissä kohteissa päiväretken muodossa tai yövy varauskodassa, laavuilla tai telttaillen.

1. Heisanharjun luonnonsuojelu- ja virkistysalueen kapeita vesistöjä puhkovat harjut ja lammet

Heisanharjun luonnonsuojelu- ja virkistysalue sopii retkikohteena niin patikoijalle, kalastajalle kuin maastopyöräilijällekin. Kelesjärvi, Iso Luotojärvi, Heisanjärvi ja Vähä Luotojärvi sekä näiden välistä kohoavat pitkittäisharjut muodostavat Heisanharjun ulkoilualueen.

Kaivosta saa juomakelpoista vettä, laiturilta voi pulahtaa uimaan ja varauskodassa voi yöpyä ympäri vuoden. Kohde sopii myös lapsiperheille. Alueella voi ainakin kuulla, mutta myös nähdä monia upeita luonnoneläimiä ja lintuja, kuten metsoja, teeriä ja kuikkia.

Auringonlaskun aikaan Heisanharjun luonnonsuojelu- ja virkistysalueella.

Heisanharjun maisemat taukopaikan laiturilta ovat auringonlaskun aikaan maalaukselliset. © Alisa Kaukio

2. Repoveden kansallispuistosta erilaisia retkeilyelämyksiä

Kauniissa maisemissa taittuvat niin muutaman kilometrin päiväretket kuin useamman yön luontoelämykset. Järvien ja lampien keskeltä kohoavat jylhät kalliot, joilta maisemat ovat omaa luokkaansa.

Repoveden kansallispuisto tarjoaa haasteita myös kiipeilijöille, sillä Olhavanvuori on Suomen paras kalliokiipeilykohde. Aktiviteettimahdollisuuksia löytyy ympäri vuoden melonnasta marjastukseen ja sienestykseen. Sopivia reittejä löytyy myös liikuntaesteisille.

Järvimaisemien keskeltä löytyy myös suosittuja mökkeilypaikkoja. Kannattaa siis tarkistaa myös, josko löytäisi vapaan vuokramökin kesän parhaille viikoille.

Repoveden kansallispuiston jylhät kalliot ihastuttavat.

Repoveden kansallispuistossa kohoavat jylhät kalliot. © Alisa Kaukio

3. Pyörähdä ostosreissun ohessa Niivermäen luonnonsuojelualueella

Niivermäen luonnonsuojelualue sijaitsee kivenheiton päässä Kauppakeskus Veturista. Mäen päälle päästyään kannattaa kiivetä lintutorniin ihailemaan maisemia, jos uskaltaa.

Luonnonsuojelualuetta kiertää myös pururata, jolle pääsee luontopolun kautta.

4. Arboretum Mustilassa voi ihastella kukkivia alppiruusuja

Elimäellä sijaitseva Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto, jonka ensimmäiset istutukset tehtiin jo vuonna 1902. Mustila tunnetaan erityisesti eksoottisista havupuumetsiköistään.

Mustilan sadat alppiruusut ja atsaleat kukkivat erityisesti kesäkuussa, mutta jotkin lajit vielä heinäkuussakin. Arboretumista voi myös ostaa kylmääkin kestävien puiden ja pensaiden siemeniä ja pikkutaimia.

Havupuut ovat iso osa Arboretum Mustilan puulajistoa.

© Jussi Hellsten / Kouvola Innovation Oy

X