Jesse Puljujärvessä loksahtavat kaikki superhyökkääjän ominaisuudet kohdalleen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jesse Puljujärvi teki alle 18-vuotiaiden MM-finaalissa kypärätempun ja johti Pikkuleijonat 6–1-voittoon Ruotsista. © Minas Panagiotakis, iihf/LK
Jesse Puljujärvestä, 17, tuli kaikkien aikojen kolmas jääkiekkoilija, joka on voittanut samalla kaudella sekä alle 18- että 20-vuotiaiden MM-kultaa.

Himoharjoittelijan hyvät geenit

”Olen ennen kaikkea himoharjoittelija”, SM-liigassa Kärppien laitahyökkääjänä 16-vuotiaasta lähtien viilettänyt Jesse Puljujärvi on luonnehtinut itse tärkeimmäksi ominaisuudekseen. Myös superhyökkääjän geenit ovat kohdallaan: Jessen äiti Tuula oli 1980–90-luvulla SM-tason kilpahiihtäjä.

190-senttinen ja 90-kiloinen Puljujärvi oli jo kauden alkaessa yksi seurajoukkueensa kovakuntoisimmista pelaajista. Kärppien fysiikkavalmentaja Samppa Jaakola kehui varsinkin Jessen maksimaalista hapenottokykyä ja poikkeuksellisen hyvää kehonhallintaa. ”Hän luistelee hyvin ja jaksaa tehdä paljon töitä. Iso jätkä ja hyvä asenne ovat hyvä yhdistelmä”, 20-vuotiaat MM-kultaan luotsannut Jukka Jalonen puolestaan luonnehti Puljujärveä.

”Jessellä on uskomattomat kädet ja tarpeeksi nopeutta”, summasi Detroit Red Wingsin kykyjenetsijöiden Euroopan-pomo Håkan Andersson.

Ainutlaatuinen pelikäsitys

”Hänen pelikäsityksensä, pelinlukutaitonsa ja taito käsitellä kiekkoa ovat huippuluokkaa. Lisäksi Jesse pystyy yhdellä yhtä vastaan -tilanteissa ottamaan ulottuvuudestaan kaiken irti”, NHL:n Euroopan-toimiston johtaja ja kykyjenetsijä Göran Stubb ihasteli jo 20-vuotiaiden MM-turnauksessa vuodenvaihteessa.

Intohimo maalintekoon

Puljujärvi pitää Teemu Selännettä esikuvanaan. ”Teemu halusi aina ajaa maalille, luoda tilanteita ja tehdä maalin. Yritän aina tehdä saman”, Puljujärvi kertoi NHL.comille.

MM-finaalissa Jesse pelasi toinen ranne puudutettuna. Se ei tahtia hidastanut. ”Se oli Jesseltä epätodellinen esitys”, Pikkuleijonien päävalmentaja Jussi Ahokas kuvaili tähtihyökkääjänsä kypärätemppua.

Jesse ilmoitti Jari-isälleen jo 10-vuotiaana tähtäävänsä NHL:ään, ja 13-vuotiaana hän muutti kotoaan Torniosta yksin Ouluun päästäkseen Kärppiin. Kahlattuaan yläasteen läpi keskiarvolla 7,6 hän heitti oppikirjat lopullisesti nurkkaan ja keskittyi vain jääkiekkoon. Päättäväisyys on tuonut tähän mennessä jo kaksi MM-kultaa.

X