Leena Meri valehtelee selitellessään Musta Barbaari -möläytystään

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kansanedustaja Leena Meri (ps). Kuva: Eduskunta.

Kansanedustaja Leena Meri (ps). Kuva: Eduskunta.Kansanedustaja kohdisti viestinsä rap-artistille ja hänen perheelleen, vaikka muuta väittää.

Perussuomalainen kansanedustaja Leena Meri kommentoi eilen Facebook-sivullaan Iltasanomien uutista, jossa kerrottiin muun muassa rap-artistina tunnetun Mustan Barbaarin sunnuntaisesta Facebook-päivityksestä, jonka mukaan artistin äiti ja sisko olivat tulleet siviilipukuisten poliisien nöyryyttämiksi.

– Minä ihmettelen että näin kovaa haloota ei tule kun suomalainen joutuu elämässään taistelemaan selviytyäkseen mutta annas olla kun on maahanmuuttaja niin ihan kamalaa on. Jos Suomessa on niin paha olla niin aina voi palata kotimaahansa nauttimaan niistä perusoikeuksista ja sosiaalisesta hyvinvoinnista, Meri kirjoitti oman päivityksensä kommenteissa.

Tästä nousi sosiaalisessa mediassa kohu, ja myös perinteinen media tarttui aiheeseen. Leena Meri väitti Uuden Suomen haastattelussa, että hän suuntasi kommenttinsa yleisesti maahanmuuttajille.

Ainakaan kommentin jälkimmäisen puoliskon osalta tämä ei pidä paikkaansa. Leena Meri nimittäin esitti saman kehotuksen kotimaahan palaamisesta liki samassa muodossa myös vastatessaan nimenomaan Nikandereiden tapausta koskeneeseen kommenttiin.

Leena Meri kohdisti kommenttinsa nimenomaisesti Mustan Barbaarin perheeseen.

Mustan Barbaarin oikea nimi on James Nikander. Hän on syntynyt vuonna 1990 Turussa. Hänen äitinsä on tansanialaislähtöinen.

Leena Meren kommentointia on hankala selittää millään muulla kuin rasismilla. Hän myöntää Uuden Suomen haastattelussa, että ei tunne Mustan Barbaarin taustoja ja että artisti ei ollut hänelle entuudestaan tuttu. Juuri muuta järkevää selitystä ei jää kuin se, että Meri tekee pelkästään tummaihoisen artistin ulkonäön perusteella päätelmän, että hän ja hänen perheenjäsenensäkin ovat ulkomaalaisia.

Tuo on aika selkeä juttu. Vaikeampi on keksiä selitystä sille, miksi ihmeessä kansanedustaja menee valehtelemaan toimittajalle asiaa, jonka pystyy toteamaan perättömäksi siinä samassa paikassa, missä se haastattelun aiheenakin ollut heitto on.

Leena Meri valehtelee yrittäessään selitellä vahvasti rasismilta löyhkäävää möläytystään.

Päivitys 12.7.2016 klo 15.40
Leena Meri kokeilee uutta selitystä Iltalehden haastattelussa. Tällä kertaa kansanedustaja yrittää pistää koko homman huumorin piikkiin. Hän myös väittää, ettei ollut lukenut jakamaansa uutista kovin tarkasti ja ettei tiennyt Mustan Barbaarin oikean sukunimen olevan Nikander. Tämä selitys saa itse asiassa koko möläyttelyn kuulostamaan vielä pahemmalta, kun ottaa huomioon, mitä muita mahdollisia mielleyhtymiä Nikanderista saattaa tulla, ellei pidä sitä keskustelun aiheena olevien henkilöiden nimenä.

Mikäli kansanedustaja todella pitää huvittavana sitä, että ulkomaalaisten (tai edes Leena Meren mielestä siltä näyttävien) keskuudessa heihin kohdistuvaa viranomaistoimintaa kritisoidaan, voi hänen huumorintajuaan pitää jokseenkin arveluttavana. Suomi on monessa suhteessa maailman parhaita maita, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö meillä olisi petrattavaa. Kansanedustaja jos kuka on sellaisessa asemassa, jossa viranomaistoimintaan kohdistuvaan kritiikkiin soisi suhtauduttavan hyvin vakavasti.

Ja neuvona kansanedustajalle voisi sanoa, että jos tulee möläytelleeksi, on viisainta myöntää virheensä eikä tahallaan pitkittää piinaa valheilla ja ontuvilla selityksillä. Reipas anteeksipyyntö ja erehtyväisyytensä myöntäminen on paras keino päästä eroon kiusallisesta julkisuudesta.

Päivitys 13.7.2016
Tarkempi vilkaisu osoittaa Leena Meren uudemmankin selittelyn varsin ontuvaksi. Vitsiä ja asiayhteydestä irrotettua? Katso koko kohukommentteja edeltänyt keskustelu Isän pikajunan katsauksesta, jossa pureudutaan kansanedustajan tuoreempaan selittely-yritykseen.

* * *

Pyysin hiljattain lukijavinkkejä perussuomalaisten rasismista. Tarkoituksenani on selvittää, pitävätkö puheet puolueen rasistisuudesta paikkaansa vai onko kyse yksittäisten mediakohujen perusteella syntyneestä väärästä mielikuvasta.

Olen saanut vinkkejä kirjaimellisesti sadoista lausahduksista ja kirjoituksista. Niiden tarkastamisessa menee kauan. Tarkastettavan materiaalin suuren määrän lisäksi aikaa kuluu sen vuoksi, että ei sellaista tavaraa jaksa kovin pitkään yhdellä kertaa lukea.

Kiitän vinkeistä. Lisääkin saa lähettää Isän pikajunan Facebook-sivun asiaan liittyvään keskusteluun, Twitterissä hashtagilla #psrasismi tai sähköpostitse osoitteeseen isanpikajuna [ a t ] gmail.com.

Tätä Leena Meren tapausta ei tarvitse enää erikseen raportoida.

Leena Meren kuva: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Naurattaako tämä sinua, Leena Meri? (13.7.2016)

Onko perussuomalaiset rasistinen puolue? Kerro havainnoistasi! (23.5.2016)

Aiheesta internetissä:

Mustan Barbaarin Facebook-päivitys (10.7.2016)

Leena Meren Facebook-päivitys (11.7.2016)

Uusi Suomi: Kansanedustajan vastaus Musta Barbaari -poliisikohuun: ”Aina voi palata kotimaahansa” (11.7.2016)

Iltalehti: Kansanedustaja selittää kohukommenttiaan Mustan Barbaarin perheen tapauksesta: ”Vitsailua” (12.7.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X