Kuninkaallinen vuosi 2024 - tätä kaikkea on luvassa

Kuninkaallinen vuosi 2024 ei ole yhtä tapahtumarikas kuin edeltäjänsä, mutta ihan tyhjältä kalenteri ei kuitenkaan näytä, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tänä vuonna katseet kiinnittyvät erityisesti Tanskaan, kun yleisö seuraa uuden kuningasparin ensimmäistä vuotta vallassa.

Kuninkaallinen vuosi 2024 ei ole yhtä tapahtumarikas kuin edeltäjänsä, mutta ihan tyhjältä kalenteri ei kuitenkaan näytä, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Vuosina 2022 ja 2023 Euroopassa oli suuria kuninkaallisia tapahtumia suorastaan ruuhkaksi asti: kruunajaiset, pitkien valtakausien juhlavuosia, useita 18-vuotisjuhlia sekä muutamat isot häät, hautajaiset ja syntymäpäivät. Kuninkaallinen vuosi 2024 puolestaan on jäämässä huomattavasti hiljaisemmaksi.

Ihan tyhjältä kalenteri ei kuitenkaan näytä, sillä joitain merkkihetkiä on luvassa. Lisäksi kokemus on opettanut, että joka vuoteen mahtuu yllättäviä käänteitä, joita ei osattu ennakkoon odottaa.

Kuninkaallinen vuosi 2024 – tältä kalenteri näyttää

Vuoden ensimmäisten viikkojen suuri uutisaihe on tietysti Tanskan vallanvaihto. Kuningatar Margareeta luopuu kruunustaan jo muutaman päivän päästä, sunnuntaina 14. tammikuuta.

Juhlallisuudet ovat suhteellisen vaatimattomat, mutta hallitsijapariksi nousevan kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn ensimmäistä vuotta valtaistuimella tullaan seuraamaan tiiviisti mediassa.

Luxemburgin perintösuurherttuatar Stéphanie täyttää helmikuussa 40 vuotta, ja maaliskuussa 60-vuotispäiväänsä juhlii Edinburghin herttua prinssi Edward. Huhtikuussa Tanskan prinsessa Benedikte puolestaan viettää 80-vuotispäiväänsä.

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa ovat vauvaonnen ympäröimiä. Heidän toinen poikansa prinssi Félix sai juuri viime viikolla kolmannen lapsensa, ja keväällä heidän ainoa tyttärensä prinsessa Alexandra saa esikoisensa. Alexandran vauva on suurherttuaparin kahdeksas lapsenlapsi.

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa tapaamassa uusinta lastenlastaan tammikuussa. Suvun seuraava vauva syntyy keväällä. © Suurherttuaperheen yksityinen kokoelma

Toukokuussa Tanskan uusi kuningaspari ja Espanjan kuningaspari juhlivat tahoillaan 20-vuotishääpäiviään. Britanniassa Edinburghin herttuapari puolestaan viettää 25-vuotishääpäiväänsä kesäkuussa.

Espanjassa kuningas Felipellä tulee kesällä täyteen 10 vuotta hallitsijana. Suuria juhlallisuuksia ei liene luvassa, mutta jotain ohjelmaa tai erityisiä mediaesiintymisiä saatetaan nähdä.

Loppukesästä Norjan prinsessa Märtha Louise menee viimein naimisiin shamaaninsa kanssa. Pari on ollut kihloissa vuodesta 2022.

Lue myös: Prinsessa Märtha Louise luopuu edustustehtävistä, mutta riittääkö sekään vaimentamaan kritiikkiä?

Syyskuussa Sussexin herttua prinssi Harry täyttää 40 vuotta, ja joulukuussa saman virstanpylvään saavuttaa Ruotsin prinsessa Sofia.

Joulukuussa Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde viettävät 25-vuotishääpäiväänsä, ja Monacon ruhtinasparin kaksoset perintöruhtinas Jacques ja prinsessa Gabriella täyttävät 10 vuotta.

Tulossa valtiovierailujen vuosi?

Kuninkaallinen vuosi 2024 saattaa hyvin muodostua kiinnostavien valtiovierailujen vuodeksi. Suomen seuraava presidentti tapaa Ruotsin kuninkaalliset todennäköisesti jo kevään aikana. Jos vanha kaava pitää edelleen paikkansa, syksyllä vuorossa on Norja.

Tanskan uusi kuningasparikin saattaa ehtiä vierailla jo Ruotsissa tai Norjassa. Pohjoismaissa uudet valtionpäät tyypillisesti tekevät ensimmäiset vierailunsa naapurimaihin.

Erityinen valtiovierailu on suunnitteilla myös Alankomaissa, kun kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima isännöivät huhtikuussa Espanjan kuningas Felipeä ja kuningatar Letiziaa.

Luvassa on siis loppujen lopuksi ihan mukavasti ohjelmaa!

Lue myös: Kuninkaalliset iltapuvut ja tiarat: Alankomaiden ja Espanjan kuningattaret säihkyivät jättimäisissä timanttitiaroissa

X