Kissakahvila Purnauskis tarjoaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kokemuksen - Karvatassut houkuttelevat kissaihmisiä vieraikseen valtakuntaansa

Kissakahvila Purnauskiksessa pääsee nauttimaan kissojen pörröisestä seurasta. Kissojen valtakunnassa voi halutessaan yöpyä. Vastaavaa kokemusta ei tarjoa mikään paikka maailmassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kissojen yöllisiä touhuja kahvilassa seurataan kameravalvonnan avulla. Välillä touhut ovat vallan villejä. Pyry, toinen kahvilassa olleista bengaleista, tiputti höyhenillä koristellun kattovalaisimen. Päivisin hänestäkin löytyy rauhallinen puolensa.

Kissakahvila Purnauskiksessa pääsee nauttimaan kissojen pörröisestä seurasta. Kissojen valtakunnassa voi halutessaan yöpyä. Vastaavaa kokemusta ei tarjoa mikään paikka maailmassa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Pippuri

”Jaahas, Vaahtokarkki lähti vintage-ostoksille. Odottakaapas hetki siinä, niin käyn hakemassa sen takaisin kahvilan puolelle”, Tiina Aaltonen sanoo.

Uudet asiakkaat on juuri päästetty sisälle tamperelaiseen kissakahvila Purnauskikseen. Yksi kissoista luikahti viereiseen vintage-liikkeeseen edellisten asiakkaiden samalla poistuessa kahvilasta.

Pian Purnauskiksen omistaja palaa pörreän, valkokarvaisen, kissan kanssa takaisin kahvilan puolelle.

On heinäkuun alku, ja kahvilan vilkkain sesonki. Kaikki kahvilan pöydät ovat täynnä. Tässä kahvilassa ei silti tarvitse pönöttää kahvikupin ja herkkujen ääressä. Täällä pääsee silittämään ja leikittämään kahvilassa asuvia kissoja.

”Pitää silti muistaa, että ihmiset ovat kissoja varten, eikä toisin päin. Tämä on kissojen koti”, Aaltonen muistuttaa.

Purnauskis

Vaahtokarkki, Pöffeli Pöf Pöf, Kehris ja Punkku nuuhkimassa ulkoilmaa. Aaltonen piti Vaahtokarkille hiljattain koulutuspäivän, jossa opeteltiin herkkujen avulla, että auki olevasta ovesta ei kuljeta. Eläinsuojeluyhdistyksen tapahtumissa käydessään kissat kuljetetaan kantokopassaan takaoven kautta, jotta ne eivät yhdistäisi etuovea uuteen ihmeelliseen maailmaan. © Juha Pippuri

Kissakahvila on kissojen koti, jossa nautitaan niiden seurasta

Tästä samasta ajatuksesta kissakahvilan perustaminen yhdeksän vuotta sitten lähti. Purnauskiksen toiminnan ytimessä on yhteistyö eri eläinsuojeluyhdistysten kanssa.

Kahvilassa on silloin tällöin kodittomia kissoja etsimässä kotia. Välillä jopa melko villejä populaatiokissoja.

”Ne hirveät villipedot ovat sitten oppineet meidän muilta kissoiltamme, että ihmiset ovatkin ihan kivoja. Kaikki meidän kauttamme kotia etsineet kissat ovat löytäneet sellaisen.”

Joskus kissojen kemiat eivät kohtaa, aivan kuten ihmisillä, ja kahvilan pysyvämmäksi asukiksi aiotulle kissalle on jouduttu etsimään uusi koti. Sen vuoksi kissoja ei kuitenkaan ole muuttanut pois, etteivät ne olisi tykänneet ihmisistä.

Kissojen koti on siis kahvila, jossa karvaisia asukkaita saa valokuvata, silittää ja leikittää. – kissojen ehdoilla. Nukkuvaa kissaa ei sovi mennä häiritsemään.

Seuran vieraillessa paikalla on useampi lapsiperhe ja pariskuntia kahvittelemassa ja nauttimassa kissojen seurasta. Yksikseen istuva nainen selkeästi vain nauttii tunnelmasta ja kissoista. Hänelle riittää, että saa seurata karvatassujen vipellystä pöydästään käsin.

Useimmiten kahvilassa kuitenkin kahvittelun lomassa leikitetään ja valokuvataan kissoja. Kännykkäkamerat ikuistavat erityisesti kananpalojen jakamisen. Nytkin niin lapset kuin perheen isät kuvaavat kissoja kännykkäkameroiden kanssa.

”Kissakahvilalla on mielestäni opettavainen rooli siinä, että me ihmiset olemme siellä kissoja varten. Kahvila on kissojen koti, ja sinne tullaan kissojen valtakuntaan vieraaksi. Silitystä ja rapsutusta ei tarvitse olla koko ajan vastaanottamassa.”

Purnauskis

Tiina Aaltoselle kissakahvilan pitäminen on enemmän elämäntapa kuin bisnes. Kolmen kahvilan tulos tehdään kesän lomakuukausina, jonka jälkeen hiljaisemmista kymmenestä kuukaudesta on vain selvittävä. Purnauskis pyrkii vilkastuttamaan hiljaisen ajan asiakasmääriä teematapahtumilla, kuten aikuisten illoilla, lastentapahtumilla ja kissajoogalla. © Juha Pippuri

Kissakansiosta voi etsiä ikiomaa karvatassua

Seuran vieraillessa Purnauskiksessa oli kolme kissanpentua etsimässä kotia. Bengalit Pyry ja Mikael olivat löytäneet jo uuden kodin, mutta Catmanin kotiuttamisesta olisi päässyt neuvottelemaan.

Nyt Catmankin on löytänyt mahdollisen uuden kotinsa Salosta. Siellä on tosin vielä koeaika menossa, sillä kodin vanhempi tyttökissa ei ole ollut kovin mielissään tulokkaasta.

Catman oli valinnut itse salolaisen pariskunnan uudeksi perheekseen. Kun pariskunta oli tullut kissakoppa mukanaan katsomaan bengalisisaruksia, oli Catman mennyt kantokoppaan ja jäänyt sinne.

Bengalit asuvat nykyään onnellisesti pääkaupunkiseudulla vanhan kissaherran seurana.

Purnauskis auttaa myös Kisu ry:n löytökissoja löytämään uuden kodin itselleen kissakansion avulla. Kenkähyllyn päältä löytyvästä löytökissakansiosta voi tutkia kotia etsiviä kissoja. Hiljaisempina aikoina kansiota ehditään aktiivisesti tarjota kahvittelijoille luettavaksi.

”Asiakkaat ovat tulleet myöhemmin kertomaan, että kansiosta on löytynyt heille kissa.”

Purnauskis

Catman kurkottaa katsomaan, mitä kahvilassa tapahtuu. Ehkä jossain viuhuisi kissalelu, jonka perään olisi mukava hyökätä. © Juha Pippuri

Maatiaiskissoja täytyisi arvostaa enemmän

Kahvilan asukit ovat maatiaiskissoja, joiden arvostusta Aaltonen haluaa lisätä. Toisin kuin rotukissojen kantaa, maatiaiskissojen kantaa ei pyritä erityisesti pitämään elinvoimaisena.

”Suomessa on todella tarkat säilytysohjelmat esimerkiksi maatiaiskanoille ja maatiaislehmille, mutta maatiaiskissat ovat kovin lainsuojattomia ja altavastaajia.”

”Ihmisiä pitäisi herätellä, ettemme menetä hyvää maatiaiskissarotua, mikä on terve ja hyväluontoinen, sekä Suomen olosuhteisiin sopeutunut. Niillä on myös hyvin vähän perinnöllisiä sairauksia verrattuna jalostettuihin rotukissoihin.”

Purnauskiksen kissat ovat hyvä esimerkki, siitä kuinka monenlaisia maatiaiskissoja Suomessa on. Catmanin äiti Sohvi on syntyjään töpöhäntäinen kilppari, eli monivärinen. Pöffeli Pöf Pöf puolestaan, nimensä mukaisesti, aivan musta pitkäkarvainen kissa. Hieman yli vuoden ikäinen Vaahtokarkki taas on todella pörröinen valkokarvainen kissa. Punainen pitkäkarvainen Punkku on Vaahtokarkin veli.

Yleisimmin maatiaiskissaksi mielletyn ruskeatiikeri-värityksen omaavalla Kehriksellä on kaksi varvasta normaalia enemmän jokaisessa tassussaan. Nimensä se on saanut voimakkaasta kehräämisäänestään, jota se pitää miellyttäviä rapsutuksia saadessaan.

Kissakahvila

Purnauskiksessa seitsemän vuotta kahvittelijoita ihastuttanut Hugo tuli aikoinaan eläinsuojeluyhdistykseltä kahden viikon ikäisenä. Kolme sen sisarusta pääsivät kahvilan kautta uusiin koteihin. Asiakkaiden kenkien päällä nukkuminen on yksi Hugon lempipuuhista. © Juha Pippuri

Kissakahvila Purnauskis on ainutlaatuinen kokemus

Ainutlaatuisen Purnauskiksesta tekee maailmanlaajuisestikin se, että siellä voi halutessaan myös yöpyä.

Koronapandemian aikaisten ravintolasulkujen ja asiakaskadon vuoksi talousvaikeuksiin joutunut Purnauskis joutui kehittämään uusia ideoita selvitäkseen. Aaltonen päätti antaa asiakkaiden kokea saman erityisen tunnelman, jonka hän ja työntekijänsä ovat päässeet kokemaan viettäessään öitä kahvilassa seuraamassa uusien kissojen kotiutumista.

Yöpyjät saavat nauttia karvaisten asukkaiden seurasta täysin yksin. Yöpyjille jätetään jääkaappiin ilta- ja aamupala valmiiksi.

”Suklaakakku on ollut asiakkaiden lempi-iltapala. Unet eivät ehkä ole kaikista leppoisimmat, mutta erittäin tykättyjä elämyksiä ovat kaikki yövierailut olleet.”

Kissat saattavat olla yllättävänkin aktiivisia yöaikaan omassa valtakunnassaan. Tilaa valvotaan kuitenkin videon välityksellä ympäri vuorokauden.

”Ne ovat käytännössä on koko ajan lähettyvillä ja seuraavat joka paikkaan mukana. Heti kun istuu alas, niin joku niistä tulee syliin. Kuopiossa yöpyjät löytävät aamuisin kaljukissa Kalju-Pekan kainalostaan nukkumasta.”

Lue myös: Tee kissatesti! Testaa: tunnistatko näistä kuvista, mikä kissarotu on kyseessä! Tietovisa paljastaa, oletko ehta kissaihminen!

Kissakahvila

Muista kissakahviloista Purnauskiksen ja sen sisarkahvilat Tiramisun Kuopiossa ja Helkatin Helsingissä erottavat myös se, että kissojen kanssa kahviloissa asuu myös kaneja. Tiramisussa yksi Kani on niin läheinen kissojen kanssa, että ne nukkuvat vierekkäin ja pesevät toisiaan.
© Juha Pippuri

Lue myös: Tietovisa: Tunnetko nämä julkkisten lemmikit? Testaa tietosi – ehkä saat jopa kaikki oikein?

X